to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:40 | 14.05.2020

Διεθνή

«Ο ιός ίσως να μη φύγει ποτέ» προειδοποιεί ο Π.Ο.Υ.

Ο πλανήτης «έχει να διανύσει παρά πολύ μακρύ δρόμο» για να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία, «Θα περάσουν τέσσερα μέ πέντε χρόνια μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο κορωνοϊός»: οι προειδοποιήσεις από υψηλόβαθμα στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι σαφείς, την ώρα που ο ιός έχει σκοτώσει σχεδόν 300 χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως


Ο πλανήτης «έχει να διανύσει παρά πολύ μακρύ δρόμο» για να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία του κορονοϊού, παρά τα διστακτικά βήματα πολυάριθμων χωρών προς μια επανεκκίνηση της κανονικής ζωής, προειδοποίησε σήμερα ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι κίνδυνοι της Covid-19, όπως είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, παραμένουν υψηλοί σε «εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο». «Δεν υπάρχουν υποσχέσεις, δεν υπάρχουν ημερομηνίες σε αυτή την κατάσταση», επισήμανε.

«Αυτό που όλοι φοβόμαστε είναι ένας φαύλος κύκλος καταστροφών οικονομίας και δημόσιας υγείας, εάν τα απαγορευτικά μέτρα χαλαρώσουν χωρίς τη δυνατότητα εντοπισμού νέων κρουσμάτων», τόνισε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο αξιωματούχος του Οργανισμού, σημειώνοντας ότι απαιτείται «πολύ σημαντικός έλεγχος» του ιού προκειμένου να μειωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση κινδύνου.

Υπάρχει μια μαγική σκέψη ότι τα lockdowns δουλεύουν άψογα και πως η άρση των απαγορευτικών μέτρων θα δουλέψει εξαιρετικά, προειδοποίησε.

«Ο ιός ίσως γίνει ενδημικός, να μην φύγει ποτέ, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα εξαφανιστεί».

Σε ερώτηση για το σχέδιο ανοίγματος των συνόρων στην Ευρώπη, ο Ράιαν απάντησε πως η διάσχιση των χερσαίων συνόρων δεν συνιστά μεγάλο κίνδυνο. Τα αεροπορικά ταξίδια είναι μια διαφορετική πρόκληση, που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη περιπλοκότητα.

«Πρέπει να μπει στο μυαλό μας ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να βγούμε από αυτή την πανδημία», τόνισε η Μαρία Βαν Κέρχοβε, επιδημιολόγος του ΠΟΥ.

«Θα περάσουν τέσσερα μέ πέντε χρόνια μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο κορωνοϊός»

«Θα περάσουν τέσσερα με πέντε χρόνια μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο Covid-19», υπογράμμισε από τη μεριά της η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σουμίγια Σουαμινάταν, μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσαν οι Financial Times.  «Πολλοί είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν πόσο διάστημα και σε τι έκταση ο ιός θα παραμείνει μια απειλή, όπως εάν μεταλλάσσεται, ποιά περιοριστικά μέτρα θα υιοθετηθούν και εάν θα έχει παρασκευαστεί αποτελεσματικό εμβόλιο», υπογράμμισε. 

«Εγώ θα έλεγα ότι θα χρειαστούμε ένα διάστημα τεσσάρων έως πέντε χρόνων μέχρι να μπορέσουμε να το ελέγξουμε», τόνισε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΠΟΥ, προσθέτοντας όμως παράλληλα ότι «δεν υπάρχει μαγική σφαίρα». «Υπάρχει και η πιθανότητα η πανδημία να επιδεινωθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά η Σουμίγια Σουαμινάταν.

«Ενα εμβόλιο είναι η καλύτερη διέξοδος», αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά «"εάν" και "αλλά" για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, καθώς και για την παραγωγή του και την διανομή του παντού», σημείωσε, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει και η πιθανότητα εάν ο ιός μεταλλαχθεί και το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο καθηγητής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών Πίτερ Πίοτ, συμφώνησε ότι ο έλεγχος του ιού εξαρτάται από την παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου, υποστηρίζοντας ότι «η εξάλειψη» της ασθένειας θα απαιτήσει πολύ περισσότερα».

«Μόνο η ευλογιά έχει εξαλειφθεί, είπε και επισήμανε ότι οι χώρες θα πρέπει να υπολογίζουν χρόνια, όχι μήνες με αυτή την απειλή. «Θα πρέπει να βρούμε, ως κοινωνίες, ένα τρόπο να ζήσουμε με τον ιό», τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί «με μεθόδους μετάβασης από το lockdown σε πιο στοχευμένους τύπους παρεμβάσεων» τόνισε.

