to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:32 | 23.08.2012

left.gr

Πολιτική

Πού πας, Σαμαρά μου, με τέτοιον καιρό; Συμπλέοντας με τον χρεοκοπημένο ευρωπαϊκό νεοφιλελευθερισμό...

Παράταση, επιμήκυνση, διευκόλυνση; Το ελληνικό αίτημα πλανάται πάνω από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με την κυβέρνηση της Αθήνας να ελπίζει σε κάποιου είδους θετική απάντηση και τις κυβερνήσεις των εταίρων να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο πριν απαντήσουν.


Την ώρα που έφτανε χτες στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από τη μακρινή Μολδαβία δήλωνε στους δημοσιογράφους –που δεν έχασαν την ευκαιρία να τη ρωτήσουν σχετικά με την επικείμενη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αύριο στο Βερολίνο- ότι «δεν θα έχουμε λύση την Παρασκευή. Θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και θα αποφασίσουμε μετά».

Επί της ουσίας, ωστόσο, η Μέρκελ προϊδέασε για μια αρνητική απάντηση, λέγοντας ότι «προσέρχομαι στις συνομιλίες με συναίσθηση του ότι πρέπει να τα καταφέρουμε, αλλά και του ότι κάθε εταίρος θα τηρεί τις υποχρεώσεις του».

Οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ, πάντως, ήταν πιο κατηγορηματικοί στην άρνησή τους. Δεν θέλουν αλλαγή ούτε του χρονοδιαγράμματος ούτε των στόχων του ελληνικού προγράμματος και το επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία. 


Θεωρητικά, πάντως, την απόφαση για την όποια παράταση, επιμήκυνση, διευκόλυνση δεν την παίρνει η γερμανική κυβέρνηση, αλλά το Eurogroup. Και βεβαίως, αφού οι υπουργοί Οικονομικών των «17» πάρουν στα χέρια τους την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας. 


Όλι Ρεν: Πρόωρη κάθε συζήτηση για επιμήκυνση


Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ, ο Όλι Ρεν χαρακτηρίζει πρόωρη κάθε συζήτηση για επιμήκυνση χρονοδιαγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής, απαντώντας στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

«Επί του παρόντος, είναι πρόωρο να γίνονται εικασίες σχετικά με την παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη της οικονομικής προσαρμογής» αυτό απάντησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ρεν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, ο οποίος ζητούσε από την Κομισιόν να σχολιάσει τη δέσμευση των κομμάτων της συγκυβέρνησης για χρονική επέκταση του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο Επίτροπος κ Ρεν, στην απάντησή του αφού, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «Η βασική στρατηγική του Μνημονίου Συνεννόησης είναι έγκυρη και πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη» και ότι «η τρόικα διενεργεί από τον Ιούλιο του 2012 αποστολή ελέγχου στην Αθήνα, η οποία θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο. Οι κύριοι στόχοι της αποστολής είναι η επανεξέταση της δράσης που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές για την επίτευξη της απαραίτητης οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής και για την επαναφορά του προγράμματος στη σωστή κατεύθυνση». Και καταλήγει λέγοντας ότι: «Επί του παρόντος, είναι πρόωρο να γίνονται εικασίες σχετικά με την παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη της οικονομικής προσαρμογής».


Η συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ


Πάντως, απόφαση του Eurogroup κόντρα στη Γερμανία, αλλά και τη Γαλλία, δεν νοείται και το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποια στάση θα κρατήσουν Βερολίνο και Παρίσι, όχι σε επίπεδο δηλώσεων και δημιουργίας κλίματος, αλλά την κρίσιμη ώρα.

Μια γεύση ενδέχεται να πάρουμε σήμερα μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ στο Βερολίνο, που θα έχουν στην ατζέντα τους και το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, πάντως, οι δύο ηγέτες δεν πρόκειται να μιλήσουν αναλυτικά στον Τύπο μετά τη συνάντησή τους, καθώς η καγκελαρία επιθυμεί να υπάρξει μόνο μια σύντομη κοινή δήλωση. Αντίθετα, ο Γάλλος πρόεδρος θα προτιμούσε να εκφραστεί αναλυτικότερα για το θέμα της Ελλάδας, δήλωνε γαλλική διπλωματική πηγή, η οποία όμως ξεκαθάριζε ότι η όποια διαφορά Μέρκελ - Ολάντ είναι στον «τρόπο επικοινωνίας» κι όχι επί της ουσίας.

Το αν υπάρχει ή όχι διαφορετική στάση θα το αντιληφθεί σύντομα ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού μετά το Βερολίνο θα πάει το Σάββατο στο Παρίσι.



ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Καμία διάθεση διαπραγμάτευσης, αλλά προσπάθεια επικοινωνιακού εντυπωσιασμού


Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τις συναντήσεις του κ. Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ τονίζεται ότι: 

"Ο κ. Σαμαράς πηγαίνει να συναντήσει τους ευρωπαίους ηγέτες, Μέρκελ και Ολάντ χωρίς καμία πραγματική διάθεση διαπραγμάτευσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά μόνο ως μία προσπάθεια επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, που δεν μπορεί να κρύψει τον επικίνδυνο και καταστροφικό χαρακτήρα του νέου πακέτου μέτρων".

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ αναφερόμενη στην περιβόητη επιμήκυνση τονίζει ότι, "εάν και εφόσον δοθεί, δεν πρόκειται να χαλαρώσει τη θηλιά του μνημονίου στον ελληνικό λαό, αφού στην ουσία συνιστά επιμήκυνση της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης, με νέα αδιέξοδα μνημόνια που ισοπεδώνουν τους εργαζόμενους και τη χώρα".

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας: "Η στρατηγική σύμπλευσης της κυβέρνησης με τον χρεοκοπημένο ευρωπαϊκό νεοφιλελευθερισμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ακραίας λιτότητας, που αποδομεί την Ευρώπη και διαλύει τα δικαιώματα των εργαζομένων της, συνιστά έγκλημα εις βάρος της χώρας".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)