to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:19 | 29.07.2021

Πολιτική

Πόθεν έσχες: Πάλι δεν δήλωσε τη γαλλική εταιρεία ο Μητσοτάκης

Δημοσιεύτηκαν πριν λίγο στην ιστοσελίδα της Βουλής τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων - Ο Κυρ. Μητσοτακης ωστόσο, όπως προκύπτει από τη δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλε το 2020 (χρήση 2019), για άλλη μία φορά δεν δήλωσε τη γαλλική εταιρία, SCI Personal Ventures, στο πόθεν έσχες του


Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων, δηλαδή οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν το 2020 (χρήση 2019) πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, περιφερειάρχες και δήμαρχοι.

Τα πόθεν έσχες δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής (δείτε τα εδώ) και φυσικά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ύστερα από τις αποκαλύψεις για τη γαλλική εταιρεία που έχουν προκαλέσει και την ηχηρή παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ που ζητά επίμονα να δώσει ακριβή στοιχεία ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Δεν τη δηλώνει ούτε το 2019!

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού (δείτε το παρακάτω όπως δημοσιεύτηκε), ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μία φορά δεν δήλωσε τη γαλλική εταιρία, SCI Personal Ventures, στο πόθεν έσχες του, «όντας πλέον ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολιτευτικής περιόδου με τόσες κατά συρροή ψευδείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και τόσα βαρύτατα αδικήματα στην πλάτη του», όπως σημειώνει το Documento που τονίζει:

«Ο πρωθυπουργός είναι υπότροπος και υπόλογος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Η σύζυγός του -με βάση τα έγγραφα του γαλλικού εμπορικού μητρώου που αποκάλυψε το Documento– τον Δεκέμβριο του 2020 προέβη σε διοικητικές πράξεις που αφορούν τη συγκεκριμένη εταιρία. Το 2018, η Μαρέβα Μητσοτάκη δικαιολόγησε έσοδα για το φορολογικό έτος 2017 επικαλούμενη τις δραστηριότητες της SCI Personal Ventures. Κι ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά, με το ιδιωτικό συμφωνητικό του 2016 (που δεν έχει κατατεθεί σε καμία επίσημη αρχή) ισχυρίζεται ψευδώς ότι την έχει μεταβιβάσει στον αδερφό της.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη όφειλαν να συμπεριλάβουν τη SCI Personal Ventures στη δήλωση τους, αφού η δήθεν μεταβίβαση που έχει συντελεστεί δεν είναι τίποτα παραπάνω από προφάσεις εν αμαρτίαις».

Τι δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύμφωνα με δήλωση «πόθεν έσχες» του  Κυριάκου Μητσοτάκη, τα προσωπικά του εισοδήματα για την οικονομική χρήση του 2019 ανήλθαν σε 82.021 ευρώ και προέρχονται κυρίως από την βουλευτική αποζημίωση, 11.800 ευρώ από ακίνητα και 1.286 ευρώ από εισόδημα αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι αναδεικνύονται στο πιο πλούσιο πολιτικό ζεύγος στη χώρα, έχοντας δεκάδες ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό μεταξύ άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Τα εισοδήματα της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι ανήλθαν σε 36.671 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 28.000 από ακίνητα. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως από προηγούμενη χρήση διατηρεί κατέχει μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων της BNP αξίας 17.000 δολαρίων και 7.712 ευρώ με χειριστή μερίδα Επενδυτή την Εθνική Τράπεζα. Η σύζυγος του πρωθυπουργού έχει στην κατοχή της τρεις θυρίδες στην Alpha Bank που έχει ανοίξει σε προηγούμενα έτη.

Ο πρωθυπουργός διατηρεί όλες του τις καταθέσεις σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αθροιστικά ανέρχονται περίπου σε 5.500 ευρώ. Η σύζυγός του διατηρεί λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού και εσωτερικού ύψους 249.823 ευρώ και 177.711 δολαρίων.

Αμετάβλητη παραμένει η ακίνητη περιουσία του πρωθυπουργικού ζεύγους που εμφανίζει 36 εγγραφές με διάφορα ποσοστά κυριότητας σε ακίνητα που βρίσκονται σε Κρήτη, Αθήνα και Τήνο.

Ο πρωθυπουργός κατά το 2019 διέγραψε δύο ΙΧ επιβατικά που είχε από κληρονομία, ενώ διατηρεί ένα ΙΧ επιβατικό 1.560 κυβικών εκατοστών, ένα ΙΧ 875 κυβικών, καθώς και ένα φορτηγό ΙΧ για αγροτικές εργασίες, 2.800 κυβικών. Η σύζυγος του πρωθυπουργού διαθέτει δύο ΙΧ αυτοκίνητα 1.598 και 2.495 κυβικών αντίστοιχα.

Σχετικά με δανειακές υποχρεώσεις και οφειλές ο πρωθυπουργός εμφανίζεται συνοφειλέτης κατά ¼ σε υπόλοιπο δανείου 250.443 με αρχικό ποσό 600.000 ευρώ. Επίσης συνοφειλέτης κατά ½ σε υπόλοιπο 4.961 ευρώ από αρχικό δάνειο 150.000 ευρώ. Επίσης εμφανίζει οφειλή 150.000 ευρώ προς την κ. Αλεξάνδρα Gourdain που δημιουργήθηκε το 2018. Η σύζυγός του δήλωσε υπόλοιπο δανείου 45.514 ευρώ, από αρχικό ποσό 68.222 και συμμετοχή κατά 1/3 σε υπόλοιπο 847.470 ευρώ από αρχικό δάνειο 900.000 ευρώ.

Σχετικά με τις συμμετοχές σε επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός διατηρεί την συμμετοχή του στην ΚΗΡΥΞ ΑΕ που έχει από κληρονομιά γονικής παροχής, ενώ η σύζυγός του στις εταιρείες «Zeus + ΔΙΟΝΕ ΑΕ» είχε συμμετοχή 24,4% και στην «Μ. Γκραμπόφσκι και Σια ΟΕ» ποσοστό συμμετοχής 50%

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)