«Η καλύτερη οργάνωση είναι κρίσιμη» σημείωσε, καθώς όπως ανέφερε «η ανεπαρκής γραφειοκρατία και οι διαδικασίες του δημοσίου τομέα έχουν βάλει φρένο στη δυνατότητα πολλών χωρών να προχωρήσουν σε έλεγχο του πληθυσμού και στον εντοπισμό του ιού».

«Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να επενδύσει περισσότερο στους μαζικούς ελέγχους, αφού καθώς περνάμε στην επόμενη φάση της πανδημίας τα τεστ είναι ουσιαστικής σημασίας. Επομένως δεν υπάρχει άλλη επιλογή» κατέληξε ο Πίτερ Πίοτ.

Προειδοποίηση και για μια παγκοσμίων διαστάσεων κρίση ψυχικής υγείας λόγω της επιδημίας

Μια κρίση ψυχικής υγείας διαγράφεται καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι περιτριγυρισμένοι από θάνατο και ασθένεια και είναι αναγκασμένοι να μένουν απομονωμένοι, ενώ ωθούνται στη φτώχεια και το άγχος εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, προειδοποίησαν επίσης ειδικοί υγείας του ΟΗΕ. “Η απομόνωση, ο φόβος, η αβεβαιότητα, η οικονομική αναστάτωση, όλα αυτά προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν ψυχολογική αναστάτωση”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Ντέμπορα Κέστελ διευθύντρια του τμήματος ψυχικής υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πάνω από 294.000 οι θάνατοι σε όλον τον κόσμο

 ΤΗν ίδια στιγμή, η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 294.199 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός SARS-CoV-2 στην Κίνα, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 22.00 της Τετάρτης 13/5 (ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί περισσότερα από 4.305.340 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 195 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός αυτός των διαγνωσμένων μολύνσεων, ωστόσο, αντανακλά μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού λοιμώξεων, με μεγάλο αριθμό χωρών να εξετάζουν μόνο τα κρούσματα που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Τουλάχιστον 1.473.700 από αυτούς τους ασθενείς έχουν πλέον αναρρώσει.

Από χθες μέχρι σήμερα, αναφέρθηκαν παγκοσμίως 5.157 νέοι θάνατοι και 82.643 νέα κρούσματα. Οι χώρες όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι μέσα στο τελευταίο 24ωρο είναι οι ΗΠΑ (1.599 ), η Βραζιλία (881) και το Ηνωμένο Βασίλειο (494).

Οι ΗΠΑ, όπου ο πρώτος ασθενής απεβίωσε στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, τόσο σε αριθμό θανάτων (83.249), όσο και κρουσμάτων (1.380.465). Τουλάχιστον 230.287 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Μετά τις ΗΠΑ, ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 33.186 θανάτους σε σύνολο 229.705 κρουσμάτων, η Ιταλία με 31.106 θανάτους (222.104 κρούσματα), η Ισπανία 27.104 θανάτους (228.691 κρούσματα) και η Γαλλία 27.074 θανάτους (178.060 κρούσματα).

Από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, το Βέλγιο είναι αυτό που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, έχοντας 76 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν η Ισπανία (58), η Ιταλία (51), το Ηνωμένο Βασίλειο (49) και η Γαλλία (41).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, έχει επισήμως 82.926 κρούσματα (7 νέα) και 4.633 θανάτους (κανέναν επιπλέον). Οι ασθενείς ου ανέρρωσαν φτάνουν τους 78.189.

Το Λεσότο ανακοίνωσε το τελευταίο εικοσιτετράωρο επίσης το πρώτο κρούσμα του ιού.

Η Ευρώπη μέχρι σήμερα στις 22:00 ώρα Ελλάδας μετρά 160.846 θανάτους σε σύνολο 1.802.322 κρουσμάτων, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μαζί 88.638 θανάτους (1.452.661 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 23.120 (405.864 κρούσματα), η Ασία 11.207 θανάτους (318.732 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 7.814 θανάτους (246.834 κρούσματα), η Αφρική 2.448 θανάτους (70.612 κρούσματα) και η Ωκεανία 126 θανάτους (8.316 κρούσματα).

Ο απολογισμός συντάσσεται με βάση δεδομένα που συλλέγουν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από επίσημες πηγές και από πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ - tvxs.gr

Διαβάστε σχετικά:

Η Ευρώπη «βγαίνει» δειλά δειλά από την καραντίνα

Πώς θα ταξιδεύουμε στην Ευρώπη την εποχή του κορονοϊού;

ΗΠΑ: Αλματώδης αύξηση των θανάτων, προειδοποιήσεις για την άρση της καραντίνας

Φόβοι από τη Unicef για 6.000 θανάτους ημερησίως στις φτωχές χώρες λόγω κρίσης κορωνοϊού

tags: ΠΟΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)