to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 04.03.2014

πηγή: avgi.gr

Διεθνή

Πούτιν: Η ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης είναι η τελευταία λύση, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα

Η Ρωσία δεν θα πάει σε πόλεμο με το λαό της Ουκρανίας, αλλά θα χρησιμοποιήσει τα στρατεύματά της για να προστατεύσει τους πολίτες, εάν ριζοσπάστες με επιρροή στο Κίεβο επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν βία κατά των αμάχων της Ουκρανίας, ιδιαίτερα των Ρώσων, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα.


Ο Πούτιν, ο οποίος έλαβε εντολή από τη ρωσική Γερουσία να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας για την προστασία των αμάχων στην Ουκρανία, είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια δράση ακόμα. Ερωτηθείς εάν φοβάται τον πόλεμο, ο Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να πάει σε πόλεμο με το λαό της Ουκρανίας, ωστόσο επεσήμανε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αποτρέψουν κάθε πιθανή προσπάθεια στοχοποίησης των Ουκρανών πολιτών.

"Εμείς δεν προχωράμε σε πόλεμο κατά του ουκρανικού λαού", είπε. "Θέλω αυτό να γίνει απολύτως κατανοητό. Εαν πάρουμε μια απόφαση, θα ήταν μόνο για να προστατεύσουμε τους πολίτες της Ουκρανίας".

Ο Πούτιν απέρριψε την ιδέα ότι οι ένστολοι χωρίς διακριτικά που βρίσκονται σήμερα στην Κριμαία είναι Ρώσοι στρατιώτες. Υποστήριξε ότι είναι μέλη της Κριμαϊκής αυτοάμυνας και ότι δεν είναι καλύτερα εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι από κάποιους ριζοσπαστικούς μαχητές που πήραν μέρος στην απομάκρυνση του Γιανούκοβιτς.

Ισχυρίστηκε δε, ότι οι αναπάντεχες ασκήσεις στη δυτική Ρωσία, οι οποίες έληξαν την Τρίτη, δεν είχαν καμία σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Οι απειλές για κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές

Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται η Ρωσία για τη στάση που κρατά στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Ρωσία ενεργεί παρανόμως. Δήλωσε ότι ακόμη και αν η Ρωσία κάνει χρήση βίας στην Ουκρανία, αυτό δεν θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, λέγοντας πως δεν λαμβάνουν υπόψιν τη νομιμότητα, όταν κάνει χρήση στρατιωτικής βίας για την επίτευξη των δικών τους εθνικών συμφερόντων.

"Όταν τους ρωτάω 'Πιστεύετε ότι κάνετε τα πάντα νομίμως', λένε 'Ναι'. Και οφείλω να τους υπενθυμίσω τις ενέργειες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη, όπου λειτούργησαν είτε χωρίς εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή μέσω της διαστρέβλωσης μιας εντολής, όπως συνέβη στη Λιβύη", δήλωσε χαρακτηριστικά .

"Οι εταίροι μας, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες , πάντα με σαφήνεια διαμορφώνουν για τους εαυτούς τους τα γεωπολιτικά και εθνικά τους συμφέροντα, και στη συνέχεια εμπλέκουν και τον υπόλοιπο κόσμο, με βάση την αρχή 'είτε είσετε μαζί μας, είτε εναντίον μας'. Και τρομοκρατούν όσους αρνούνται να συρθούν", πρόσθεσε.

Απορρίπτει πραξικόπημα

Ο Πούτιν τόνισε ότι ο ουκρανικός λαός νομιμοποιούταν να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην εξουσία του Γιανούκοβιτς, λαμβάνοντας υπόψη τη συντριπτική διαφθορά και άλλες δυστοκίες της προεδρίας του. Ωστόσο, δήλωσε ότι αντιτάσσεται στον παράνομο τρόπο με τον οποίο έγινε η αποπομπή του, επειδή υπονόμευσε την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς εκπλήρωσε όλους τους όρους της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου με την αντιπολίτευση και στην πράξη παρέδωσε την εξουσία. Ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η αλλαγή εκτός του νόμιμου πλαισίου δεν μπορεί να ενθαρρυνθεί, είπε. «Η ουκρανική βουλή είναι μερικώς νόμιμη, αλλά όχι οι υπόλοιπες κυβερνητικές υπηρεσίες και ειδικά ο μεταβατικός πρόεδρος Τουρτσίνοφ. Ακόμη κι αν δεν έχει εξουσία, ο Γιανούκοβιτς παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος διότι ποτέ δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες», συνέχισε. "Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανείς στο Κίεβο για να προσέλθει σε συνομιλίες - δεν υπάρχει νόμιμος πρόεδρος", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

