to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:29 | 02.11.2012

Διεθνή

To Πουέρτο Ρίκο αποφασίζει αν θα γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια Πορτορικανοί καλούνται να ψηφίσουν την Τρίτη για τον μελλοντικό τους κυβερνήτη, και να αποφανθούν με δημοψήφισμα για το πολιτικό μέλλον του νησιού τους, που πέρασε στην αμερικανική κυριαρχία κατά το τέλος του 19ου αιώνα, αλλά όχι ως κανονική Πολιτεία.


Η ψηφοφορία αυτή θα συμπέσει με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αλλά οι κάτοικοι του νησιού της Καραϊβικής, αν και πολίτες των ΗΠΑ, δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές αυτές. Το Πουέρτο Ρίκο, που έγινε το 1952 «Ελεύθερη Συνδεδεμένη Πολιτεία» των ΗΠΑ δεν έχει μεγάλους εκλέκτορες και ομοσπονδιακή εκπροσώπηση στο Κογκρέσο.

Οι Πορτορικανοί ψηφοφόροι θα έχουν λοιπόν στις 6 Νοεμβρίου τη δυνατότητα να αποφασίσουν διαφορετικά. Με πρωτοβουλία του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Λουίς Φορτούνο (ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη θητεία) θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα για το πολιτικό καθεστώς του νησιού τους, για τέταρτη φορά, μετά από τις ψηφοφορίες του 1967, του 1993 και του 1998. Σε όλα αυτά τα δημοψηφίσματα είχε εγκριθεί το καθεστώς της «ελεύθερης πολιτείας, συνδεδεμένης με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Δύο ερωτήσεις θα τεθούν στους ψηφοφόρους: «Συμφωνείτε να διατηρήσουμε το τρέχον πολιτικό και εδαφικό καθεστώς». Και ανεξάρτητα από το πρώτο ερώτημα: «Αναφέρατε ποια από τις παρακάτω επιλογές προτιμάτε": να γίνουμε Πολιτεία, να ζητήσουμε ανεξαρτησία, ή να είμαστε αυτοκυβέρνητη συνδεδεμένη Πολιτεία.

Σύμφωνα με την τοπική εκλογική επιτροπή, περίπου 2,4 εκατομμύρια Πορτορικανοί έχουν δικαίωμα ψήφου, από έναν συνολικό πληθυσμό 3,7 εκατομμυρίων.

Περίπου 4 εκατομμύρια Πορτορικανοί ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως στο Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη.

Το Πουέρτο Ρίκο (που σημαίνει «πλούσιο λιμάνι"), παραχωρήθηκε από την Ισπανία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1898. Οι Πορτορικανοί είναι πολίτες των ΗΠΑ από το 1917. Δεν πληρώνουν ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος, εκτός και αν ζουν σε αμερικανικό έδαφος.


tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)