to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 02.03.2018

Διεθνή

Συρία: 84 ασθενείς βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για απομάκρυνση από την ανατολική Γούτα

Σχεδόν 100 ασθενείς στην ανατολική Γούτα, ανάμεσά τους παιδιά, αποτελούν προτεραιότητα για την απομάκρυνση από την ανατολική Γούτα, από περισσότερους από 1.000 ασθενείς και τραυματίες στον πολιορκούμενο συριακό θύλακα, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Ο δρ Πίτερ Σαλάμα, αναπληρωτής διευθυντής του WHO και επικεφαλής του προγράμματος έκτακτων καταστάσεων υγείας, δήλωσε επίσης πως η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ελπίζει να διανείμει ζωτικής σημασίας ιατρικά και χειρουργικά είδη σύντομα στην υπό τον έλεγχο των ανταρτών περιοχή των 400.000 κατοίκων κοντά στη Δαμασκό.

«Αυτό που ζητάμε ως ΠΟΥ είναι τουλάχιστον μια άμεση έγκριση από τη συριακή κυβέρνηση και όλες τις εμπόλεμες πλευρές για απομάκρυνση των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ξεκινώντας από τους 84 που η κατάστασή τους έχει εκτιμηθεί ως πιο επείγουσα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό», δήλωσε ο Σαλάμα σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Περιλαμβάνονται παιδιά, περιλαμβάνονται γυναίκες, περιλαμβάνεται ένα εύρος καταστάσεων από ανθρώπους που είχαν άμεσα τραύματα (τραυματισμούς) που σχετίζονται με τη σύγκρουση στην ανατολική Γούτα», είπε.

Οι ασθενείς στην λίστα προτεραιότητας για άμεση απομάκρυνση περιλαμβάνουν ορισμένους που πάσχουν από καρκίνο, καρδιολογικές παθήσεις ή νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και άλλους που χρειάζεται επειγόντως να χειρουργηθούν για αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή εμφυτεύματα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ έχει γράψει στις συριακές αρχές σχεδόν δώδεκα φορές ζητώντας την απομάκρυνση προσώπων που βρίσκονται σε μια διευρυνόμενη συνεχώς λίστα τους τελευταίους μήνες αλλά δεν έλαβε ποτέ επίσημη απάντηση, είπε ο Σαλάμα.

Επικαλέστηκε αναφορές σύμφωνα με τις οποίες έως και το 12% των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών στη Γούτα υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό ως αποτέλεσμα στερήσεων και ανεπαρκούς τροφής.

Η συριακή κυβέρνηση μπορεί να επιτρέψει τη διέλευση αυτοκινητοπομπής με είδη για 180.000 ανθρώπους στην πόλη Ντούμα στην ανατολική Γούτα την Κυριακή, δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, UNICEF, νωρίτερα σήμερα.

«Είμαστε αμέσως έτοιμοι να διανείμουμε σε πολύ μεγάλη κλίμακα ιατρικά είδη, χειρουργικά είδη, είδη για τον οξύ υποσιτισμό, για τη φροντίδα της αναπαραγωγικής υγείας, για την ασφάλεια του αίματος, (παυσίπονα), αντιεπιληπτικά, αντιβιοτικά, το πλήρες εύρος των απαραίτητων φαρμάκων και εφοδίων», είπε ο Σαλάμα.

«Έτσι, είμαστε σε ετοιμότητα με την ομάδα του ΟΗΕ στη χώρα με τα φορτηγά φορτωμένα και έτοιμοι να εισέλθουμε στην ανατολική Γούτα μόλις δοθούν οι εγκρίσεις για την είσοδο αυτών των αυτοκινητοπομπών.»

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)