to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:42 | 21.11.2022

Διεθνή

ΠΟΥ: Εκατομμύρια ζωές κινδυνεύουν στην Ουκρανία αυτό τον χειμώνα

Τα μαιευτήρια χρειάζονται θερμοκοιτίδες, οι τράπεζες αίματος χρειάζονται ψυγεία και τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας χρειάζονται αναπνευστήρες...


Η μισή ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας είτε έχει υποστεί ζημιές είτε έχει καταστραφεί και 10 εκατομμύρια άνθρωποι είναι επί του παρόντος χωρίς ρεύμα, δήλωσε ο Δρ Hans Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση έως και -20 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 703 επιθέσεις σε υποδομές υγείας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία έπληξε περισσότερες ενεργειακές εγκαταστάσεις και κτίρια σε ένα απ' τα χειρότερα μαζικά χτυπήματα απ' την αρχή του πολέμου.

«Με απλά λόγια, αυτός ο χειμώνας θα αφορά την επιβίωση», είπε ο Δρ Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Το σύστημα υγείας της Ουκρανίας «αντιμετωπίζει τις πιο σκοτεινές μέρες του στον πόλεμο μέχρι στιγμής» και η καλύτερη λύση είναι να τερματιστεί η σύγκρουση, πρόσθεσε.

Λόγω των επιθέσεων, εκατοντάδες νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης «δεν λειτουργούν πλέον πλήρως, χωρίς καύσιμα, νερό και ηλεκτρισμό για την κάλυψη βασικών αναγκών», είπε.

Τα μαιευτήρια χρειάζονται θερμοκοιτίδες, οι τράπεζες αίματος χρειάζονται ψυγεία και τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας χρειάζονται αναπνευστήρες, είπε, προσθέτοντας ότι «όλα απαιτούν ενέργεια».

Έως και τρία εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ζεστασιά και ασφάλεια, λέει ο ΠΟΥ.

Ο Δρ Κλούγκε είπε ότι «ανησυχεί πολύ» για 17.000 ασθενείς με HIV στο Ντονέτσκ «οι οποίοι μπορεί σύντομα να ξεμείνουν από κρίσιμα αντιρετροϊκά φάρμακα που τους βοηθούν να κρατηθούν στη ζωή».

Μεγάλο μέρος του Ντονέτσκ βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο και ο Δρ Κλούγκε είπε ότι «ζητούσε επειγόντως τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου υγείας σε όλες τις πρόσφατα ανακτηθείσες και κατεχόμενες περιοχές».

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για αύξηση των κρουσμάτων Covid.

«Με χαμηλά ποσοστά βασικού εμβολιασμού - πόσο μάλλον ενισχυτικά - εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φθίνουσα ή καθόλου ανοσία έναντι του Covid», είπε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς χιόνι έχει πέσει σε όλη την Ουκρανία και οι θερμοκρασίες έχουν πέσει κάτω από το μηδέν.

Παρά το χιόνι, ο χειμώνας δεν έχει ξεκινήσει επίσημα και οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να σημειώσουν πολύ περαιτέρω πτώση.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο οποίος παρήγαγε περισσότερο από το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, δεν παράγει πλέον ενέργεια, καθώς υπήρξε και νέος βομβαρδισμός στο εργοστάσιο το Σαββατοκύριακο. Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν αλληλοκατηγορηθεί για την πραγματοποίηση των επιθέσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)