to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:09 | 14.01.2013

Διεθνή

Πού είναι οι γυναίκες του Ομπάμα;

Ελλιπέστατη είναι η εκπροσώπηση τους σε υπουργικό συμβούλιο και συνεργάτες του προέδρου - Της Χριστίνας Πάντζου από την Εφημερίδα των Συντακτών


Αυτό αναρωτιούνται «Νιου Γιορκ Τάιμς», CNN, «Ουάσινγκτον Ποστ» και Μπλούμπεργκ, μετά τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας των στενών συνεργατών του Ομπάμα εν ώρα δουλειάς, από όπου απουσιάζουν παντελώς οι γυναίκες, και από τους δέκα άντρες μόνο ένας δεν είναι λευκός.

 

Εγείροντας συγχρόνως ερωτήματα για τις επιλογές του προέδρου, που έχει μόλις δύο γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο ενώ στον πρόσφατο ανασχηματισμό δεν περιέλαβε καμία, οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» θυμίζουν στον Λευκό Οίκο ότι η παρουσία των γυναικών στην κυβέρνηση και στο επιτελείο του είναι ανάλογη εκείνης που υπήρχε επί Μπιλ Κλίντον πριν από 20 χρόνια. Κι όλα αυτά, ενώ οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του εκλογικού σώματος και στάθηκαν ακρογωνιαίος λίθος για τη νίκη του Ομπάμα στις πρόσφατες εκλογές.

 

«Τα καλά νέα είναι ότι επιτέλους τα μίντια αναρωτιούνται “πού είναι οι γυναίκες”. Και τα κακά είναι ότι ο πρόεδρος δεν απαντά. Ενώ δεν θα είχε κερδίσει δίχως το 55% της γυναικείας ψήφου που τον εμπιστεύτηκε για τις απόψεις και τις θέσεις του σχετικά με τα δικαιώματά τους, τώρα απλώς αγνοεί την ικανότητά τους όχι απλώς ως ψηφοφόρων αλλά και ως ηγέτιδων», δήλωσαν σε αιχμηρό τους γράμμα η ηθοποιός Τζέιν Φόντα, η συγγραφέας Ρόμπιν Μόργκαν και η ακτιβίστρια Γκλόρια Στάινεμ, ιδρύτριες του Γυναικείου Κέντρου Μίντια, οργάνωσης που επιδιώκει να καταστήσει ορατές τις γυναίκες στον πανίσχυρο κόσμο των ΜΜΕ.

 

Ο Λευκός Οίκος αμυνόμενος ισχυρίστηκε πως είναι οι πολιτικές του Ομπάμα που εκφράζουν το ενδιαφέρον του για τα δικαιώματα των γυναικών, θυμίζοντας πως, π.χ., έδωσε μάχη για να έχουν ασφαλιστική κάλυψη, να μη χρεώνουν οι ασφαλιστικές περισσότερα ασφάλιστρα στις γυναίκες επειδή είναι γυναίκες ή για να υποχρεώσει τους εργοδότες να μετέχουν στις δαπάνες για αντισυλληπτικά και προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Και έσπευσε να τονίσει ότι στον Λευκό Οίκο απασχολούνται σχεδόν ίσες γυναίκες με άντρες, δημοσιεύοντας τις επόμενες ημέρες φωτογραφίες από συσκέψεις του επιτελείου του, όπου μετέχουν τόσες γυναίκες όσοι και άντρες, για να αποδείξει ότι η «φωτογραφία του σκανδάλου» ήταν απλώς ένα άτυχο «μη αντιπροσωπευτικό στιγμιότυπο».

 

Το επικοινωνιακό μήνυμα το πήρε. Απομένει να καταδειχθεί αν πήρε και το ουσιαστικό και αν θα δώσει απτή απάντηση σε όλες εκείνες τις γυναίκες, κάθε φυλής, που τον περιέβαλαν στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις και που ακόμη ψάχνουν να δουν κάποιες σε μια θέση ευθύνης. Παρεμπιπτόντως, η νέα σύνθεση της κυβέρνησης, μετά την αναμενόμενη αποχώρηση της Χίλαρι Κλίντον στα τέλη του μήνα και την παραίτηση της Χίλντα Σολίς, της πρώτης Λατίνας υπουργού Εργασίας, περιλαμβάνει μόλις 2 γυναίκες ανάμεσα στο 15μελές υπουργικό συμβούλιο.

 Της Χριστίνας Πάντζου

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακ(τρι)ών

tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)