to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το Ποτάμι: Διορισμένοι συντονιστές και περιφερειάρχες, άτυποι παρα-Πόταμοι και αντι-συγκεντρώσεις

Διόλου δημοκρατική και συμμετοχική η οργανωτική δομή του Ποταμιού, όπως φαίνεται από τα "προσχέδια οδηγιών νέας οργανωτικής δομής" που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος "η αριστερή στρουθοκάμηλος". Αναδημοσιεύουμε...


"Ένας από τους πολιτικούς στόχους του Ποταμιού που τέθηκαν από την αρχή είναι η αντικατάσταση του φθαρμένου πολιτικού προσωπικού από νέους ανθρώπους, ικανούς σε αυτά που κάνουν και με το αίσθημα της προσφοράς να τους κινητοποιεί. "

Ο λόγος που δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο είναι πρώτα απ΄όλα η ...έκπληξή μας! Θεωρούσαμε, ότι με το κείμενο ΠΟΤΑΜΙ: Le parti c'est moi θα είχαμε ολοκληρώσει την περιγραφή της δομής του Ποταμιού, ως -πέραν πάσης αμφιβολίας- αρχηγικού και αντιδημοκρατικού κόμματος με τον ίδιο τον Σταύρο Θεοδωράκη μονοπρόσωπο "ανώτατο εκτελεστικό όργανο"! Που για …ξεκάρφωμα χρησιμοποιεί το εφεύρημα του "εθελοντισμού" ώστε να μην έχουν τα μέλη κανένα αποφασιστικό λόγο και συμμετοχή στην διαμόρφωση της συγκεκριμένης πολιτικής και την καθημερινή πολιτική παρουσία του κόμματος.

Διαβάζοντας ωστόσο, τα "προσχέδια οδηγιών νέας οργανωτικής δομής" που κρυφίως διακινούνται απορρήτως στην Πανελλήνια Επιτροπή (εν αγνοία των ..παρακατιανών ως φαίνεται, μελών) επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι μας όπως και όσα καταγγέλλουν τα ιδρυτικά μέλη που αποχωρούν σταδιακά ή αποπέμπονται με σημειώματα του αρχηγού από το Ποτάμι. 

Δυστυχώς το Ποτάμι, λειτουργεί κάθετα με διορισμούς και οριζόντια με εθελοντισμό όπως κάθε θρησκευτική ΜΚΟ ή μασονική στοά. Από την μια οι εκλεκτοί γύρω από το αρχηγό και από την άλλη το πόπολο των "εθελοντών" που απλά υλοποιούν χωρίς δική τους γνώμη τις οδηγίες που έρχονται από "ψηλά". 

Με παράλληλη έλλειψη των ελαχίστων δικαιωμάτων στα μέλη, μια άτυπη παρα-οργάνωση από δίπλα (πυρήνες-πυρηνάρχες) με απευθείας αναφορά στην ηγεσία και τέλος οργανωμένο εσωτερικό χαφιεδισμό για πρόληψη "παρεκκλίσεων" από την προσωπική "γραμμή" του Σ. Θεοδωράκη. 

Θαυμάστε μερικά, ενδεικτικά εδάφια: 

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ! 

"Οι 13 περιφερειακές οργανώσεις εθελοντών συγκροτούνται με βάση το καταστατικό του κόμματος από τους ενεργούς και οικονομικά ενήμερους εθελοντές, τους συντονιστές πόλης και τους περιφερειακούς συντονιστές. Οι συντονιστές των περιφερειών ορίζονται από τον επικεφαλής του κινήματος και είναι μέλη της Πανελλήνιας επιτροπής ή κατ’ εξαίρεση νέοι σε ηλικία εθελοντές." 

ΦΙΜΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΜΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 

"Τα θέματα συζήτησης, τίθενται εγγράφως στον υπεύθυνο περιφερειακό συντονιστή τουλάχιστο 5 ημέρες πριν από τη συνεδρίαση και αφορούν τους σκοπούς της περιφερειακής οργάνωσης, όπως αυτοί τέθηκαν στη γενική οδηγία για το νέο μοντέλο οργάνωσης. Μπορούν να ενσωματωθούν θέματα έκτακτης επικαιρότητας, χωρίς πρώτα να έχουν ανακοινωθεί, μόνο από τους περιφερειακούς συντονιστές και τον κεντρικό συντονιστή των περιφερειακών οργανώσεων. Η πρόβλεψη αυτή δε θα καταστρατηγείται και θα χρησιμοποιείται εξαιρετικά σπάνια. Σε περίπτωση που τεθεί ευρύτερο πολιτικό ζήτημα θα ζητηθεί η προσωπική παρουσία του αντίστοιχου πολιτικού υπευθύνου ή η συμμετοχή του με τη βοήθεια τηλεδιάσκεψης (skype κ.ο.κ.) Αν δεν υπάρχει διαθέσιμος πολιτικός υπεύθυνος το θέμα δε συζητείται και μετατίθεται." 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ...ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ 

" Ο υπεύθυνος περιφερειακός εκπρόσωπος αποφασίζει για τα θέματα που θα συζητηθούν προσπαθώντας να μην αποκλείει επί μακρόν κανένα..." " Σε περίπτωση που υπάρξουν εντάσεις ή αντεγκλήσεις εντός της αίθουσας, είναι καθήκον των περιφερειακών συντονιστών να ζητήσουν την αποχώρηση των υπευθύνων. " "Οι μομφές κατά περιφερειακών συντονιστών, συντονιστών πόλης, ή άλλων στελεχών του Ποταμιού, κατατίθενται προς συζήτηση εντός της συνεδρίασης αλλά δε γίνεται γι’ αυτές συζήτηση, ψηφοφορία ούτε λαμβάνεται απόφαση τοπικά (ούτως η άλλως αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στον επικεφαλής). Απλώς αναγράφονται αιτιολογημένες στο πρακτικό, μαζί με τους υποστηρικτές τους, και αποστέλλονται με αυτό. " 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ 

"Η παρέμβαση σε θέματα πολιτικής είναι ανοιχτή για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά, αλλά δεν αποτελεί έργο της περιφερειακής οργάνωσης. Όποιος θέλει να παρέμβει ή να παραγάγει πολιτική μπορεί να το κάνει μέσω της επιτροπής «Δια ταύτα» ή σε συνεργασία με τους υπευθύνους πολιτικής. Σκοπός των τοπικών οργανώσεων είναι να μεταφέρουν τις πολιτικές θέσεις του Ποταμιού στην κοινωνία. Αυτό, αλλά και η αντίστροφη διαδικασία, η μεταφορά του μηνύματος της κοινωνίας προς το Ποτάμι, θα γίνει μέσω των εκδηλώσεων και των δράσεων που θα οργανώνονται." 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 

"Οι τοπικές οργανώσεις δεν εκλέγουν ούτε επιλέγουν ούτε προτείνουν υποψηφίους βουλευτές. Η διαδικασία αυτή είναι ανεξάρτητη και μπορεί κανείς να την βρει στην ιστοσελίδα του Ποταμιού" 

