to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:09 | 14.06.2018

Πολιτική

Ποτάμι για τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛ. στο Μακεδονικό: Καλούνται οι πέντε να ακολουθήσουν τη γραμμή του ενός

Πηγές από το Ποτάμι σχολίασαν τις διαρροές για τη χθεσινοβραδινή, άκαρπη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής


Πηγές από το Ποτάμι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολίασαν τις διαρροές για τη χθεσινοβραδινή, άκαρπη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, η οποία είχε αντικείμενο τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό. Όπως ανέφεραν, «στο πολιτικό συμβούλιο, πέντε από τα έξι μέλη του, υποστήριξαν την ίδια άποψη για τη συμφωνία ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε διαφορετική άποψη. Και σήμερα, καλούνται οι πέντε να ακολουθήσουν τη γραμμή του ενός!». 

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πως όταν αποφασίστηκε η συγκρότηση ενός νέου κινήματος, «δεν είχαμε κατά νου ότι θα επανασυστήσουμε ένα παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο». 

Τέλος, για την πρόταση μομφής οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «οι αντιθέσεις με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι τόσο ξεκάθαρες που επιβάλλουν να μην έχουν από εμάς ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:


Διχασμός στο εσωτερικό και επικρίσεις για τη στάση Γεννηματά

Η παραπάνω δήλωση γίνεται με φόντο τη φανερή, πλέον, διαφοροποίηση, στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής με αφορμή τη συμφωνία. Το Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης, με το κείμενο της συμφωνίας στο τραπέζι, δεν κατάφερε να καταλήξει σε κοινή θέση.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι Στ. Θεοδωράκης, Γ. Παπανδρέου, Θ. Θεοχαρόπουλος και Ν. Ανδρουλάκης εμφανίστηκαν με την άποψη ότι παρά τα γκρίζα της σημεία, η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η σημερινή συνάντηση που θα έχει ο Σταύρος Θεοδωράκης  με τους βουλευτές του, καθώς θεωρείται βέβαιο σύμφωνα με την «Καθημερινή», ότι δεν θα μετακινηθεί από τη θέση του για επίλυση του Μακεδονικού.

Ενδεικτική του κλίματος στο Κίνημα Αλλαγής είναι η δήλωση που έκανε την Τετάρτη,  λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Ανδρέας Λοβέρδος σε ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με τις θέσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ επί της συμφωνίας για το Μακεδονικό: «Πασχίζουμε να μην διασπαστούμε»…

Την ίδια στιγμή, ο  Ν. Αλιβιζάτος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο «ραδιόφωνο 24/7», τόνισε ότι δεν έχει συνταγματική βάση το αίτημα της ΝΔ να γίνει ψηφοφορία στη Βουλή πριν την υπογρφή της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔ ενώ, επέκρινε την ταύτιση ΝΔ και Μητσοτάκη με τον «έξαλλο εθνολαϊκισμό». Παράλληλα, καυτηρίασε τη στάση της ηγεσίας του «Κινήματος Αλλαγής», ελπίζοντας «να ξεπεράσει την κρίση του». Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Αλιβιζάτος ήταν επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής δεοντολογίας που οργάνωσε τις εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Ως προς την ουσία της συμφωνίας για το όνομα της γειτονικής χώρας, υπενθύμισε ότι αυτή η συμφωνία ικανοποιεί το 80% των ελληνικών θέσεων και κάθε άλλο παρά για «ταπεινωτική» πρόκειται. 


Στο μεταξύ, ο Γιάννης Ραγκούσης με ανακοίνωσή του επιτέθηκε στην ηγεσία της ΝΔ καταγγέλλοντας εθνικολαϊκισμό και πολιτική αλητεία:"Η εθνολαικιστική ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι αδίστακτη κι εθνικά επικίνδυνη. Είναι ακριβώς οι ίδιοι τύποι που αφού χρεοκόπησαν τη χώρα και προκάλεσαν το δημοσιονομικό κραχ του 2009, στη συνέχεια ηγήθηκαν ως αξιωματική αντιπολίτευση του αντιμνημονιακού λαϊκισμού για να κερδοσκοπήσουν κομματικά" ανέφερε ο κ. Ραγκούσης και τόνισε ότι πρέπει να απομονωθούν καθώς "σήμερα, επιχειρούν πάλι να κερδοσκοπήσουν κομματικά σε βάρος της πατρίδας. Εναι αυτοί οι ίδιοι που μας οδήγησαν στο εθνικό Βατερλώ με την ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα όλη σχεδόν η υφήλιος να την έχει αναγνωρίσει ως Μακεδονία, τους κατοίκους της ως Μακεδόνες και τη γλώσσα τους ως μακεδονική."

Στη συμφωνία για το Μακεδονικό και τη στάση της ΝΔ αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, ο οποίος ανήκει πολιτικά στην κεντροαριστερά, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Ορθά – Κοφτά». Ο κ. Μαραντζίδης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της ΝΔ κάνοντας λόγο για «τακτική που θρέφει ένα τέρας».

«Η στάση από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν είναι στο επίπεδο που θα ήθελα. Η ΝΔ έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο, ο οποίος δεν είναι ο δρόμος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δεν είναι ο φιλελεύθερος δρόμος. Αυτή η τακτική μπορεί να θρέφει ένα τέρας. Επίσης δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να γίνει Ορμπάν. Όμως Κάπως έτσι μεταλλάσσονται τα κόμματα. Μεταλλάσσονται χωρίς να το θέλουν» είπε μεταξύ άλλων. Επίσης αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα διάβασα και έμεινα με ανοιχτό το στόμα». Τέλος σχολίασε και τη στάση του Κινήματος Αλλαγής λέγοντας ότι είναι προβληματική η μέχρι τώρα στάση του.

«Δεν υπάρχει συνάδελφος που να συζήτησα το θέμα της συμφωνίας και μου είπε ότι είναι εθνική καταστροφή. Όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι μια θετική συμφωνία» είπε μεταξύ άλλων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)