to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:26 | 26.03.2019

Πολιτική

Πού οφείλεται η επιθετικότητα της Τουρκίας;

O Γ. Μπουρνούς περιγράφει το πολιτικό κλίμα στη γείτονα λίγο πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής 31 Μαρτίου


Η ανάρτηση του προϊστάμενου Στρατηγικής Επικοινωνίας του πρωθυπουργού στο facebook:

«Η επιθετική ρητορεία της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας (αλλά και των ηγετών του συνασπισμού της αντιπολίτευσης) παραμένει αμείωτη αυτές τις μέρες κυρίως λόγω της επικείμενης διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών την Κυριακή 31 Μαρτίου.

Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, σε σύνολο 29 μητροπολιτικών δήμων (που έχουν και το κεντρικό πολιτικό ενδιαφέρον), το κυβερνών AKP είχε κερδίσει τους 18, το συγκυβερνών MHP νίκησε σε 2, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα υπερίσχυσε σε 5 και το συμμαχικό του σήμερα IYI Parti είχε 1 δήμο (3 ανεξάρτητοι, κουρδικής καταγωγής, είχαν εκλεγεί στην ανατολική Τουρκία).

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις κάνουν τα πράγματα να φαίνονται αμφίρροπα για τον κυβερνητικό συνασπισμό (ασχέτως αν οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται σίγουροι για το...τι θα βγάλουν οι κάλπες).

Ο συνασπισμός AKP-MHP εμφανίζεται δημοσκοπικά να δίνει οριακή μάχη κόντρα στο συνασπισμό CHP-IYI για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, ενώ καταγράφεται δεύτερος στην πρωτεύουσα Άγκυρα και σε τουλάχιστον άλλους δύο μητροπολιτικούς δήμους που κυβερνά (στην Μπούρσα και την Αντάλια), ενώ οι υποψήφοι CHP-IYI φαίνεται να διατηρούν το Εσκί Σεχίρ και το Ντενιζλί. 

Η παρούσα δημοσκοπική εικόνα, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, αποτυπώνει, σε πρώτη φάση, μια εικόνα δυσαρέσκειας και αντίδρασης μερίδας των πολιτών για την οικονομική κρίση, η οποία βαθαίνει και θα συνεχίσει να βαθαίνει την επόμενη περίοδο, παρά τις υποσχέσεις του Τούρκου Προέδρου (ακόμη κι αν το βράδυ της Κυριακής αναδειχθεί νικητής...παντού)». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)