ΠΑΡΑ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΥΠΗ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΗΓΕΣΙΑ 

"Οι όροι «πυρήνες», «πυρηνάρχες» είναι άτυποι και δεν πρέπει να αναφέρονται ούτε στις συναντήσεις, πολύ περισσότερο δε έξω από αυτές. Οι πυρήνες δεν αποκτούν αυτοτέλεια, ούτε αναγνωρίζονται από το καταστατικό. Σε περίπτωση που προβούν σε δικές τους ανακοινώσεις ή δημιουργούν μπλοκ διαλύονται με πρόταση της περιφερειακής οργάνωσης και απόφαση του κεντρικού συντονιστή. " 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΕΚΤΑΣ 

"Όταν κάποιος μας λέει ότι το Ποτάμι γεννήθηκε από τα συμφέροντα, του απαντάμε: «ευτυχώς τα συμφέροντα έχουν επιλέξει άλλα κόμματα, και το Ποτάμι επιβιώνει από εμάς. Για του λόγου το αληθές ιδού μερικά κουπόνια. Αγοράζεις όσα θέλεις για να μας βοηθήσεις να επιβιώσουμε» Όταν κάποιος αρχίσει να μιλάει με θετικά λόγια για το Ποτάμι Όταν γίνεται πολιτική κουβέντα, στο σημείο που θα κρίνουμε πιο κατάλληλο, πετάμε τα κουπόνια στο τραπέζι και παρακαλούμε όποιος θέλει να μας βοηθήσει στο έργο μας" 

ΑΝΤΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΟΣΜΙΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ

"Ενδεικτικά είδη συγκεντρώσεων: Διαμαρτυρία έξω από ένα υπό κατάληψη σχολείο, ψήφισμα έξω από ένα κλειστό εργοστάσιο, διαμαρτυρία για το απαράδεκτο φαινόμενο αυτοκίνητα να κλείνουν δρόμους και πλατείες, αίτημα σε ένα μουσείο για να παρέχει δωρεάν είσοδο σε ανέργους, διαμαρτυρία έξω από τα επιμελητήρια για τα κλειστά επαγγέλματα, διαμαρτυρία (σιωπηλή) έξω από τα νοσοκομεία για το φακελάκι ή τις καθυστερήσεις στα ραντεβού, συγκέντρωση έξω από πολυαγορά για περισσότερα ελληνικά προϊόντα στα ράφια, διαμαρτυρία έξω από σταθμούς μετρό που έχουν κλείσει λόγω της απαράδεκτης λογικής των συνδικαλιστών να κάνουν συνελεύσεις σε ώρες και ημέρες αιχμής (σε καμία περίπτωση όμως διαμαρτυρία για απεργιακή κινητοποίηση) κ.ο.κ. 

Οι συγκεντρώσεις και οι δράσεις του Ποταμιού θα αναγγέλλονται στον κεντρικό συντονιστή των οργανώσεων και στο Γραφείο Τύπου. Θα πρέπει να έχουν έγκριση και των δύο για να πραγματοποιηθούν."

ΚΛΠ ΚΛΠ

Έτσι, μετά την αυτοδιάψευση της κεντρικής διακήρυξης του Ποταμιού -που επίσης αναφέρεται στις οδηγίες- ότι δλδ: 

"Ένας από τους πολιτικούς στόχους του Ποταμιού που τέθηκαν από την αρχή είναι η αντικατάσταση του φθαρμένου πολιτικού προσωπικού από νέους ανθρώπους, ικανούς σε αυτά που κάνουν και με το αίσθημα της προσφοράς να τους κινητοποιεί. " 

με τον εναγκαλισμό παλαιοκομματικών στελεχών ή καιροσκόπων τύπου Λυκούδη, Ψαριανού και Τατσόπουλου τώρα το Ποτάμι ολοκληρώνει και την οργανωτική του αυτοδιάψευση ως δημοκρατικού συμμετοχικού οργανισμού κάνοντας τα καταστατικά κομμάτων σαν την ΧΑ να φαίνονται ένα βήμα μπροστά από το Ποτάμι. Πχ στην ΧΑ οι συντονιστές των πυρήνων εκλέγονται από την ΚΕ, δεν διορίζονται κατ΄ευθείαν από τον "επικεφαλής"...

Θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες αποχωρήσεις, ειδικά ιδρυτικών στελεχών από το Ποτάμι - άλλων για τον, προσβλητικό για τα μέλη, εναγκαλισμό παλαιοκομματικών και τυχοδιωκτικών στοιχείων, άλλων για τον "ολοκληρωτικό" αρχηγικό χαρακτήρα του κόμματος και τον εσωτερικό χαφιεδισμό και συνετισμό των έστω και light διαφωνούντων ή εκφραζόντων κάτι διαφορετικό από την γραμμή του φωτισμένου ηγέτη. 

Ιδρυτικών και άλλων στελεχών για την ώρα, γιατί τα μέλη δεν ξέρουν... 

- τώρα μπορούν να μάθουν: 

Αποκλειστικό: οι κρυφές από τα μέλη, εσωτερικές οδηγίες λειτουργίας του Ποταμιού και των παραΠοτάμων - για τους διορισμένους καθοδηγητές

Οδηγία … – Λειτουργία περιφερειακής οργάνωσης εθελοντών

Επικαιροποίηση: 15 Νοε14

  • Οι 13 περιφερειακές οργανώσεις εθελοντών συγκροτούνται με βάση το καταστατικό του Ποταμιού από τους ενεργούς και οικονομικά ενήμερους εθελοντές, τους συντονιστές πόλης και τους περιφερειακούς συντονιστές.

  • Οι συντονιστές των περιφερειών ορίζονται από τον επικεφαλής του κινήματος και είναι μέλη της Πανελλήνιας επιτροπής ή κατ’ εξαίρεση νέοι σε ηλικία εθελοντές.

  • Οι Περιφερειακές Οργανώσεις συνεδριάζουν τακτικά ανά 15 -30 ημέρες σε πόλη που θα επιλέγεται από κάθε «συντονιστή πόλης» εκ περιτροπής. Για τους εθελοντές άλλων πόλεων που δεν μπορούν να προσέλθουν θα προβλεφθεί η μέθοδος της τηλεδιάσκεψης, μέσω skype ή άλλων εφαρμογών.

  • Στην αίθουσα θα προβλέπεται πάντα βήμα ομιλητή και εί δυνατόν, μεγάλη οθόνη με ευκρινή ήχο ώστε να διευκολύνεται η τηλεδιάσκεψη.

  • Τα θέματα της συζήτησης, ο τόπος και ο χρόνος της τακτικής ή τυχόν έκτακτης συνεδρίασης αναρτώνται στην πλατφόρμα επικοινωνίας του Ποταμιού, στους λογαριασμούς social media της περιφερειακής οργάνωσης, αποστέλλονται με mails σε όλες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των εθελοντών και μοιράζονται διά του τύπου τουλάχιστον 3 ημέρες πριν από τη συνεδρίαση.

