to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πραγματικότητα και «πειραγμένες» φωτογραφίες

Η τεχνολογία έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο (εδώ και πολλά χρόνια) που στη φωτογραφία είναι πλέον σχεδόν αδύνατον να διακρίνεις αν υπάρχει μοντάζ ή κάποιου είδους επεξεργασία σε μια φωτογραφία σε σημείο που να την έχει αλλοιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό (μέχρι σημείου να είναι αγνώριστη η αρχική φωτογραφία). Για να είμαι ακριβής, υπάρχει τρόπος να αποκαλυφθεί και η καλύτερη επεξεργασία, μόνο που χρειάζεται να είσαι κάπως ειδικός στο photoshop.


Στη φωτογραφία που σας δείχνω έχει γίνει sky replacement στο photoshop. Πρόκειται για μια τεχνική εντελώς απλή, γελοία απλή. Μια και μόνο εντολή. Πολλοί θα πουν:

- Αυτό είναι και παραποίηση της πραγματικότητας και παραποίηση της αυθεντικής φωτογραφίας. Πρόκειται για απάτη.

Θα διαφωνήσω. Θα ήταν απάτη αν ο φωτογράφος ισχυριζόταν ότι η φωτογραφία είναι «αυθεντική». Δηλαδή δεν έχει γίνει κανενός είδους επεξεργασία. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν δυο πράγματα:

Ι. Από την αρχή της ύπαρξης της φωτογραφίας, οι φωτογράφοι έκαναν επεξεργασία των φωτογραφιών τους. Τι θα φωτίσουν, τι θα σκουρύνουν, τι θα κροπάρουν (περικόψουν) από μια φωτογραφία. Η φωτογραφία είναι τέχνη, ΔΕΝ είναι η πραγματικότητα.

ΙΙ. Ολόκληρη η ζωή μας είναι προϊόν μοντάζ, του δικού μας μοντάζ. Μοντάρουμε επιλεκτικά εικόνες από τη ζωή μας, άλλες τις πετάμε (cut!), τις βάζουμε ανάκατα τη μια μετά την άλλη χωρίς χρονολογική ή εννοιολογική ιεράρχηση. Με μοντάζ επικοινωνούμε με τον εαυτό μας και με τους άλλους.

Επομένως, ολίγον με ενδιαφέρει αν μια φωτογραφία είναι επεξεργασμένη λίγο ή πολύ. Με ενδιαφέρει το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Και βέβαια, να μην πουλάει φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες. Δηλαδή να πουλάει δήθεν «αυθεντικότητα» ή «ντοκουμέντο» εκεί που δεν υπάρχει τίποτα από τα δυο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)