to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:55 | 04.05.2017

Πολιτική

«Πραγματικά επικίνδυνος»: Το ΥΠΟΙΚ απαντάει στον... κουβαρντά Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αν δοθεί σήμερα το οποιοδήποτε ποσό εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2017. Άρα, μπορούν αυτές οι δαπάνες να μειώσουν το πλεόνασμα του 2017. Η κυβέρνηση, λοιπόν, έδωσε τα 620 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2016 γιατί το ποσό δεν μπορούσε να δαπανηθεί εντός του 2017. Τότε που μπορούσε η ΝΔ δεν ψήφισε τα μέτρα. Τώρα χειροτερεύει τη θέση της, προτείνοντας δαπάνες που φαίνεται πως δε γνωρίζει που θα καταλογιστούν»


Με αιχμηρό ύφος απαντάει το υπουργείο Οικονομικών στις εκ τους ασφαλούς «παραινέσεις» Μητσοτάκη «να επιστραφεί σήμερα και όχι το 2019, ένα μέρος του πλεονάσματος στην ελληνική κοινωνία» (σ.σ.: διαβάστε την απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου).

«Κάποιος που φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει, τουλάχιστον, δυο-τρία βασικά πράγματα –μεταξύ των άλλων, βέβαια, και για το πώς λειτουργεί η οικονομία. Διαφορετικά γίνεται πραγματικά επικίνδυνος για τη χώρα του», σχολιάζει σκωπτικά το ΥΠΟΙΚ επισημαίνοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αν δοθεί σήμερα το οποιοδήποτε ποσό  εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2017 και, ως εκ τούτου, οι δαπάνες αυτές θα μπορούσαν να μειώσουν το πλεόνασμα του 2017.

Το ΥΠΟΙΚ υπενθυμίζει επίσης την υποκρισία της ΝΔ σχετικά με το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και καλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη, «αν σήμερα αντιλήφθηκε το λάθος του», να υπερψηφίσει στη Βουλή τα αντίμετρα.  Όπως τονίζει το ΥΠΟΙΚ: «Κάθε υπεραπόδοση –και το 2016 είχαμε υπεραπόδοση καθώς το ΔΝΤ αμφισβητούσε την απόδοση των μέτρων και δεν ενσωματώνει (ενν. τα μη παραμετρικά  μέτρα) στις εκτιμήσεις του -  πρέπει να επιστρέφεται στην κοινωνία με προτεραιότητα στους πιο αδύναμους.  Αυτό έκανε η σημερινή κυβέρνηση, στο τέλος του 2016, έχοντας διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει καμιά απειλή στην επίτευξη των στόχων της». 
 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

Κάποιος που φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει, τουλάχιστον, δυο-τρία βασικά πράγματα –μεταξύ των άλλων, βέβαια, και για το πώς λειτουργεί η οικονομία. Διαφορετικά γίνεται πραγματικά επικίνδυνος για τη χώρα του. Στη συνέντευξή του (Alpha TV 3/5/2017) ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας παρήγαγε [...] ένα πράγματι μεγάλο πλεόνασμα. Ρωτώ, λοιπόν: Γιατί σήμερα, όχι το 2019, δεν μπορεί ένα μέρος αυτού του πλεονάσματος να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία;». Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

1. Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αν δοθεί σήμερα το οποιοδήποτε ποσό  εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2017. Άρα, μπορούν αυτές οι δαπάνες να μειώσουν το πλεόνασμα του 2017.  Η κυβέρνηση, λοιπόν, έδωσε τα 620 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2016 γιατί το ποσό δεν μπορούσε να δαπανηθεί εντός του 2017. Τότε που μπορούσε η ΝΔ δεν ψήφισε τα μέτρα. Τώρα χειροτερεύει τη θέση της, προτείνοντας δαπάνες που φαίνεται πως δε γνωρίζει που θα καταλογιστούν.

2. Αν σήμερα αντιλήφθηκε το λάθος του, του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία: υπάρχουν τα θετικά μέτρα που μπορεί κάλλιστα να υπερψηφίσει στη Βουλή, και ας καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα υπόλοιπα μέτρα… Από τα θετικά μέτρα μόνο η κοινωνία έχει να ωφεληθεί, κανένας άλλος.

3. Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν χάνονται ούτε εξαφανίζονται, επειδή δεν μεταφέρονται! Μια υπεραπόδοση μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, αν οφείλεται σε μόνιμους και όχι έκτακτους παράγοντες  –, αλλά αυτό θα το μάθουμε προς το τέλος του έτους.

4. Κάθε υπεραπόδοση –και το 2016 είχαμε υπεραπόδοση καθώς το ΔΝΤ αμφισβητούσε την απόδοση των μέτρων και δεν ενσωματώνει (ενν. τα μη παραμετρικά  μέτρα) στις εκτιμήσεις του -  πρέπει να επιστρέφεται στην κοινωνία με προτεραιότητα στους πιο αδύναμους.  Αυτό έκανε η σημερινή κυβέρνηση, στο τέλος του 2016, έχοντας διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει καμιά απειλή στην επίτευξη των στόχων της.

ΥΓ. Δεν θα ήταν διόλου άσκοπο να διεξαχθεί μια άτυπη ενημέρωση στη Βουλή, προκειμένου να ενημερωθεί και ο κ. Μητσοτάκης –αλλά και κάποιοι σύμβουλοί του– για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα μη παραμετρικά μέτρα και άλλες βασικές έννοιες. Πραγματικά, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τον δημόσιο διάλογο, αφού η αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται με… ανεμόμυλους, αλλά στη βάση της πραγματικότητας.


Άγνοια ή θράσος; Η «πρόταση» Μητσοτάκη

Η παραπάνω απάντηση του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται στην «πρόταση» Μητσοτάκη να επιστρέψει άμεσα η κυβέρνηση στην κοινωνία το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016. Μιλώντας την Τετάρτη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «παρήγαγε με την υπερφορολόγηση, την οποία επέβαλε στην ελληνική κοινωνία ένα πράγματι μεγάλο πλεόνασμα. Ρωτώ, λοιπόν: Γιατί σήμερα, όχι το 2019, δεν μπορεί ένα μέρος αυτού του πλεονάσματος να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία, η οποία το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά;».

«Εξηγούμαι, λοιπόν, συγκεκριμένα και λέω ποια είναι η δική μας πρόταση. Θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος: 0,5% του Α.Ε.Π. από την υπέρβαση του πλεονάσματος και των στόχων - όπως έχουμε δικαίωμα - να επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία. Πως; Όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς. Κόστος περίπου 180.000.000. Μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13%. Κατάργηση του φόρου στο κρασί και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. Δεν θα σας εκπλήξουν αυτές οι προτάσεις. Είναι προτάσεις τις οποίες είχα διατυπώσει και στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
 

Όπως σχολίασε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:

«Κατανοούμε την δυσάρεστη θέση στην οποία βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας που εμπεριέχει θετικά αντίμετρα αλλά και την άμεση προοπτική μέτρων για την απομείωση του χρέους.

Κάποιος, όμως, πρέπει να του εξηγήσει ότι παριστάνοντας εκ του ασφαλούς τον… κουβαρντά στα δελτία ειδήσεων, απλά εκτίθεται. Ας θυμόταν να κάνει τον κουβαρντά, πριν λίγους μήνες, όταν καταψήφιζε στη Βουλή τα 620 εκατ. ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Και, κυρίως, ας το θυμηθεί και μεθαύριο που θα έρθουν τα αντίμετρα στη Βουλή και θα τα καταψηφίσει». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)