  • Υπεύθυνος για την ανακοίνωση της συνεδρίασης είναι ένας από τους δύο περιφερειακούς συντονιστές

  • Τα θέματα συζήτησης, τίθενται εγγράφως στον υπεύθυνο περιφερειακό συντονιστή τουλάχιστο 5 ημέρες πριν από τη συνεδρίαση και αφορούν τους σκοπούς της περιφερειακής οργάνωσης, όπως αυτοί τέθηκαν στη γενική οδηγία για το νέο μοντέλο οργάνωσης.

  • Μπορούν να ενσωματωθούν θέματα έκτακτης επικαιρότητας, χωρίς πρώτα να έχουν ανακοινωθεί, μόνο από τους περιφερειακούς συντονιστές και τον κεντρικό συντονιστή των περιφερειακών οργανώσεων. Η πρόβλεψη αυτή δε θα καταστρατηγείται και θα χρησιμοποιείται εξαιρετικά σπάνια.

  • Σε περίπτωση που τεθεί ευρύτερο πολιτικό ζήτημα θα ζητηθεί η προσωπική παρουσία του αντίστοιχου πολιτικού υπευθύνου ή η συμμετοχή του με τη βοήθεια τηλεδιάσκεψης (skype κ.ο.κ.) Αν δεν υπάρχει διαθέσιμος πολιτικός υπεύθυνος το θέμα δε συζητείται και μετατίθεται.

  • Ο υπεύθυνος περιφερειακός εκπρόσωπος αποφασίζει για τα θέματα που θα συζητηθούν προσπαθώντας να μην αποκλείει επί μακρόν κανένα, φροντίζοντας όμως παράλληλα η αναλογία θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας της οργάνωσης να είναι 4 προς 1 σε σχέση με ζητήματα πολιτικής ή αυτοδιοικητικής φύσης. Τέτοια ζητήματα συζητούνται τελευταία, ώστε να λυθούν τα πρακτικά ζητήματα πρωτίστως.

  • Όλες οι αποφάσεις τίθενται σε ψηφοφορία, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι παρόντες και οικονομικά ενήμεροι εθελοντές. Για το λόγο αυτό στην αρχή κάθε συνεδρίασης οι περιφερειακοί συντονιστές μοιράζουν χρωματιστή κάρτα σε κάθε εθελοντή που θα αποδεικνύεται από την πλατφόρμα του Ποταμιού ότι είναι ενεργός και οικονομικά ενήμερος. Οι λοιποί παριστάμενοι θα συμμετέχουν ως παρατηρητές.

  • Στο τέλος κάθε συνεδρίασης συντάσσεται πρακτικό από τους περιφερειακούς συντονιστές, διαβάζεται παρουσία όλων, υπογράφεται από τους συντονιστές και 3 εθελοντές και αποστέλλεται στον κεντρικό συντονιστή των περιφερειακών οργανώσεων ([email protected])

  • Σε περίπτωση που υπάρξουν εντάσεις ή αντεγκλήσεις εντός της αίθουσας, είναι καθήκον των περιφερειακών συντονιστών να ζητήσουν την αποχώρηση των υπευθύνων.

  • Οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές για τους εθελοντές, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεσή τους. Ιδιαίτερα για τη διενέργεια εκδηλώσεων απαιτείται η συμμετοχή όλων στην προώθηση της θεματικής τους στην κοινωνία. Κάποιοι θα αναλάβουν να μιλήσουν διά ζώσης, κάποιοι να καλέσουν τις αρχές διά πρόσκλησης, κάποιοι να το προωθήσουν από τις προσωπικές τους σελίδες, και οι περιφερειακοί εκπρόσωποι να το διαφημίσουν στα μμε.

  • Οι συναντήσεις πρέπει να γίνονται σε χώρο προσβάσιμο στους πολίτες και οι πόρτες να παραμένουν ανοιχτές κατά το δυνατόν (και για λόγους ασφάλειας).

  • Οι μομφές κατά περιφερειακών συντονιστών, συντονιστών πόλης, ή άλλων στελεχών του Ποταμιού, κατατίθενται προς συζήτηση εντός της συνεδρίασης αλλά δε γίνεται γι’ αυτές συζήτηση, ψηφοφορία ούτε λαμβάνεται απόφαση τοπικά (ούτως η άλλως αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στον επικεφαλής). Απλώς αναγράφονται αιτιολογημένες στο πρακτικό, μαζί με τους υποστηρικτές τους, και αποστέλλονται με αυτό.

  • Οι προτάσεις για αντικατάσταση προβλέψεων της παρούσας οδηγίας ή άλλων οδηγιών γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο της μομφής.

  • Οικονομικά οι περιφερειακές οργανώσεις στηρίζονται από το 10% των εσόδων τους, που τους αποστέλλεται από την κεντρική οικονομική διαχείριση. Υπεύθυνοι για αυτό το ταμείο είναι οι περιφερειακοί συντονιστές από κοινού.

  • Άλλα άμεσα πληρωτέα έξοδα, όπως αφίσες, τηλέφωνα, βενζίνες, έξοδα φιλοξενίας κ.τ.λ. αναλαμβάνονται από τους εθελοντές από κοινού.

  • Ο χώρος των συνεδριάσεων πρέπει να είναι ευπαρουσίαστος και καθαρός, ενώ πρέπει να έχει πρόβλεψη για να κάθονται οι συμμετέχοντες κατά το δυνατόν. Προτιμούνται χώροι που παραχωρούνται από τους δήμους ή δημοτικούς οργανισμούς μετά από αίτημα του συντονιστή πόλης.

  • Επισυνάπτονται: α) Φόρμα Πρακτικού, β) Φόρμα προγραμματισμού εκδηλώσεων, γ) Πρότυπο ημερήσιας διάταξης

Θυμίζουμε:

  1. Η παρέμβαση σε θέματα πολιτικής είναι ανοιχτή για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά, αλλά δεν αποτελεί έργο της περιφερειακής οργάνωσης. Όποιος θέλει να παρέμβει ή να παραγάγει πολιτική μπορεί να το κάνει μέσω της επιτροπής «Δια ταύτα» ή σε συνεργασία με τους υπευθύνους πολιτικής.

  2. Σκοπός των τοπικών οργανώσεων είναι να μεταφέρουν τις πολιτικές θέσεις του Ποταμιού στην κοινωνία. Αυτό, αλλά και η αντίστροφη διαδικασία, η μεταφορά του μηνύματος της κοινωνίας προς το Ποτάμι, θα γίνει μέσω των εκδηλώσεων και των δράσεων που θα οργανώνονται.

