to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:26 | 01.04.2018

Πολιτική

Πρ. Παυλόπουλος: Η δύναμή μας στα μεγάλα και τα σημαντικά είναι η αρραγής ενότητά μας

«Η έκρηξη ελευθερίας στο Μεσολόγγι, μας διδάσκει το διαρκές χρέος υπεράσπισης της πατρίδας με κάθε τίμημα. Άρα των συνόρων μας, του εδάφους μας και της κυριαρχίας μας, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία και της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Μεσολόγγι, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ενότητα ήταν πάντα το θεμέλιο της εθνικής μας δημιουργίας, ενώ ο διχασμός ήταν, δυστυχώς, η προκρούστεια κλίνη της εθνικής μας συνείδησης και του εθνικού μας κορμού.»

Ειδικότερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε μετά το τέλος της παρέλασης:

«Εκείνον τον "σκληρό Απρίλη" του 1826, όταν "έστησ' ο έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη", το Μεσολόγγι έστειλε, στην Ευρώπη αλλά και σ' όλο τον πολιτισμένο κόσμο, το πανανθρώπινο μήνυμα της ελευθερίας, ως υπαρξιακής αρχής της δημοκρατίας και του πολιτισμού που ταιριάζουν στον άνθρωπο. Και κατά τούτο, το συγκλονιστικό κίνημα του φιλελληνισμού που άνθισε στο Μεσολόγγι ήταν, κατ' ουσίαν, κίνημα για τον άνθρωπο, την ελευθερία και την δημοκρατία.

Αυτή η έκρηξη ελευθερίας στο Μεσολόγγι φεγγοβολάει ακόμη. Ιδίως για εμάς, τους Έλληνες, διδάσκοντάς μας από την μια πλευρά -και πρωτίστως- την αξία της ειρήνης και της φιλίας μεταξύ των λαών, και ιδίως με τους γείτονές μας. Διδάσκοντάς μας όμως, από την άλλη πλευρά, το διαρκές χρέος υπεράσπισης της πατρίδας με κάθε τίμημα . 'Αρα των συνόρων μας, του εδάφους μας και της κυριαρχίας μας, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία και της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το χρέος αυτό εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε να το εκτελούμε αποφασισμένοι, ανυποχώρητοι και, κατ' εξοχήν, ενωμένοι. Και τούτο διότι δεν πρέπει να λησμονάμε, ποτέ και κατ' ουδένα τρόπο, ότι η ενότητα ήταν πάντα το θεμέλιο της εθνικής μας δημιουργίας. Ενώ ο διχασμός ήταν, δυστυχώς, η προκρούστεια κλίνη της εθνικής μας συνείδησης και του εθνικού μας κορμού.

Από εδώ, το Μεσολόγγι, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός μας θυμίζει, στο διηνεκές, μέσω του "Ύμνου εις την Ελευθερίαν", το βαρύ τίμημα του διχασμού:

"Μην ειπούν στο στοχασμό τους

Τα ξένα έθνη αληθινά:

Εάν μισούνται ανάμεσό τους

Δεν τους πρέπει Ελευθεριά".

Χρόνια πολλά. Η Ηρωική Φρουρά του Μεσολογγίου θα είναι πάντα μέρος της εθνικής μας αλλά και της ευρωπαϊκής μνήμης μας».

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην δοξολογία που τελέστηκε στην μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ενώ στην συνέχεια παρακολούθησε την παρέλαση.

Κατόπιν, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα μεταβεί στον Κήπο των Ηρώων, όπου θα τελεστεί τρισάγιο και μετά θα καταθέσει στεφάνι.

Στις εκδηλώσεις παρίστανται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, οι βουλευτές Μαρία Τριανταφύλλου, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Η δύναμή μας στα μεγάλα και τα σημαντικά είναι η αρραγής ενότητά μας

«Είμαστε ένας λαός της ειρήνης και της δημοκρατίας. Στέλνουμε σε όλους τους λαούς της γης, από εδώ το Μεσολόγγι, το μήνυμα της ειρήνης και της φιλίας. Ιδίως στους γείτονές μας, τους λέμε ότι είμαστε εδώ να ζήσουμε μαζί να συνδημιουργήσουμε, να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν και εκείνοι τα δικά τους προβλήματα, αλλά υπάρχει μία προϋπόθεση στην οποία είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι και αυτό λέγεται υπεράσπιση της πατρίδας, αυτό λέγεται υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, των συνόρων και του εδάφους.»

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια της αντιφώνησής του προς τον δήμαρχο Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο, στο επίσημο γεύμα που δόθηκε προς τιμή του, για την 192η επέτειο εξόδου της Ηρωικής Φρουράς.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα το λέω πάντα, τα σύνορά μας και το έδαφός μας είναι σύνορα και έδαφος και κυριαρχία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για αυτό και το χρέος μας είναι ακόμη μεγαλύτερο». Σε αυτό το σημείο ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν θέλουμε τίποτα από αυτό το οποίο δεν μας ανήκει» και συμπλήρωσε: «Έχουμε όμως πάρει την απόφαση όλοι ενωμένοι να υπερασπιστούμε αυτό που το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του και το ευρωπαϊκό κεκτημένο μας δίνουν. Εκείνο που η ίδια ιστορία μας έχει δώσει, χωρίς, το τονίζω, να διεκδικούμε τίποτε απολύτως, αλλά δεν παραχωρούμε τίποτα. Και σε αυτό δεν υπολογίζουμε τη δύναμη άλλων, υπολογίζουμε μόνο τη δύναμη της ψυχής μας και την ενότητά μας».

