to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:32 | 18.03.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

«Ποτέ Ξανά»: Πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, και παρά τη δυνατή βροχή, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η πορεία μνήμης για τους Θεσσαλονικείς Εβραίους θύματα του ολοκαυτώματος, 75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίρκεναου.


Ρεπορτάζ: Ιάσων Μπάντιος - ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Με σύνθημα «Ποτέ ξανά» εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν την πορεία μνήμης από την πλατεία Ελευθερίας ως τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης, στη μνήμη των 50.000 Ελλήνων Θεσσαλονικέων Εβραίων που θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κρατώντας λευκά μπαλόνια που έγραφαν «ποτέ ξανά» εισήλθαν στον χώρο του παλιού σταθμού, όπου και πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί και ομιλίες, αφού πρώτα κράτησαν ενός λεπτού σιγή.

Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν ο 93χρονος Μοσέ Αελιόν, ο οποίος επέζησε του Ολοκαυτώματος. Ο Αελόν  γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από την οποία έφυγε στα 18 του χρόνια για το στρατόπεδο του Άουσβιτς.

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας κατά τον χαιρετισμό του τόνισε ότι «η μνήμη πρέπει να παραμείνει ζωντανή, όχι απλώς για να τιμούμε τα θύματα αυτής της θηριωδίας αλλά για να έχουμε μπροστά μας πάντα ζωντανή την εικόνα της φρίκης, στην οποία μπορεί να ξαναβρεθούμε εάν δεν βγάλουμε τα διδάγματα από το παρελθόν».

«Σήμερα οι μέρες που ζούμε είναι μέρες που πρέπει να κινητοποιηθούμε για να αποτρέψουμε την εκκόλαψη πολλαπλών αυγών φιδιού από τα οποία κινδυνεύουμε. Ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι προβλήματα μεγάλα, τα οποία δεν έχουν εξαλειφτεί και πολύ εύκολα επανέρχονται στο προσκήνιο. Πρέπει να κλείσουμε τον δρόμο ούτως ώστε να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα την φρίκη που έζησαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και όλου του κόσμου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας.

Γ. Μπουτάρης: Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα είναι ένα μουσείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αφού πρώτα κάλεσε στο βήμα όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που ήταν παρόντα, δήλωσε ότι «πέντε χρόνια τώρα η πορεία και οι άλλες εκδηλώσεις οργανώνονται για να κεντάνε την μνήμη, το ορθό δεν είναι πάντοτε και ευχάριστο, και εμείς προσπαθούμε να πράττουμε το σωστό και δίκαιο, κι ας πονάει, με αντίτιμο να μην είμαστε πάντοτε, και από όλους, αρεστοί».

Ο κ. Μπουτάρης δήλωσε ικανοποιημένος που η πόλη θα αποκτήσει ένα Μουσείο Ολοκαυτώματος, «το οποίο εκτός από την αφήγηση της ιστορίας των Θεσσαλονικέων σεφαραδιτών, και τον άδικο χαμό τους, θα είναι μια φιλόξενη στέγη για την έρευνα, την κατανόηση και την πολιτική εγρήγορση, ένα μουσείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που υπέστησαν κακομεταχείριση, λόγω ολοκληρωτικών ιδεολογιών. Των αυτοχθόνων στις δύο Αμερικές, τον Καναδά και την Αυστραλία, των Εβραίων της Ευρώπης, των ομοφυλοφίλων, των κομμουνιστών, των αναπήρων, των Ρομά, των Αφρικανών που σφαγιάζονται και λιμοκτονούν, των παιδιών της Συρίας σήμερα, όλων αυτών των χωρίς φωνή και δύναμη. Το Μουσείο μας θα υπηρετεί αυτόν τον υψηλό και αυτονόητο σκοπό, να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Απευθυνόμενος στους επιζώντες της θηριωδίας ο Γ. Μπουτάρης σημείωσε πως «ούτε μπορώ να διανοηθώ τι πέρασαν εκεί, αλλά και τι αντίκρισαν όταν επέστρεψαν εδώ που τους υποδεχτήκαμε, ή μάλλον που δεν τους υποδεχτήκαμε, και πως αυτοί που έμειναν στη Θεσσαλονίκη έστησαν τη ζωή τους ξανά, έντιμοι, υπερήφανοι άνθρωποι σαν και εσάς και σαν και εμένα, που το μόνο που ήθελαν ήταν να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή. Υποκλινόμαστε μπροστά τους, τους αγκαλιάζουμε και τους ζητάμε συγγνώμη που δεν μπορέσαμε να τους προστατέψουμε, και με την υπόσχεση μας ότι αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να ξαναγίνει».



Π. Μήτκας: Η πόλη επί δεκαετίες αποσιώπησε τα τραγικά γεγονότα που άλλαξαν την φυσιογνωμία της

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ιστορία του πανεπιστημίου, και για τους εβραίους φοιτητές που οδηγήθηκαν και αυτοί στα στρατόπεδα θανάτου. «Την στιγμή αυτή μελετούμε τα αρχεία μας για να αποκατασταθεί η μνήμη των δολοφονημένων φοιτητών μας στα στρατόπεδα θανάτου» δήλωσε ο κ. Μήτκας, σημειώνοντας ότι την περασμένη εβδομάδα σε ειδική εκδήλωση του ΑΠΘ έγινε το πρώτο προσκλητήριο νεκρών, όχι ακόμα πλήρες.