  3. Οι τοπικές οργανώσεις δεν εκλέγουν ούτε επιλέγουν ούτε προτείνουν υποψηφίους βουλευτές. Η διαδικασία αυτή είναι ανεξάρτητη και μπορεί κανείς να την βρει στην ιστοσελίδα του Ποταμιού

  4. Μύχιος σκοπός των τοπικών οργανώσεων είναι να «σηκώσει από τον καναπέ» ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά θα το άξιζαν πολύ περισσότερο από αυτούς που κυβερνούν σήμερα.

  5. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στους νέους, κάτω των 30, εθελοντές.

  6. Οι εθελοντές δεν πρέπει να ελπίζουν σε πρακτικά ανταλλάγματα. Η περαιτέρω ενασχόλησή τους με την πολιτική θα κριθεί από την επίτευξη των στόχων των οργανώσεων και από το κοινωνικό και ηθικό τους εκτόπισμα.

Κεντρικό πλάνο εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων

Δημιουργία: 16 Νοε14

Δημιουργείται Κεντρικό Πλάνο εκδηλώσεων που βασίζεται σε τρέχουσα καμπάνια του Ποταμιού διάρκειας 4-6 μηνών. Οι εκδηλώσεις χωρίζονται στις θεματικές στις οποίες αναλύεται το μήνυμα της καμπάνιας και καταλήγουν στη δημιουργία ανοιχτών συγκεντρώσεων άλλης αισθητικής και στόχευσης από αυτές που γνωρίζουμε ως σήμερα.

Η καμπάνια την οποία θα στηρίξουν οι εκδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις τους επόμενους μήνες είναι η εξής:

Δίκαιοι φόροι, επένδυση στους νέους, μεταρρύθμιση της Ευρώπης

Οι θεματικές στις οποίες αναλύεται το σύνθημα είναι οι εξής:

  1. Καταπολέμηση της φτώχειας

  2. Επιχειρηματικότητα (φόροι, επενδύσεις στους νέους, ευρωπαϊκή πολιτική)

  3. Παιδεία και πανεπιστήμια

  4. Μεταρρύθμιση της αγοράς

  5. Αγροτική πολιτική

  6. Βιοτεχνία, βιομηχανία και εξαγωγές

  7. Μεταφορές και δίκτυα

  8. Διαφθορά και μαύρη οικονομία

  9. Δημόσια διοίκηση

  10. Ψηφιακή οικονομία

  11. Ανοιχτή κοινωνία, Έλληνες δεύτερης γενιάς

  12. ΑΜΕΑ, ευκαιρίες και δικαιώματα

  13. Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός

  14. Ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές

  15. Νοσοκομεία και παροχές υγείας στους πολίτες

  16. Ο πολιτισμός ως πυλώνας της ανάπτυξης

  17. Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

  • Οι θεματικές της Διά Ταύτα και οι πολιτικοί υπεύθυνοι καλούνται να δημιουργήσουν δύο πρότυπες εκδηλώσεις (μικρή και μεγάλη) πάνω σε κάθε μία θεματική.

  • Επίσης καλούνται να δημιουργήσουν μια δεξαμενή 15 τουλάχιστο στελεχών που θα αναλάβουν να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα για να περάσουν το μήνυμα της καμπάνιας.

  • Οι περιοδείες θα γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο σε όλη την Ελλάδα από 3 στελέχη αυτής της δεξαμενής. Τα έξοδα μετακίνησης θα βαρύνουν τα στελέχη. Τα έξοδα διαμονής και διατροφής θα βαρύνουν τις τοπικές οργανώσεις.  

  • Στο πάνελ των εκδηλώσεων θα συμμετέχει και ένας από τους ορισμένους περιφερειακούς εκπροσώπους της περιοχής.

  • Κάθε στέλεχος θα ταξιδεύει μία φορά στις 5 εβδομάδες σύμφωνα με τον παραπάνω σχεδιασμό, εκτός και αν επιθυμεί να το κάνει περισσότερες φορές.

  • Η μικρή εκδήλωση είναι η παρουσίαση σε καφενεία και πλατείες χωριών. Σε αυτές θα παρίσταται 1 στέλεχος, καθώς και πάνω από 2 εθελοντές της περιφερειακής οργάνωσης.

  • Μετά την περιοδεία σε χωριά, τα στελέχη θα μαζεύονται σε προκαθορισμένο χώρο όπου και θα διεξάγεται η κυρίως εκδήλωση (βλ. Οδηγία διεξαγωγής εκδηλώσεων).

  • Στο τέλος κάθε εκδήλωσης θα ανακοινώνεται ότι το Ποτάμι οργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση για το ζήτημα που απασχόλησε την εκδήλωση. Θα ανοίγει κατάλογος, και θα απογράφονται εκεί όσοι από τους παρισταμένους επιθυμούν να παραβρεθούν. Αν οι κατάλογοι από τις εκδηλώσεις αθροίζουν πάνω από 100 άτομα οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιούνται.

  • Οι συμμετέχοντες θα ειδοποιούνται μέσω sms ή τηλεφώνου.

  • Στις ανοιχτές συγκεντρώσεις που θα προγραμματίζονται την εβδομάδα μετά την περιοδεία των στελεχών, δε θα κλείνονται δρόμοι, επιχειρήσεις, δημόσια κτήρια κ.τ.λ., δε θα προκαλείται συμφόρηση, και θα αποφεύγονται οι αντεγκλήσεις με τον οποιονδήποτε.

  • Τα πλακάτ θα παρέχονται ως αρχεία από το Ποτάμι, με στόχο μια συγκεκριμένη αισθητική που θα μας ξεχωρίζει από το ύφος και τη στόχευση των γνωστών εκδηλώσεων που γίνονται στην Ελλάδα.

  • Στο τέλος κάθε συγκέντρωσης θα δίνεται ψήφισμα στις αρχές ή σε όποιον αφορά το θέμα της συγκέντρωσης.

  • Όλα τα μέλη των περιφερειακών οργανώσεων περιφρουρούν τις συγκεντρώσεις βάση οδηγιών που τους έχουν δοθεί από τους περιφερειακούς συντονιστές και από την παρούσα οδηγία.

  • Στην περιοδεία στα χωριά, στις εκδηλώσεις και στις ανοιχτές συγκεντρώσεις καλούνται να παρευρεθούν τα μμε.

  • Ενδεικτικά είδη συγκεντρώσεων: Διαμαρτυρία έξω από ένα υπό κατάληψη σχολείο, ψήφισμα έξω από ένα κλειστό εργοστάσιο, διαμαρτυρία για το απαράδεκτο φαινόμενο αυτοκίνητα να κλείνουν δρόμους και πλατείες, αίτημα σε ένα μουσείο για να παρέχει δωρεάν είσοδο σε ανέργους, διαμαρτυρία έξω από τα επιμελητήρια για τα κλειστά επαγγέλματα, διαμαρτυρία (σιωπηλή) έξω από τα νοσοκομεία για το φακελάκι ή τις καθυστερήσεις στα ραντεβού, συγκέντρωση έξω από πολυαγορά για περισσότερα ελληνικά προϊόντα στα ράφια, διαμαρτυρία έξω από σταθμούς μετρό που έχουν κλείσει λόγω της απαράδεκτης λογικής των συνδικαλιστών να κάνουν συνελεύσεις σε ώρες και ημέρες αιχμής (σε καμία περίπτωση όμως διαμαρτυρία για απεργιακή κινητοποίηση) κ.ο.κ.

