to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:08 | 05.11.2017

Κοινωνία

«Ποτέ δουλειά την Κυριακή»: Οι Reworkers στην απεργιακή συγκέντρωση

Συγκέντρωση στης 10:30 το πρωί στην Ερμού (Σύνταγμα)


Όπως αναφέρουν οι Reworkers με αφορμή την απεργία της Κυριακής στο εμπόριο:

«Η υποτίμηση της εργασίας παρουσιάστηκε ως «ανάπτυξη» και ως μονόδρομος για την διέξοδο από την κρίση. Η ανταγωνιστικότητα, έλεγαν – και ακόμα επιμένουν – οι κάθε λογής και κάθε προέλευσης οπαδοί της ελεύθερης αγοράς, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, οι μειώσεις των μισθών και η απελευθέρωση των ωραρίων είναι  μέτρα που αντιμετωπίζουν την ανεργία και φέρνουν σε «ισορροπία» την αγορά εργασίας.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια διαψεύδει καθημερινά τις παραπάνω παραδοχές ενώ παράλληλα φανερώνει τον πραγματικό τους στόχο, που δεν είναι άλλο, παρά το να «βγούμε» από την κρίση στις πλάτες του κόσμου της εργασίας, εις όφελος φυσικά, των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών. Σήμερα, ακροβατούμε μεταξύ ανεργίας και επισφαλούς εργασίας, εργαζόμαστε χωρίς εργασιακά δικαιώματα με εξευτελιστικούς μισθούς και απλήρωτες υπερωρίες, ενώ την ίδια στιγμή η εργοδοτική τρομοκρατία είναι καθημερινότητα.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κλείνει το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο και βάζει στο επίκεντρο της εκμετάλλευσης, για ακόμη μια φορά, τον κόσμο της εργασίας. Βάζει στο στόχαστρο όλους αυτούς που εργάζονται στον χώρο του εμπορίου και της εστίασης και διευκολύνει περιπτώσεις σαν και αυτές που μάθαμε στα καταστήματα Μουστάκας, στα H&M, στα Jumbo, στα Έβερεστ, στα Μικέλ και στις υπόλοιπες σύγχρονες εργασιακές γαλέρες. Μετά τις «Λευκές νύχτες» και τις «Μαύρες Παρασκευές», έρχονται οι «Χαμένες Κυριακές» για να αποτελειώσουν κάθε συζήτηση περί ελεύθερου χρόνου και ξεκούρασης.

Η Κυριακάτικη αργία αποτελεί κεκτημένο του κόσμου της εργασίας που κατακτήθηκε με αγώνες, και με αγώνες είμαστε αποφασισμένοι να την υπερασπιστούμε. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να δώσουμε την μάχη ενάντια στην κατάργησή της. Μια μάχη για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς.

Τις Κυριακές λοιπόν δεν εργαζόμαστε, δεν ψωνίζουμε. Διεκδικούμε την ζωή. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρέπεια. Όλοι και όλες στην απεργία στις 10.30 την Κυριακή 05/11 στην Ερμού».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)