to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΠΟΥ: Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον ανιχνεύεται πιο δύσκολα - Εντοπίστηκε σε πέντε αφρικανικές χώρες

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 έχει αρχίσει να αντικαθιστά την περισσότερο κοινή "αρχική" παραλλαγή BA.1 'Ομικρον σε χώρες όπως η Δανία.


Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον έχει εντοπιστεί σε πέντε αφρικανικές χώρες, δήλωσε σήμερα επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για την εξέλιξη επειδή δείγματα της BA.2 μπορεί να μην ανιχνεύονται ως μορφή της Όμικρον.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 έχει αρχίσει να αντικαθιστά την περισσότερο κοινή "αρχική" παραλλαγή BA.1 'Ομικρον σε χώρες όπως η Δανία.

Δεδομένα από τη χώρα αυτή δεν δείχνουν να υπάρχει διαφορά ως προς την σοβαρότητα της νόσου όταν η μόλυνση έχει προέλθει από αυτή την υποπαραλλαγή, σύμφωνα με έναν άλλον αξιωματούχο του ΠΟΥ.

"Η BA.2 ...έχει αναφερθεί σε πέντε χώρες: στη Μποτσουάνα, την Κένυα, το Μαλάουι, τη Σενεγάλη και την Νότια Αφρική", είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση του Τύπου η δρ Νίκσι Γκουμέντε-Μοελέτσι.

"Ανησυχούμε πολύ", τόνισε και πρόσθεσε ότι η BA.2 φαίνεται δύσκολο να εντοπιστεί γιατί δεν ανιχνεύεται πάντα με την μέθοδο ανίχνευσης του ιού που βασίζεται στο κριτήριο S-Gene Target Failure (SGTF), το οποίο χρησιμοποιείται για να ξεχωρίζει ανάμεσα στην αρχική παραλλαγή Όμικρον και σε άλλες παραλλαγές.

Η Γκουμέντε-Μοελέτσι είπε ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται πολύ στενά με εργαστήρια, ζητώντας τους να προωθούν για περαιτέρω ανάλυση δείγματα που είχαν επιστραφεί χωρίς να έχουν χαρακτηριστεί ότι ανήκουν στην Όμικρον, ώστε να αποκτήσει σαφέστερη εικόνα της εξάπλωσης της BA.2.

Η εκδοχή της Όμικρον BA.1 έχει υπάρξει κάπως ευκολότερη στον εντοπισμό σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές.

Αυτό συμβαίνει επειδή η BA.1 στερείται ενός από τα τρία στοχευμένα γονίδια που χρησιμοποιούνται σε ένα κοινό μοριακό τεστ.

Η BA.2 δεν στερείται του ιδίου στοχευμένου γονιδίου όπως η αρχική παραλλαγή Όμικρον.

Αντίθετα, οι επιστήμονες την παρακολουθούν με τον ίδιο τρόπο που έχουν κάνει με προηγούμενες παραλλαγές, ανάμεσά τους και η Δέλτα, δηλαδή με τον εντοπισμό του αριθμού των γονιδιωμάτους του ιού που αναρτώνται σε δημόσιες βάσεις δεδομένων, όπως η GISAID .

Όπως και με άλλες παραλλαγές μια μόλυνση με την BA.2 μπορεί να ανιχνευθεί από τα self tests παρότι αυτά δεν μπορούν να διακρίνουν σε ποιά παραλλαγή οφείλεται η μόλυνση, λένε οι ειδικοί.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)