  • Οι συγκεντρώσεις και οι δράσεις του Ποταμιού θα αναγγέλλονται στον κεντρικό συντονιστή των οργανώσεων και στο Γραφείο Τύπυο. Θα πρέπει να έχουν έγκριση και των δύο για να πραγματοποιηθούν. 

  • Οδηγία … – Διοργάνωση εκδηλώσεων

Επικαιροποίηση: 15 Νοε14

  • Υπάρχουν δύο ειδών εκδηλώσεις. Οι κεντρικά σχεδιασμένες και αυτές που γίνονται με πρωτοβουλία των περιφερειακών οργανώσεων

  • Οι κεντρικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις αποφασίζονται ανά 4 μήνες και ανήκουν όλες στον ίδιο πολιτικό σχεδιασμό – μήνυμα που θέλει να περάσει το Ποτάμι στην κοινωνία.

  • Οι κεντρικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις γίνονται ανά μία ή δύο εβδομάδες εκ περιτροπής στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Δε χρειάζεται να έχουν ακριβώς την ίδια οργάνωση υποθεμάτων ούτε τους ίδιους ομιλητές.

  • Οι εκδηλώσεις συζητιούνται και αποφασίζονται ως προς τις λεπτομέρειές τους από τις τακτικές ή έκτακτες περιφερειακές συνεδριάσεις. Από αυτές προκύπτουν οι ομάδες εργασίας:

Α) Η πρώτη ομάδα εργασίας αναλαμβάνει να φτιάξει το πρόγραμμα της εκδήλωσης, να καλέσει αρχές, επισήμους και ομιλητές και να φροντίσει τα της φιλοξενίας τους. Οι ομιλητές θα καλούνται από τις δεξαμενές των πολιτικών υπευθύνων της επιτροπής διά ταύτα και έξω από αυτές με ειδικό ερώτημα που θα τίθεται στον συντονιστή περιφερειακής οργάνωσης. Το γραφείο τύπου μπορεί να παράσχει περαιτέρω βοήθεια.

Β) Η δεύτερη ομάδα εργασίας αναλαμβάνει τον χώρο και την περιφρούρηση της εκδήλωσης, τη μικροφωνική, την κάλυψή της από μμε και τη διαφήμισή της, μέσω αφισών, τηλεφώνων, τηλεοπτικής και έντυπης επικοινωνίας (σε συνεργασία με τους περιφερειακούς εκπροσώπους) και με προσωπικές επαφές. Στόχος είναι να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ακροατές μέσα και έξω από το Ποτάμι.

Γ) Η τρίτη ομάδα εργασίας αναλαμβάνει την σύνταξη δελτίου τύπου και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απήχησή των αποτελεσμάτων της στην κοινωνία. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν απαραίτητα οι περιφερειακοί εκπρόσωποι.

Η τρίτη αυτή ομάδα διοργανώνει και τις πιθανές συγκεντρώσεις – παρεμβάσεις του Ποταμιού για συγκεκριμένα ζητήματα. Στελεχώνει τις δράσεις αυτές, απευθύνοντας πρόσκληση και στους παριστάμενους των εκδηλώσεων (βλ. Κεντρικό Πλάνο Εκδηλώσεων)

  • Στόχος των εκδηλώσεων είναι η συγκέντρωση 100+ συμμετεχόντων.

  • Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα μπορεί να διεξάγεται παράλληλα dotmocracy στους εσωτερικούς χώρους. Τα αποτελέσματα του dotmocracy θα αναρτώνται στις σελίδες των περιφερειακών οργανώσεων στο διαδίκτυο.

  • Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα δίνεται ανώνυμο ή και επώνυμο ερωτηματολόγιο στους συμμετέχοντες που θα αποστέλλεται από το Ποτάμι και θα αφορά το γενικό πολιτικό κλίμα ή πιο εξειδικευμένα ερωτήματα, για τα οποία το Ποτάμι διεξάγει έρευνα. Τα αποτελέσματά τους θα τα αποστέλλει ο περιφερειακός συντονιστής στον κεντρικό συντονιστή.

  • Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα εκτίθενται κουπόνια και μπλουζάκια ή άλλα προς πώληση είδη σε ειδικό τραπέζι στην είσοδο. Τα κουπόνια θα ανήκουν στον ή στους συντονιστές πόλης και οι πωλήσεις θα προσμετρούνται στους γενικούς στόχους του, όπως προκύπτουν από το οικονομικό πλάνο (20,40,500)

  • Επίσης θα υπάρχει υπολογιστής συνδεδεμένος στο Internet στον οποίο θα μπορούν να γίνουν νέες εγγραφές εθελοντών. (Offline διαδικασία αν δεν υπάρχει Internet)

  • Στις εκδηλώσεις καλό είναι να παραβρίσκονται εθελοντές από όλη την περιφέρεια, και να μετακινούνται μαζικά με λίγα αυτοκίνητα ή μέσα μαζικής μεταφοράς.

  • Μέσα στο dna του Ποταμιού είναι να δημιουργείται διάλογος με το κοινό. Στο τέλος κάθε εκδήλωσης θα προσκαλούνται οι ακροατές να θέσουν ερωτήματα στους ομιλητές με μετακινούμενο ασύρματο μικρόφωνο.

  • Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί ώστε η προσέγγιση των θεμάτων, η ποιότητα των ομιλητών, αλλά και τα μέσα διαφήμισης να μπορούν να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερους νέους στις εκδηλώσεις.

Οδηγία … – Δημιουργία πυρήνα

Επικαιροποίηση: 16 Νοε14

  • Κάθε εκλεγμένο στέλεχος στην Πανελλήνια Επιτροπή, συντονιστής πόλης, και αξιόλογος εθελοντής αναλαμβάνει την υποχρέωση σύστασης πυρήνα από 8-10 ανθρώπους που ζουν στην περιφέρειά του.

  • Στη διεύθυνση…… κάτω από το όνομά του ο κάθε υπόχρεος συμπληρώνει ονόματα και τηλέφωνα των πολιτών που στελεχώνουν τον πυρήνα του.

  • Η ολοκλήρωση της στελέχωσης πρέπει να έχει γίνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

  • Σε περίπτωση αλλαγών, προσθήκης ή αποχωρήσεων, ο πυρηνάρχης είναι υπόχρεος για την ενημέρωση της λίστας.

  • Η λίστα αυτή θα χρησιμοποιηθεί στις εκλογές, για τον ορισμό εκλογικών αντιπροσώπων.

