to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:35 | 15.03.2013

Κοινωνία

Ποτέ ξανά: Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς, 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού

Στη μνήμη των πρώτων θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τη Θεσσαλονίκη, είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις με τίτλο «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», οι οποίες διοργανώνονται από το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα, την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, το Παγκόσμιο Ισραηλιτικό Συμβούλιο, και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Με επίκεντρο τη συμβολική πορεία μνήμης για τους 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, και με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν έκθεση φωτογραφίας και συναυλία σεφαραδίτικης μουσικής, και είναι προγραμματισμένες για το διήμερο Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Μαρτίου 2013.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013, στις 11.30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας όπου άρχισαν τα αντιεβραϊκά μέτρα τον Ιούλιο του 1942 και θα ακολουθήσει συμβολική πορεία μέσω της οδού Κουντουριώτου προς τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό που αποτέλεσε την αφετηρία των θανάσιμων εκτοπίσεων.

Το οδοιπορικό του θανάτου για τους Θεσσαλονικείς Εβραίους άρχισε τα ξημερώματα της Δευτέρας 15 Μαρτίου 1943 όταν ξεκίνησε το πρώτο τρένο από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Πολωνία. Πρώτα εκτοπίσθηκαν οι κάτοικοι του συνοικισμού Βαρόνου Χιρς, ο οποίος βρισκόταν δίπλα στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Έπειτα, ο κενός συνοικισμός μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οδηγήθηκαν σε αυτόν αρχικά οι κάτοικοι από τις γειτονικές περιοχές (Μικρού Σταθμού, Αγίας Παρασκευής, Ρεζή Βαρδάρ) και από εκεί επιβιβάστηκαν με τη βία στα τρένα για την Πολωνία. Ακολούθησαν οι Εβραίοι των άλλων συνοικιών της Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 στις 17.00 εγκαινιάζεται στο Φουαγιέ του Δημαρχείου η έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο: «Θεσσαλονίκη: Το Άνθος των Βαλκανίων. Ανάμεσα στην Υπεροχή και το Ολοκαύτωμα», που πραγματοποιείται με την επιμέλεια του ιδρύματος Yad Vashem και με την υποστήριξη της Καναδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό επιχειρείται μια σύγχρονη αφήγηση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της Εβραϊκής της Κοινότητας σε τέσσερα κεφάλαια:

  • Η Θεσσαλονίκη την εποχή του μεγαλείου της.

  • Η Γερμανική κατοχή, η πείνα, η καταπίεση και η εκδίωξη.

  • Η αποστολή των Εβραίων στο θάνατο και η ζωή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

  • Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη

Η συναυλία Σεφαραδίτικης μουσικής (λαντίνο), που θα ολοκληρώσει το διήμερο των εκδηλώσεων μνήμης, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και με τίτλο“The Jewish Soul” πραγματοποιείται το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013 στις 20.30 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η είσοδος στην συναυλία θα γίνει με προσωπικές προσκλήσεις, κατόπιν συνεννόησης με την Ισραηλιτική Κοινότητα, το γραφείο Δημάρχου Θεσσαλονίκης ή το γραφείο του Πρύτανη του Α.Π.Θ.

Στις διήμερες εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου Θεσσαλονίκης εντάσσεται και η προβολή της πολυβραβευμένης (με οκτώ διακρίσεις) ταινία-ντοκιμαντέρ, του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά», το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 17.00, στο Μουσείο Κινηματογράφου (Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Η ταινία, διάρκειας 115 λεπτών, η οποία γυρίστηκε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας, αναφέρεται σε πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής. Η παιδική ηλικία ήταν ο Παράδεισός τους. Ακόμα και αν την έζησαν κρυμμένα στην αγκαλιά των ξένων, ακόμα κι αν την έχασαν στη σκιά του Ολοκαυτώματος. Στην συγκεκριμένη προβολή θα είναι παρών και ο σκηνοθέτης ο οποίος και θα συζητήσει με τους θεατές.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων επιμελήθηκε ειδική Οργανωτική Επιτροπή, υπό την εποπτεία του προέδρου της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, Πέτρου Δημητρακόπουλου.

Όλο το υλικό για τις διήμερες εκδηλώσεις στο δίγλωσσο blog: 

http://70neveragainthessaloniki.blogspot.gr/

Πηγή: alterthess

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)