«Κάποιοι, το παρακολουθώ το τελευταίο καιρό» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «συνηθίζουν, αναπολώντας το παρελθόν, να μετρούν τη δύναμη των λαών και των κρατών με τα τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά εμείς δεν ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο» και εξήγησε: «Δεν διεκδικούμε ούτε μέτρο από κανέναν και δεν παραχωρούμε ούτε μέτρο από αυτό που μας ανήκει. Αλλά για μας αυτός ο αγώνας είναι ένας εθνικός αγώνας, ένας αγώνας ύπαρξης και αυτό τον αγώνα τον δίνουμε, χωρίς να φοβόμαστε κανέναν. Γιατί για μας ισχύει πάντα αυτό που ο μεσολογγίτης μεγάλος μας και αυτός εθνικός ποιητής είχε πει για τη ψυχή και τη δύναμη των Ελλήνων. Ο Κωστής Παλαμάς είχε πει ότι "η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πλήρωμα μετριέται και με το αίμα". Το αίμα, το τονίζω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις σε ορισμένους, το αίμα που είμαστε έτοιμοι να χύσουμε για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, όχι για να διεκδικήσουμε οτιδήποτε άλλο. Αυτό προς πάσα κατεύθυνση, για να γνωρίζουν ότι είμαστε φίλοι, αλλά και αποφασισμένοι Έλληνες να υπερασπιστούμε την ιστορία μας, τα ιερά και τα όσια τούτου του τόπου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «η δύναμη μας στα μεγάλα και τα σημαντικά, είναι η ενότητά μας, η αρραγής ενότητά μας» και πρόσθεσε: «Σε μία δημοκρατία οι διαφορές είναι απολύτως θεμιτές. Οι διαφορές και η σύνθεσή τους είναι εκείνες που κάνουν τη δημοκρατία πιο δυνατή. Οι εναλλαγές εκείνων που κυβερνούν, είναι η δύναμη της ίδιας δημοκρατίας, αλλά οι στόχοι στα μεγάλα και στα σημαντικά είναι μόνιμοι και διαρκείς. Και εκεί δεν μπορεί να υπάρχουν εκπτώσεις, ιδίως στα μεγάλα και σημαντικά εθνικά μας θέματα, τα οποία σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ ζέοντα στην κυριολεξία. Αυτά θα τα υπερασπιστούμε ενωμένοι, για να αποδείξουμε εντός και εκτός Ελλάδας ότι είμαστε άξιοι των προγόνων και πρέπει να μας υπολογίζουν μέσα από την ενότητά μας και τη δύναμη που έχουμε, ότι θα συμβάλλουμε με το δικό μας τρόπο στην πορεία και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, αλλά και στην πορεία της ανθρωπότητας, της ταραγμένης ανθρωπότητας.»

Αναφερόμενος στην σημερινή επέτειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Από το Μεσολόγγι δεν ξεπήδησε μονάχα η φλόγα της ελευθερίας. Αυτός ο τόπος, με τη θυσία της φρουράς του Μεσολογγίου και όχι μόνο εξέπεμψε ένα μήνυμα, το οποίο άλλαξε την πορεία των αγώνων και των λαών της Ευρώπης. Πριν από το Μεσολόγγι, πριν από την ηρωική έξοδο, πριν από τη θυσία, όλοι θεωρούσαν δεδομένο, ότι θα διατηρείτο το καθεστώς των μεγάλων αυτοκρατοριών. Η πάγια επιδίωξη της Ιεράς Συμμαχίας και του Μέτρνιχ, μάρτυρας ο Λόρδος Βύρων. Χάρη στο Μεσολόγγι και στην θυσία, χάρη στο φιλελληνικό κίνημα που ήταν μία συγκλονιστική εξέγερση συνειδήσεων, οι λαοί, τα έθνη απέκτησαν την ελευθερία τους. Έγιναν κυρίαρχα και με τη δική τους μόνο απόφαση μπορούν να συμμετέχουν σε συμμαχίες και μπορούν να συμμετέχουν σε ευρύτερους σχηματισμούς, όπως συμβαίνει σήμερα με αυτή την παγκόσμια πραγματικά δύναμη, ειρηνική, δημοκρατική δύναμη, δύναμη δημιουργίας, που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση και στην οποία μετέχουμε και εμείς. Αυτό είναι το Μεσολόγγι, είναι ένας τόπος ο οποίος εκπέμπει μηνύματα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη για τον κόσμο ολόκληρο. Το Μεσολόγγι ξεπερνάει τα σύνορα μας, το Μεσολόγγι έκανε την ιστορία της Ελλάδας, ιστορία της Ευρώπης, ιστορία του κόσμου, λίκνο διδαγμάτων. Και εμείς σήμερα, τούτες τις κρίσιμες ώρες, πρέπει να διδασκόμαστε και διδασκόμαστε και εκπέμπουμε τα δικά μας μηνύματα, στο δρόμο της δικής μας δημιουργίας. Το έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω για μία φορά ακόμη. Δεν μπορεί να σταθούμε μόνο πίσω από τη μεγάλη κληρονομιά των προγόνων μας, πρέπει να χτίσουμε το δικό μας μέλλον».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)