Το ΑΠΘ χτίστηκε πάνω στα ερείπια του εβραϊκού νεκροταφείου, και «είναι αυτονόητο ότι το σημερινό Αριστοτέλειο δεν ταυτίζεται με όσους καθηγητές του παρελθόντος υποδέχονταν τους Γερμανούς και αργότερα ζητούσαν από τις γερμανικές αρχές την άδεια να καταστρέψουν το εβραϊκό νεκροταφείο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης, ενώ στάθηκε στην επαναλειτουργία της έδρας εβραϊκών σπουδών αναφέροντας ότι αποτελεί τιμή για τα θύματα, ενώ υπενθύμισε ότι «η πόλη επί δεκαετίες αποσιώπησε τα τραγικά γεγονότα που άλλαξαν την φυσιογνωμία της, ενώ το Αριστοτέλειο δεν έστρεψε τον ερευνητικό του φακό σε εκείνη την περίοδο, όσο και ως όφειλε».

Δ. Σαλτιέλ: Οφείλουμε να δείξουμε στα παιδιά μας ότι δεν πρέπει κανείς να φοβάται την αλήθεια

Τέλος, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, αναφέρθηκε στην ιστορία της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης σημειώνοντας ότι για τη Θεσσαλονίκη η ημερομηνία που σφραγίζει μια τεράστια αλλαγή στην ιστορία της είναι η 15η Μαρτίου του 1943, η ημερομηνία που ο πρώτος από τους 19 συρμούς αναχωρούσε από την γενέθλια πόλη για τα ναζιστικά στρατεύματα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαλτιέλ μετά την καθιέρωση της πορείας μνήμης, «είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις πιο επώδυνες πτυχές της ιστορίας της πόλης μας, γιατί το οφείλουμε στα παιδιά μας, σε αυτούς που θα πάρουν αύριο την σκυτάλη διατήρησης της μνήμης. Οφείλουμε να τους δείξουμε ότι δεν πρέπει κανείς να φοβάται την αλήθεια».

Αυτό τον ρόλο θα έρθει να διαδραματίσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, «να παρουσιάσει την ιστορική διαδρομή των εβραίων της Θεσσαλονίκης, και της ίδιας της πόλης, όσα δηλαδή οι ναζί θέλησαν να αφανίσουν. Να τονίσει το σημαντικό και εξαιρετικά δύσκολο και θαυμαστό κατόρθωμα αυτών που βοήθησαν, τον δισταγμό αυτών που κατανοητά ως ένα βαθμό λόγω φόβου επέλεξαν να μη μιλήσουν, και την υστεροβουλία αυτών που συνεργάστηκαν με τους ναζί και επωφελήθηκαν».

«Τα τρένα της Θεσσαλονίκης του 1943 γέμισαν ως αποτέλεσμα πράξεων ανθρώπων. Αυτά που συντελέστηκαν στο Άουσβιτς, στο Μπίρκεναου, και στα άλλα ναζιστικά στρατόπεδα έγιναν από συνειδητοποιημένους ανθρώπους, αυτό πρέπει να διδάξουμε στους νεώτερους, το «ποτέ ξανά» δεν είναι δύο απλές λέξεις, είναι ο τρόπος να θυμόμαστε πως η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο αντισημιτισμός δεν αποτελούν λύσεις. Δεν μπορεί κανένας να αφαιρέσει από τον γείτονα του, τον συμπολίτη του, το δικαίωμα στη ζωή, να του επιβάλει περιορισμούς, να τον καταδικάσει σε καταναγκαστική εργασία, να τον εκμεταλλευτεί, να τον δολοφονήσει, γιατί αυτός είναι διαφορετικός. Αυτή πρέπει να είναι η βάση των επιλογών της επόμενης γενιάς και αυτό είναι το νόημα της πορείας των πολιτών της Θεσσαλονίκης σήμερα» δήλωσε καταληκτικά ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.



Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Ισραηλινός καλλιτέχνης, Yehuda Poliker, ο οποίος τραγούδησε στα εβραϊκά αλλά και στα ελληνικά. Ο Yehuda (Leonidas) Poliker γεννήθηκε στο Kiryat Haim, ένα προάστιο της Χάιφα, στο Ισραήλ. Οι γονείς του ήταν Έλληνες Εβραίοι και επιζώντες του Ολοκαυτώματος που απελάθηκαν στο Αουσβιτς από τη Θεσσαλονίκη. Το παρών έδωσε και η αδελφική του φίλη Χάρις Αλεξίου, η οποία μίλησε με συγκινητικά λόγια για το έργο του.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Νίκος Παρασκευόπουλος και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκομένους να αφήνουν ένα λουλούδι και ένα κεράκι στα βαγόνια και τις ράγες του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)