to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:16 | 12.12.2016

Οικονομία

«Πράξη υψηλού πολιτικού ρίσκου το βοήθημα στους συνταξιούχους» κατά τον ΣΕΒ

Παρ' όλο που «βλέπει» θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο ΣΕΒ θα προτιμούσε «μια πιο φιλοαναπτυξιακή πολιτική με στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις προς την πραγματική οικονομία» να προηγείται της άσκησης κοινωνικής πολιτικής.


Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για εφάπαξ παροχές, ύψους 617 εκατ. ευρώ, κυρίως προς χαμηλοσυνταξιούχους, συνιστά -εν μέσω της διαπραγμάτευσης- πράξη υψηλού πολιτικού ρίσκου και αμφίβολης οικονομικής αποτελεσματικότητας, υποστηρίζει ο ΣΕΒ, που μιλά για σταδιακή επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη, αν και και οι δυσκολίες παραμένουν.

Η κυβέρνηση, τονίζει, θα είχε πολύ μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής αν δρομολογούσε μια πιο φιλοαναπτυξιακή πολιτική με στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις προς την πραγματική οικονομία. 

Σε σχέση δε με το Eurogroup αναφέρει ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί και μετά το 2018, δημιουργώντας ανησυχίες στην αγορά για περαιτέρω αύξηση της υπερφορολόγησης και εξασθένιση της αναπτυξιακής δυναμικής που διαμορφώνεται.

Παρ' όλα αυτά, στο μηνιαίο δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας και με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το μετέωρο βήμα προς την Ανάπτυξη», ο ΣΕΒ αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία επανέρχεται σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παραθέτοντας μάλιστα και αποδεικτικά στοιχεία.


Το γ' τρίμηνο του 2016, σημειώνει, σημειώθηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά +1,8% σε ετήσια βάση (έναντι +1,5% σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ), κυρίως λόγω της ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά +5,1% (έναντι πτώσης -4,1% το Γ’ 3μηνο του 2015), που υποστηρίχθηκε από την αύξηση των μισθών στο σύνολο της οικονομίας (+2,1% σε πραγματικούς όρους το Γ’ 3μηνο του 2016). 

Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα στους περισσότερους τομείς, ιδίως στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και τον τουρισμό σημειώνει άνοδο, την ώρα που οι ελληνικές εξαγωγές δείχνουν να ανακτούν τη δυναμική που είχαν το 2014

Αν και η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση το Γ’ 3μηνο του 2016 οφείλεται σε κάποιο βαθμό στην αρνητική εξέλιξη πέρυσι (μείωση του ΑΕΠ κατά -2,2%) λόγω της αντίδρασης της αγοράς στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τα περισσότερα στοιχεία της συγκυρίας δείχνουν πιθανότατα θετικό ρυθμό ανάπτυξης συνολικά για το 2016, που ενδέχεται όμως να ανακοπεί αν σημειωθούν νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προειδοποιεί ο ΣΕΒ.

tags: ΣΕΒ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)