  • Η πρώτη δεξαμενή του πυρήνα είναι οι ενεργοί εθελοντές. Καλούνται οι παραπάνω να ενεργοποιήσουν με τηλέφωνα και συναντήσεις εθελοντές που δεν έρχονται στις μέχρι τώρα συναντήσεις.

  • Η δεύτερη δεξαμενή του πυρήνα είναι οι πιο άξιοι και σημαντικοί άνθρωποι που γνωρίζουμε από την κοινωνική και επαγγελματική μας ζωή. Τους καλούμε προσωπικά να έρχονται στην εβδομαδιαία συνάντηση.

  • Η τρίτη δεξαμενή του πυρήνα είναι οι κοντινοί μας άνθρωποι. Συγγενείς, γείτονες, φίλοι.

  • Η συνάντηση του «πυρηνάρχη» με τον πυρήνα του, γίνεται ανά εβδομάδα σε κάποιο σπίτι, καφέ ή για περίπατο.

  • Στη συνάντηση συζητείται η πολιτική κατάσταση, τα τοπικά θέματα, και τα οργανωτικά του Ποταμιού.

  • Η συζήτηση είναι ελεύθερη και έχει το νόημα της ενημέρωσης για τις θέσεις του Ποταμιού, της ενσωμάτωσης των εθελοντών στις κοινές δραστηριότητες (εκδηλώσεις κ.τ.λ.), και της άντλησης πληροφοριών για την πορεία των πολιτικών πραγμάτων από ανθρώπους που δεν είναι «στενά κομματικοί».

  • Επίσης δίνονται κουπόνια για να πουληθούν σε τρίτους και συλλέγονται στην επόμενη συνάντηση. (βλ. οδηγία για την πώληση των κουπονιών)

  • Ως προς τις ευθύνες, οι πυρήνες αναλαμβάνουν να περάσουν το μήνυμα του Ποταμιού στον κόσμο, να μαζεύουν πολίτες στις εκδηλώσεις και να συμμετέχουν στις εκλογές ως εκλογικοί αντιπρόσωποι. Τα παραπάνω τους ζητούνται ευθέως από τους πυρηνάρχες.

  • Τα μέλη του πυρήνα μπαίνουν στη βάση εθελοντών. Αν κάποιοι συμμετέχουν ενεργά αλλά δε θέλουν να εγγραφούν στη βάση μας, δεν ενοχλεί προς το παρόν, αρκεί να είναι καταγεγραμμένοι στη εσωτερική βάση των πυρήνων.

  • Με πρόταση του πυρηνάρχη, μπορεί ένα μέλος του πυρήνα να ξεκινήσει δικό του πυρήνα, αφού όμως του ανατεθούν ταυτόχρονα καθήκοντα στις ομάδες εργασίας των εκδηλώσεων, ακόμα και καθήκοντα συντονιστή πόλης από τον περιφερειακό συντονιστή.

  • Οι όροι «πυρήνες», «πυρηνάρχες» είναι άτυποι και δεν πρέπει να αναφέρονται ούτε στις συναντήσεις, πολύ περισσότερο δε έξω από αυτές.

  • Οι πυρήνες δεν αποκτούν αυτοτέλεια, ούτε αναγνωρίζονται από το καταστατικό. Σε περίπτωση που προβούν σε δικές τους ανακοινώσεις ή δημιουργούν μπλοκ διαλύονται με πρόταση της περιφερειακής οργάνωσης και απόφαση του κεντρικού συντονιστή.

  • Οι πυρηνάρχες καλούνται να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στη δική τους προβολή ή εκλογική υπερίσχυση μέσω των πυρήνων. Καλούνται να δουν τους πυρήνες αποκλειστικά ως μία αποτελεσματική μέθοδο εκλογικής εγρήγορσης, και κινηματικής δουλειάς εντός της κοινωνίας. Τίποτα παραπάνω.

Οδηγία … – Πώληση κουπονιών

Επικαιροποίηση: 16 Νοε14

Το κίνημά μας εξαρτά την οικονομική του επιβίωση από τις συνεισφορές των μελών. Τα οικονομικά του στοιχεία είναι απολύτως διαφανή και καταγράφονται τακτικά στην ιστοσελίδα του Ποταμιού.

Το οικονομικό πλάνο που καλούμαστε να ακολουθήσουμε είναι η πώληση κουπονιών αξίας 20 Ευρώ ανά μήνα από τους εθελοντές και 40 Ευρώ ανά μήνα από τους εκλεγμένους. Επίσης η πώληση κουπονιών 200 - 500 Ευρώ σε 1000 πρόσωπα με καλή οικονομική επιφάνεια.

Τα μηνιαία ποσά προκύπτουν από πωλήσεις των εθελοντών και των εκλεγμένων σε τρίτα πρόσωπα.

Οι τρόποι για να διαθέτουμε κουπόνια είναι οι εξής:

Α. Σε κάθε ευκαιρία. Ενδεικτικά:  

  • Όταν κάποιος μας λέει ότι το Ποτάμι γεννήθηκε από τα συμφέροντα, του απαντάμε: «ευτυχώς τα συμφέροντα έχουν επιλέξει άλλα κόμματα, και το Ποτάμι επιβιώνει από εμάς. Για του λόγου το αληθές ιδού μερικά κουπόνια. Αγοράζεις όσα θέλεις για να μας βοηθήσεις να επιβιώσουμε»

  • Όταν κάποιος αρχίσει να μιλάει με θετικά λόγια για το Ποτάμι

  • Όταν γίνεται πολιτική κουβέντα, στο σημείο που θα κρίνουμε πιο κατάλληλο, πετάμε τα κουπόνια στο τραπέζι και παρακαλούμε όποιος θέλει να μας βοηθήσει στο έργο μας

Β. Στις εκδηλώσεις

  • Οι συντονιστές (και οι πυρηνάρχες που δεν είναι συντονιστές) βγάζουν μπλοκάκια με κουπόνια σε κάθε εκδήλωση. Άλλοι περιφέρονται στην αίθουσα, άλλοι αναλαμβάνουν τα μπλουζάκια, άλλοι τα βιβλιαράκια. Τα ως άνω πόστα πώλησης κουπονιών ανατίθενται εκ περιτροπής σε όλους τους συντονιστές. Οι συντονιστές διαμοιράζουν τα κουπόνια που πωλήθηκαν στους προσωπικούς στόχους του μήνα και τους στόχους των πιο ενεργών εθελοντών. Για παράδειγμα, αν ένας συντονιστής έχει κάτσει στο πόστο με τα μπλουζάκια και έχει πουλήσει κουπόνια αξίας 140 Ευρώ, απογράφει στην πλατφόρμα του Ποταμιού 40 Ευρώ για τον εαυτό του και από 20 Ευρώ στους 5 πιο ενεργούς εθελοντές του πυρήνα του.  

