to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 12.09.2012

left.gr

Οικονομία

Πράσινο Φως για το ESM από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης

Ναι υπό όρους στον ESM είπε το Δικαστήριο. 190 δισ. ευρώ to ανώτατο όριο στη γερμανική συμμετοχή.


Οι οκτώ δικαστές απεφάνθησαν περί του εάν ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Γιοακίμ Γκάουκ μπορεί ή όχι να επικυρώσει τους νόμους για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Σύμφωνο Σταθερότητας που έχουν ψηφισθεί από τη γερμανική Βουλή στα μέσα Ιουλίου, έπειτα από τις προσφυγές που έχουν καταθέσει έξι βουλευτές, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από το κόμμα της αριστεράς Die Linke, ο βαυαρός ευρωσκεπτικιστής και μία ένωση που συνοδεύει την προσφυγή της με τις υπογραφές 37.000 πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να διασφαλιστεί πως το απόρρητο που καλύπτει τις δραστηριότητες του ESM δεν θα εμποδίζει την ενημέρωση των Γερμανών βουλευτών.

Ο Γερμανός πρόεδρος μπορεί πλέον να κυρώσει τη συμμετοχή του Βερολίνου στον ESM, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις και ο μόνιμος μηχανισμός να μπει χωρίς άλλα εμπόδια σε λειτουργία

Ανακοινώνοντας την ετυμηγορία, ο πρόεδρος του γερμανικού Συνταγματικού Διακστηρίου Αντρέας Φόσκουλε υπογράμμισε πως στη λήψη της απόφασης συνυπολογίστηκε και η βαρύνουσα σημασία της υπόθεσης για τη συνολική οικονομική σταθερότητα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας του ESM εγείρει «αβεβαιότητες» για την γερμανική έκθεση σε ευρωπαϊκό χρέος.


Σημειώνεται ότι, τυπικά, η απόφαση της Καρλσρούης είναι προσωρινή καθώς η ετυμηγορία ελήφθη στο πλαίσιο της «επείγουσας εξέτασης» της υπόθεσης. Καθώς όμως οι δικαστές χρειάστηκαν μήνες για να καταλήξουν σε ετυμηγορία, η τελική απόφαση δεν θα έχει, κατά γενική παραδοχή, σημαντικές διαφορές με την απόφαση της Τετάρτης εάν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που τέθηκαν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)