to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:42 | 02.06.2021

πηγή: news247.gr

Οικονομία

Πράσινο φως από την Κομισιόν για δόση και μέτρα στήριξης – Καμπανάκι για την ανάπτυξη μετά το 2023

H Κομισιόν εισηγήθηκε στο Eurogroup την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων. Τι δείχνουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.


Παρά κάποιες καθυστερήσεις, λόγω της πανδημίας, καταγράφεται επαρκής πρόοδος των ελληνικών αρχών στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής της πορείας σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση των Θεσμών για τη 10η αξιολόγηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Κομισιόν.

Παράλληλα τονίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει. Όπως αναφέρεται υπάρχει πρόοδος στην πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και για τα φυσικά πρόσωπα από 1η Ιουνίου που θεωρείται πολύ βασική διαδικασία που δίνει μια συνολική λύση στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέος.

Παράλληλα η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα πάει στο 4,1% του ΑΕΠ για φέτος και στο 6% το 2022, ωστόσο προβλέπει σημαντική υποχώρηση στο 2,4% το 2023 (έναντι 4,4% του ΑΕΠ που προβλέπει το ΥΠΟΙΚ) και 1,7% του ΑΕΠ (έναντι 4,1% του ΑΕΠ το ΥΠΟΙΚ). Παράλληλα μακροπρόθεσμα προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα έχει υποχωρήσει σε μέσα επίπεδα μέχρι και το 2030 στο 0,7%.

Με βάση το βασικό σενάριο οι χρηματοδοτικές ανάγκες τους χρέους αναμένεται να αυξηθούν βραχυπρόθεσμα λόγω του πρόσθετου χρέους της πανδημίας, αλλά και της απορρόφησης των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα θεωρείται ότι θα επανέλθουν σε μέσο ετήσιο επίπεδο κάτω από το 15% του ΑΕΠ μέχρι και το 2030.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η έκθεση για την 10η αξιολόγηση υιοθετεί τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει από φέτος, πετυχαίνοντας ανάπτυξη 4,1% του ΑΕΠ το 2021 και 6% το 2022 με οδηγούς τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το άνοιγμα του Τουρισμού κυρίως τον επόμενο χρόνο.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται από 7,3% του ΑΕΠ φέτος να μειωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ το 2022.

Η έκθεση θεωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση τις μόνιμες φορολογικές μειώσεις που θεσπίστηκαν από φέτος και αφορούν τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% για τα άτομα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 80% για τις νομικές οντότητες και τη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)