Γ. Σε γεύματα γνωριμίας

  • Σε κάθε περιοδεία στελεχών κανονίζουμε μεσημέρι και βράδυ να τρώμε μαζί με φίλους του Ποταμιού ή απλώς ανθρώπους που θέλουν να ακούσουν.

  • Η συμμετοχή στο γεύμα ή στο δείπνο είναι 25 Ευρώ για το άτομο. Πληρώνουμε το κατάστημα με 15 Ευρώ για μενού και ποτά, κατόπιν συμφωνίας μαζί του, και ότι περισσέψει το μοιράζουμε σε κουπόνια στους παρισταμένους. Τα κουπόνια μοιράζονται παρουσία όλων. (Οι τιμές είναι ενδεικτικές, αλλά δεν πρέπει να ξεφεύγουν ιδιαίτερα προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Τα γεύματα πρέπει να είναι ευπρεπή, και όχι σπάταλα ή πρόχειρα).

  • Φροντίζουμε να υπάρχει δωρεάν μενού από το κατάστημα για τον φιλοξενούμενο που περιοδεύει με δικά του έξοδα κίνησης.

  • Στα γεύματα επιχειρηματιών εφαρμόζονται τα ίδια, όμως ζητείται από τους παρισταμένους να αγοράσουν περισσότερα κουπόνια. Τους προσφέρονται ειδικά τα κουπόνια των 500 Ευρώ.

  • Καταγραφή εισπράξεων και απόδοση του 10% στις περιφερειακές οργανώσεις

Οι καταγραφές των πωλήσεων γίνονται από τα εκλεγμένα στελέχη στην πλατφόρμα του Ποταμιού. Συγκεκριμένα με τον κωδικό του ο κάθε συντονιστής ή πυρηνάρχης εγγράφει απαραίτητα κάθε μήνα τις πωλήσεις του κάθε εθελοντή στην ειδική λίστα με τον τίτλο «απογραφές πωλήσεων κουπονιών». Τη λίστα αυτή θα τη βρίσκει στον δικό του λογαριασμό.

Από τις καταγραφές των πωλήσεων στην πλατφόρμα, και την ταύτισή τους με τα κουπόνια και τις καταθέσεις κάθε μήνα, η Ράνια Λιανού αποστέλλει λίστα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλων των συντονιστών μιας οργάνωσης. Το 10% αποστέλλεται στο λογαριασμό ενός εκ των περιφερειακών συντονιστών, αφού όμως έχει αυτός αποδώσει τιμολόγια τρίτων στο όνομα του Ποταμιού ή αποδείξεις. Τα τιμολόγια και οι αποδείξεις αφορούν δράσεις της περιφερειακής οργάνωσης όπως αυτές αποδεικνύονται από τα πρακτικά των συνεδριάσεών της.

Οδηγία … – Προσέγγιση νέων

Δημιουργία: 16 Νοε14

Ο βασικότερος στόχος των οργανώσεων είναι να φέρουν νέους ανθρώπους (ηλικίας κάτω των 30) στην εθελοντική τους βάση.

Για την ευόδωση του στόχου, πέραν των πολιτικών του Ποταμιού και της απήχησης του επικεφαλής, οι ίδιες οι οργανώσεις ακολουθούν την παρακάτω τακτική:

  • Εκμεταλλεύονται τη γενική θεματική των εκδηλώσεων. Ένας από τους τρεις στόχους κάθε εκδήλωσης επικεντρώνεται στο πώς θα βοηθηθούν οι νέοι. Η διαφήμιση των εκδηλώσεων και κάθε αναφορά των περιφερειακών εκπροσώπων πρέπει να αναφέρονται στο τι θέλουμε να προσφέρουμε στους νέους με τις θέσεις και την πολιτική μας.

  • Οι ήδη υπάρχοντες νέοι προτιμούνται για την συγκρότηση της πρώτης ομάδας εργασίας των εκδηλώσεων. Η χρήση των social media θα πρέπει να είναι συνεχής όσον αφορά στις προσκλήσεις για το ακροατήριο και της συγκεντρώσεις – παρεμβάσεις

  • Προτεραιότητα στο μοίρασμα τυχόν φυλλαδίων για τις εκδηλώσεις, στις αφίσες κ.τ.λ. έχουν οι χώροι όπου συναθροίζονται νέοι και κυρίως πανεπιστημιακές σχολές, Τ.Ε.Ι., χώροι άθλησης κ.τ.λ.

  • Στο τέλος κάθε εκδήλωσης, κάθε συγκέντρωσης – παρέμβασης οι περιφερειακοί συντονιστές καλούν για πέντε λεπτά τους νέους που παραβρίσκονται στον χώρο και τους λένε τα εξής:

«Θέλουμε τη συμμετοχή σας στην οργάνωση. Θέλουμε να έρχεστε στις συγκεντρώσεις μας, και να συμμετέχετε στις δράσεις μας. Το Ποτάμι έχει γίνει για εσάς, και εσείς δεν χρειάζεται πια να αφήνετε το μέλλον σας στους μεγαλύτερους ή σε όσους κρατάνε κλειστές τις πόρτες για δουλειές, σπουδές ή ότι άλλο έχετε σκεφτεί για τη ζωή σας. Θέλουμε να έρθετε εσείς και να φέρετε και τους φίλους σας».

Κατόπιν θα τους μοιράζεται το blueprint του εθελοντή.

  • Οι πυρηνάρχες κάτω των 30 θα κοιτάξουν να φτιάξουν πυρήνες με συνομήλικους. Η εβδομαδιαία συνάντηση θα γίνεται με τους τρόπους που εκφράζεται σήμερα η νεολαία. Ιδιαίτερα, εναλλακτικές προτάσεις, όπως μπάνιο στη θάλασσα, περίπατος στο βουνό, συμμετοχή σε συναυλίες πρέπει να προτιμούνται.

  • Οι περιφερειακοί συντονιστές πρέπει να προτρέπουν συνέχεια τους και να βοηθούν τους νέους των οργανώσεων να φτιάξουν τον δικό τους πυρήνα.

Εθελοντής στο Ποτάμι. Οδηγίες χρήσης ☺

Δημιουργία: 16 Νοε14

Ο εθελοντής στο Ποτάμι δεν λέγεται έτσι γιατί συμμετέχει εθελοντικά στο Ποτάμι, αλλά γιατί ενστερνίζεται τις αρχές και τους στόχους του εθελοντισμού.

Το κίνητρο:

Ο εθελοντής του Ποταμιού δε χρειάζεται ανταλλάγματα ως κίνητρο για να συμμετέχει στις δράσεις και τις λειτουργίες. Το κάνει γιατί θέλει ο ίδιος να γίνει μοχλός της μεταρρύθμισης της κοινωνίας:

  • Από τον αριβισμό στη συμμετοχή

  • Από το «απολιτίκ» στην πολιτική άποψη

  • Από τον παραλογισμό, τις θεωρίες συνωμοσίας και τον λαϊκισμό στον ορθολογισμό και τον πολιτικό ρεαλισμό

  • Από την αριστερά και τη δεξιά στο κέντρο των μεγάλων αλλαγών και της μεταρρύθμισης.