"Υπάρχει η άποψη ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβόλησαν τους διαδηλωτές στο Κίεβο ήταν προβοκάτορες αντιπολιτευτικού κόμματος. Ο Γιανουκόβιτς με διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε έδωσε εντολή στην αστυνομία να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών", σημείωσε ο Πούτιν. "Νεοναζί και αντισημίτες οργιάζουν στην Ουκρανία και ιδιαιτέρως στο Κίεβο, ο λαός της ανατολικής Ρωσίας ανησυχεί και εμείς διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να τους προστατεύσουμε αν μας το ζητήσουν, αλλά αυτό είναι ένα 'έσχατο μέτρο'" είπε αναφορικά με τη χρήση στρατιωτικής βίας.

"Οι ενέργειές μας συχνά περιγράφοντα ως παράνομες από τη Δύση, αλλά δείτε τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη. Οι δικές μας ενέργειες είναι σύννομες με το διεθνές δίκαιο, διότι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας μας ζήτησε βοήθεια. Η υπεράσπιση αυτών των ανθρώπων είναι προς το συμφέρον μας, είναι μία ανθρωπιστική αποστολή, δεν θέλουμε να υποδουλώσουμε κανέναν", συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.

"Όσοι σκέφτονται στην επιβολή κυρώσεων θα έπρεπε να σκεφτούν τις συνέπειες, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι κοινές", σημείωσε αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις της Δύσης για κυρώσεις.

Ισότιμη συμμετοχή στο μέλλον της Ουκρανίας για όλους τους Ουκρανούς

Η ρωσική κυβέρνηση συμπράττει, προς το παρόν, με την αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση της Ουκρανίας, με σκοπό τη διαφύλαξη των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οποιεσδήποτε κανονικές σχέσεις θα είναι ευφικτές μόνο αφότου η Ουκρανία αποκτήσει μια πλήρως νόμιμη κυβέρνηση. Δήλωσε δε ότι δεν έχει κάποιον ομόλογό του στο Κίεβο αυτή τη στιγμή, συνεπώς, δήλωσε ότι δεν έχει και κάποιον συνεργάτη με τον οποίο θα μπορούσε να επικοινωνεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα θέλει να δει την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών της Ουκρανίας για τον καθορισμό του μέλλοντος της χώρας. Η αντίσταση προς τις αρχές του Κιέβου, υπογράμμισε, η οποία είναι εμφανής σήμερα στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, φανερώνει ότι, επί του παρόντος, το Κίεβο δεν έχει μια εθνική εντολή διακυβέρνησης.

Προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα παρακολουθεί τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. Αν διεξαχθούν σε κλίμα τρόμου, δήλωσε, η Ρωσία θα το θεωρήσει άδικο και δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Δεσμεύτηκε να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και σχολίασε ότι οι δυτικές δυνάμεις απορρίπτουν την αξιολόγηση που έκανε η Ρωσίας για τα γεγονότα στην Ουκρανία ως πραξικόπημα και επιμένουν να τα αποκαλούν επανάσταση.

Τόνισε δε ότι αν στην Ουκρανία είχε γίνει επανάσταση, τότε το έθνος που θα προέκυπτε δεν θα ήταν το ίδιο που ήταν και πριν, με περίπου τον ίδιο τρόπο που η Ρωσία μεταμορφώθηκε μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917. Αν αυτή είναι η περίπτωση, προειδοποίησε, τότε η Μόσχα μπορεί να θεωρήσει ότι δεν δεσμεύεται πλέον από οποιεσδήποτε συνθήκες που έχει υπογράψει με την Ουκρανία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)