to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:06 | 09.12.2022

Διεθνή

Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για συμφωνίες με την Ουκρανία

Η Μόσχα έτοιμη για συμφωνίες για την Ουκρανία, αλλά οι εταίροι εξαπάτησαν στο παρελθόν την Ρωσία, δηλώνει ο πρόεδρος Πούτιν


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία πιθανότατα θα πρέπει στο μέλλον να καταλήξει σε συμφωνίες αναφορικά με την Ουκρανία, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η Μόσχα νιώθει προδομένη από την κατάρρευση των συμφωνιών του Μινσκ.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Γερμανία και η Γαλλία - που μεσολάβησαν για συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ μεταξύ της Ουκρανίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το 2014 και το 2015 - πρόδωσαν τη Ρωσία και τώρα χορηγούν όπλα στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα τολμήσει να επιτεθεί στη Ρωσία με πυρηνικά όπλα θα εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν έχει εντολή να εξαπολύσει ένα πρώτο προληπτικό πυρηνικό πλήγμα, σε αντίθεση με ΗΠΑ, αλλά ότι τα ρωσικά προηγμένα υπερηχητικά όπλα θα διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα μπορεί να απαντήσει σθεναρά αν δεχτεί ποτέ επίθεση.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, η Ρωσία από πλευράς της δήλωσε πως δεν βλέπει στον «ορίζοντα» την προοπτική διαπραγματεύσεων με το Κίεβο .

 Όπως είχε τονίσει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, «μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι μια δίκαιη ειρήνη διαρκείας. Αλλά, αναφορικά με τις προοπτικές για κάποιου είδους διαπραγματεύσεις, δεν βλέπουμε καμία επί του παρόντος», εκφράζοντας σύμπνοια με τον υπ. Εξ. των ΗΠΑ που δήλωσε πως η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τερματιστεί «σχεδόν σίγουρα με τη διπλωματία» και με διαπραγματεύσεις και ότι απαιτείται «δίκαιη και με διάρκεια ειρήνη».

Για να πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες με πιθανούς εταίρους η Ρωσία θα πρέπει να ικανοποιήσει τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν έθεσε όρους για διαπραγματεύσεις

Στις αρχές του Δεκέμβρη και ύστερα από περισσότερους από εννέα μήνες μαχών, ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε κάποιους αυστηρούς και απαρέγκλιτους όρους προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.

Ο βασικότερος εξ αυτών, είναι η αναγνώριση από την Δύση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.

«Ο Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, αλλά η Ρωσία δεν θα αποχωρήσει από τη Ρωσία» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Διαβάστε αναλυτικότερα: Ουκρανία: 282 μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας ο Πούτιν θέτει όρους για να μπει σε διαπραγματεύσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις της Μόσχας όλο το προηγούμενο διάστημα και από τους πρώτους μήνες του πολέμου δεν είναι ξεκάθαρες ούτε σταθερές, καθώς ενώ δηλώνει πως προσβλέπει σε ειρήνη και διαπραγματεύσεις, συνεχίζει να σφυροκοπά περιοχές του Κιέβου, πλήττοντας μάλιστα ενεργειακές δομές που αφήνουν τους κατοίκους στο κρύο και το σκοτάδι. 

Με πληροφορίες απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)