to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:12 | 24.02.2016

Πολιτική

Πούτιν: Ο Άσαντ έτοιμος να εφαρμόσει την εκεχειρία στη Συρία

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι "έτοιμος" να τηρήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα τεθεί σε εφαρμογή το Σάββατο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, το οποίο διεξήγαγε σήμερα πολλές διπλωματικές διαβουλεύσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής που εμπλέκονται στη συριακή σύγκρουση.


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον σύρο ομόλογό του, τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, που υποστηρίζει τους σύρους αντάρτες, και με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, πολιτικό και στρατιωτικό σύμμαχο της Δαμασκού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνομιλία Πούτιν-Άσαντ, ο σύρος πρόεδρος "επιβεβαίωσε ιδίως ότι η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός".

Ο σύρος πρόεδρος εκτίμησε πως η εκεχειρία αυτή, που αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή στις 22:00 ώρα Γκρίνουιτς (24:00 ώρα Ελλάδας), είναι "ένα σημαντικό βήμα προς μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης".

Οι δύο άνδρες, ωστόσο, "υπογράμμισαν τη σημασία που έχει μια μάχη χωρίς συμβιβασμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Νόσρα και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες από τον ΟΗΕ", πάντα σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο ρώσος πρόεδρος είχε επίσης σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και με τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, "ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας χαιρέτισε τη συναφθείσα συμφωνία (κατάπαυσης του πυρός) και δήλωσε έτοιμος να εργαστεί από κοινού με τη Ρωσία για την εφαρμογή της".

Ο ρώσος και ο ιρανός ηγέτης υπενθύμισαν εξάλλου "τη σημασία που έχει η εργασία που πραγματοποιούν από κοινού η Ρωσία και το Ιράν για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, ιδίως στη συνέχιση της αδυσώπητης μάχης κατά του ΙΚ, του Μετώπου Νόσρα και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν τοποθετηθεί στη μαύρη λίστα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι παραδέχθηκε χθες Τρίτη πως εξετάζεται ένα ενδεχόμενο "σχέδιο Β'" στην περίπτωση που αποτύχει η διπλωματική και πολιτική διαδικασία την οποία επιχειρούν να προωθήσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Οι διεθνείς συμφωνίες προβλέπουν επίσης μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης, τη διεξαγωγή εκλογών και τη σύνταξη ενός Συντάγματος τους ερχόμενους μήνες.

"Θα ξέρουμε σε έναν με δύο μήνες αν αυτή τη διαδικασία μετάβασης είναι πραγματικά σοβαρή", είπε ο Κέρι. "Αν αυτό δεν συμβαίνει (...) θα εξεταστούν προφανώς επιλογές ενός σχεδίου Β'", επέμεινε, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε σήμερα πως είναι "πρόωρο" να μιλάμε για σχέδιο Β.

"Αυτό που επείγει είναι να καταλήξουμε σε μια κατάπαυση του πυρός με τις ομάδες που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία των δύο προέδρων", πρόσθεσε.

"Ξεκινάμε από την αρχή ότι καταβλήθηκαν τόσες προσπάθειες να καταλήξουμε σε αυτή την κοινή ανακοίνωση (με τις ΗΠΑ) που είναι απαραίτητο να τη θέσουμε σε εφαρμογή από τώρα και να μην εργαζόμαστε πάνω σε σχέδια Β", δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο ρώσος πρόεδρος συζήτησε επίσης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Ντενιάχου, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Τέλος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε με τα μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας τρόπους εφαρμογής του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)