to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 16.05.2022

Διεθνή

«Πράσινο φως» από το σουηδικό κοινοβούλιο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον είπε στη διάρκεια της εισηγητικής της τοποθέτησης στο κοινοβούλιο ότι βλέπει «μια ιστορική αλλαγή στη γραμμή πολιτικής ασφάλειας της χώρας


Στην επικύρωση της πρότασης της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Σουηδίας προχώρησε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία το κοινοβούλιο της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για τις διαδικασίες ένταξης της χώρας.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον είπε στη διάρκεια της εισηγητικής της τοποθέτησης στο κοινοβούλιο ότι βλέπει «μια ιστορική αλλαγή στη γραμμή πολιτικής ασφάλειας της χώρας».

«Η Σουηδία χρειάζεται επίσημες εγγυήσεις ασφάλειας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε η Άντερσον κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης, προσθέτοντας ότι η χώρα ενεργεί σε κοινό βηματισμό με τη γειτονική Φινλανδία.

Η συζήτηση της ολομέλειας ήταν ουσιαστικά τυπική, καθώς υπήρξε ισχυρή κοινοβουλευτική βουλευτών υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η κίνηση της Σουηδίας, η οποία απέχει από στρατιωτικές συμμαχιίες από την εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων, ήρθε αφότου η Φινλανδία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι και αυτή θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανατρέποντας μία πολιτική απόφαση δεκαετιών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Σουηδία θα οχυρωθεί αποτελεσματικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», είπε η Άντερσον. «Δυστυχώς, δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι η τάση (των ενεργειών της Ρωσίας) θα αντιστραφεί στο άμεσο μέλλον».

Την Κυριακή, οι Σουηδοί Σοσιαλδημοκράτες έσπασαν τη μακροχρόνια θέση του κόμματος ότι η Σουηδία πρέπει να είναι ουδέτερη, ανοίγοντας το δρόμο για μια σαφή πλειοψηφία για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο.

Από τα οκτώ κόμματα της Σουηδίας, μόνο δύο μικρότερα, αριστερά κόμματα αντιτίθενται.

«Βλέπω ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη» για τη θέση της κυβέρνησης, είπε η Άντερσον μετά την τρίωρη συζήτηση στο Riksdagen κατά την οποία είπε ότι η Σουηδία δεν πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα ή «μόνιμες βάσεις» στο έδαφός της. Η σκανδιναβική χώρα δεν έχει δικά της πυρηνικά όπλα.

Η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις ενέργειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, λέγοντας ότι δεν θα μείνει άπραγη και δηλώνοντας ότι θα υπάρξουν «σοβαρές επιπτώσεις».

Με «εκτεταμένες επιπτώσεις» προειδοποιεί ο Πεσκόφ

Σε ανεβασμένους τόνους διπλωματικής αντιπαράθεσης η Ρωσία έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις από τη «λάθος» επιλογή της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο εκτίμησε σήμερα ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν θα ενισχύσει την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η απόφαση των δύο ιστορικά ουδέτερων χωρών σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη γεωπολιτική διάταξη και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης των τελευταίων δεκαετιών.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας ούτε θα ενισχύσει ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ηπείρου μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παράλληλα ο Πεσκόφ εξέφρασε «την ανησυχία» της Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά «τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό (σ.σ.: η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ) για την ασφάλειά μας».

Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε δηλώσει ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα «σοβαρό λάθος» και είχε τονίσει ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

«Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε.

«Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

«Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)