to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:44 | 18.01.2022

Διεθνή

ΠΟΥ: Ενδημική Covid-19 δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι επικίνδυνη

Το γεγονός και μόνο ότι η πανδημία της Covid-19 θα εισέλθει κάποια στιγμή σε ενδημικό στάδιο δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας


«Οι άνθρωποι μιλάνε για πανδημία ενάντια σε ενδημική νόσο, αλλά η ενδημική ελονοσία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ο HIV είναι ενδημικός, η ενδημική βία είναι μέσα στις πόλεις μας», είπε ο δρ Μάικλ Ράιαν κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συζήτησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Ενδημικό από μόνο του δεν σημαίνει ότι είναι καλό, ενδημικό απλώς σημαίνει ότι είναι εδώ για πάντα», είπε.

Η εμφάνιση της Όμικρον, που είναι πολύ πιο μεταδοτική από όλες τις άλλες παραλλαγές της Covid-19 αλλά φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε όσους έχουν εμβολιαστεί, έχει ξεκινήσει τη συζήτηση για το πέρασμα της πανδημίας σε μια ενδημική μορφή. Μια συζήτηση που γενικά υπονοεί ότι θα είναι λιγότερο επικίνδυνη.

«Δεν θα απαλλαγούμε από τον ιό φέτος», προειδοποίησε ο Ράιαν. «Ενδέχεται να μην εξαλείψουμε ποτέ τον ιό. Οι ιοί που προκαλούν πανδημίες τείνουν να γίνονται μέρος του οικοσυστήματος».

Ο ΠΟΥ έχει επικρίνει την ανισορροπία στον εμβολιασμό κατά της COVID-19 μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών ως καταστροφική ηθική αποτυχία. Λιγότερο από το 10% των ανθρώπων σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα έχουν λάβει μία δόση εμβολίου.

Ο Ράιαν είπε ότι εάν τα εμβόλια και τα άλλα εργαλεία δεν μοιράζονται δίκαια, η τραγωδία του ιού, που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, θα συνεχιστεί.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φτάσουμε σε χαμηλά επίπεδα επίπτωσης της νόσου με μέγιστο εμβολιασμό των πληθυσμών μας, ώστε να μην χρειάζεται να πεθάνει κανείς», είπε ο Ράιαν. «Το θέμα είναι: Είναι ο θάνατος. Είναι τα νοσοκομεία. Είναι η διαταραχή των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών μας συστημάτων που προκάλεσε την τραγωδία – όχι ο ιός».

«Αυτό θα είναι το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και θα είναι το τέλος της πανδημίας», συμπλήρωσε ο Ράιαν.

Ο ίδιος έθεσε επίσης το ενδεχόμενο ότι στο μέλλον τρεις ή τέσσερις εμβολιασμοί να θεωρούνται ο κανονικός αριθμός δόσεων για να ξεφύγουν οι πιο σοβαρές μορφές της Covid.

«Δεν θα ονομάζουμε πλέον (αυτούς τους εμβολιασμούς) ενισχυτικούς. Απλώς θα θεωρήσουμε ότι τρεις ή τέσσερις δόσεις είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί αυτή η ανθεκτική και ισχυρή ανοσία που σας προστατεύει από νοσηλεία και θάνατο για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισήμανε.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται αναμνηστική δόση

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ΠΟΥ στη Γενεύη η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Σούμια Σουαμινάθαν είπε ότι μολονότι φαίνεται πως η ανοσία από τα εμβόλια με τον καιρό ελαττώνεται, ιδίως απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον, χρειάζονται περισσότερες έρευνες ώστε να εξακριβωθεί ποιος χρειάζεται τις ενισχυτικές δόσεις.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυτή τη στιγμή ότι τα υγιή παιδιά ή οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις. Κανένα στοιχείο απολύτως», τόνισε.

Το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί αναμνηστικές δόσεις σε παιδιά ηλικίας από 12 ετών και πάνω ενώ η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) νωρίτερα αυτόν τον μήνα ενέκρινε τη χρήση μιας τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για τους εφήβους ηλικίας 12-15 ετών. Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία συνέστησε επίσης να χορηγηθεί τρίτη δόση στους εφήβους 12-17 ετών. Την ίδια απόφαση έχει λάβει και η Ουγγαρία.

Η Σουαμινάθαν είπε ότι οι κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ θα συνεδριάσουν εντός της εβδομάδας για να εξετάσουν το συγκεκριμένο ερώτημα της χορήγησης ενισχυτικών δόσεων στον πληθυσμό. «Ο στόχος είναι να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι, να προστατευθούν αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο με σοβαρή ασθένεια και θάνατο. Αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα», ανέφερε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)