to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:26 | 21.10.2017

Διεθνή

Πουτζντεμόν: Oι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φράνκο, θα συνεδριάσει το καταλανικό κοινοβούλιο

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν ζήτησε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας να συνεδριάσει, για να συζητήσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση - Για «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας» μιλά η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ


Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν κατηγόρησε την ισπανική κυβέρνηση ότι κινείται «εκτός του Κράτους δικαίου» και κατήγγειλε «την χειρότερη επίθεση» κατά της Καταλονίας από την δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο, απαντώντας στην απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να αναλάβει τον έλεγχο της διακυβέρνησης τηε Καταλονίας και να προκηρύξει τοπικές εκλογές.

«Οι καταλανικοί θεσμοί και ο λαός της Καταλονίας δεν μπορούμε να αποδεχθούμε...τη χειρότερη επίθεση κατά των θεσμών και του λαού της Καταλονίας από τα διατάγματα του στρατιωτικού δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζντεμόν.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να ζητήσει από τη Γερουσία να τον εξουσιοδοτήσει να καθαιρέσει την καταλανική κυβέρνηση και να θέσει υπό έλεγχο το κοινοβούλιο «είναι αντίθετες με μία δημοκρατική στάση» δήλωσε. «Η επιβολή μίας μορφής κυβέρνησης που δεν ανταποκρίνεται στις επιλογές των πολιτών...παραβιάζει στο Κράτος δικαίου».

«Θα ζητήσω από το κοινοβούλιο να συγκαλέσει συνεδρίαση τη ολομέλειας» για να το συζητήσει, πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε απειλήσει να συγκαλέσει το τοπικό κοινοβούλιο για να κηρύξει την ανεξαρτησίας της Καταλονίας, εάν η ισπανική κυβέρνηση ενεργοποιούσε το άρθρο 155 του Συντάγματος.

Ομως απόψε δεν πρόφερε καν τη λέξη «ανεξαρτησία» κατά την ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Απευθυνόμενους στους Ευρωπαίους στα αγγλικά, ο Κάρλες Πουτζντεμόν διαβεβαίωσε ότι «οι ευρωπαϊκές αξίες» βρίσκονται «σε κίνδυνο», ενώ προειδοποίησε τους ισπανούς, στα καστιλιάνικα, ότι θα πρέπει να περιμένουν και «νέες καταχρήσεις».

«Πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας»

Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να οργανώσει νέες εκλογές αποτελεί «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας», δήλωσε η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου.

«Ο πρωθυπουργός Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλονίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε η Κάρμε Φορκαντέλ σε ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να στείλουμε στους πολίτες αυτής της χώρας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας. Δεσμευόμαστε σήμερα, έπειτα από τη σοβαρότερη επίθεση κατά των καταλανικών θεσμών από συστάσεώς τους, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου της Καταλονίας», είπε.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)