  • Από το κομματικό συμφέρον και τον κομματικό σωλήνα στην κυριαρχία των αξίων και των αξιών

  • Από την κοινωνική οπισθοδρόμηση στην πρόοδο

  • Από τη μετανάστευση των νέων σε μια κοινωνία που θα δημιουργεί ίσες ευκαιρίες για τους νέους

Η δράση του εθελοντή

  • Εντάσσεται σε μια από τις περιφερειακές οργανώσεις εθελοντών, ακολουθεί το καταστατικό του κινήματος, και τις οδηγίες λειτουργίας και δράσης.

  • Συνεισφέρει στα οικονομικά του κινήματος πουλώντας κουπόνια σε τρίτους. Συνεισφέρει στις δράσεις χαρίζοντας προσωπικό χρόνο.

  • Καταθέτει απόψεις και για τη λειτουργία του κινήματος και για τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, συμμετέχοντας αν το επιθυμεί σε δομές όπως η επιτροπή «δια ταύτα» και στα κοινά του κινήματος.

Η πολιτική καριέρα

  • Ένας από τους πολιτικούς στόχους του Ποταμιού που τέθηκαν από την αρχή είναι η αντικατάσταση του φθαρμένου πολιτικού προσωπικού από νέους ανθρώπους, ικανούς σε αυτά που κάνουν και με το αίσθημα της προσφοράς να τους κινητοποιεί.

  • Για να κριθεί ως τέτοιος ένας εθελοντής του Ποταμιού θα αξιολογούνται οι εξής ιδιότητες και δράσεις:

Α) Να είναι ηθικό στοιχείο, να σέβεται τους νόμους, να μη χρησιμοποιεί οποιοδήποτε αξίωμα ως μέσο παράνομου πλουτισμού, και να θέλει να προσφέρει

Β) Το έργο από το οποίο θα κριθεί, είναι η δυνατότητά του να πείθει την κοινωνία με τις πράξεις και τα λόγια, ότι η κοινωνία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, ότι η αγορά και το κράτος χρειάζονται νέους κανόνες λειτουργίας.

Γ) Η καθαρά κομματική δουλειά δεν αποτελεί μέτρο θετικής αξιολόγησης. Αντίθετα, η δυνατότητα να επικοινωνεί κάποιος με την κοινωνία μέσα από τις κοινές μας δράσεις αποτελεί το ύψιστο προσόν. Με άλλα λόγια, το να κάνουμε εκδηλώσεις δεν είναι μέτρο επιτυχίας, το να γεμίζουμε τους χώρους των εκδηλώσεων όμως, με κοινό που επιθυμεί να ακούσει ή να συμμετέχει αποτελεί μέτρο θετικής αξιολόγησης.

Δ) Η δυνατότητα να εργάζεται κάποιος σε ομάδες χωρίς να δημιουργεί προβλήματα και συγκρούσεις αποτελεί θετικό ενέχυρο για τα πιο σημαντικά αξιώματα που απαιτούν διάθεση συνεργασίας ώστε να φέρουν την πολυπόθητη αλλαγή στην κοινωνία.

Ε) Η δέσμευση ότι το μέγιστο της απασχόλησης σε μια δημόσια θέση δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 8 χρόνια και να μην κληροδοτείται στα τέκνα είναι ένα ακόμα θετικό στοιχείο που βαραίνει στην αξιολόγηση.

Με λίγα λόγια, για να αποτελέσει ένας εθελοντής μέρος της λύσης του προβλήματος που δημιούργησε το παλιό πολιτικό προσωπικό πρέπει να δρα και να σκέφτεται εντελώς αντίθετα με αυτό.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Φόρμα περιγραφής ευθυνών

Οργάνωση

Περιφερειακή Οργάνωση Εθελοντών

Θέση

Συντονισμός εθελοντών και δράσεων του Ποταμιού στα όρια ενός δήμου

Τίτλος θέσης

Συντονιστής Πόλης

Αναφέρεται σε

Περιφερειακή Οργάνωση

Ειδικότερα

Περιφερειακό Συντονιστή Οργανώσεων

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

  1. Εγγραφή 4 νέων εθελοντών ανά μήνα, με την αναλογία εθελοντών κάτω των 30 ετών να είναι 50%

  2. Δράσεις για την οικονομικής εξόρμηση της περιφέρειας (πλάνο 20, 40, 200-500), δηλαδή καταγραφές των κουπονιών που πουλήθηκαν από τον ίδιο και τους εθελοντές της ευθύνης του στην πλατφόρμα εθελοντών (βλ. Οδηγία τήρησης οικονομικού πλάνου)

  3. Συνεργασία με τους Περιφερειακούς Συντονιστές για τη διενέργεια εκδηλώσεων σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις της περιφέρειας ανά 4 μήνες

  4. Διαπίστευση στα δημοτικά συμβούλια και παρακολούθηση αυτών. Συμμετοχή σε δημοτικές εκδηλώσεις ή άλλες γενικού κοινωνικού ενδιαφέροντος με βάση τις αρχές του Ποταμιού. Αναφορά αξιοσημείωτων γεγονότων ή άλλων που θέλουν παρέμβαση του Ποταμιού απευθείας στο γραφείο αυτοδιοίκησης του Ποταμιού ([email protected])

  5. Κάθε ανακοίνωση ή πρωτοβουλία που αναφέρεται το όνομα του Ποταμιού θα γίνεται στο πλαίσιο της περιφερειακής οργάνωσης και με τους τρόπους που αυτή προκρίνει.

  6. Πρωτογενής αξιολόγηση εθελοντών όσον αφορά τις ικανότητες και την επιθυμία τους να εργαστούν ομαδικά

  7. Επίβλεψη εκλογικών αντιπροσώπων στα εκλογικά τμήματα του δήμου του σε περίπτωση εκλογών

  8. Να συνεργάζεται ισότιμα με όλους τους άλλους συντονιστές πόλεων και να στηρίζει το δικό τους έργο και αυτό των περιφερειακών συντονιστών

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

  1. Τήρηση του οικονομικού πλάνου. 40 Ευρώ ανά μήνα από πωλήσεις κουπονιών σε τρίτους.

  2. Δημιουργία πυρήνα 8-10 ατόμων, τους οποίους ενημερώνει προσωπικά για τις δράσεις και τις θέσεις του Ποταμιού ανά εβδομάδα μέσω συνάντησης. Τα άτομα αυτά θα είναι ενεργά μέλη και θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικοί αντιπρόσωποι σε ενδεχόμενες εκλογές

ΗΘΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

  1. Σε κάθε παρουσία στα media ή τα social media οφείλει να συμπεριφέρεται με ευγένεια και να μην επιτίθεται προσωπικά σε αντιπάλους. Επίσης οφείλει να μεταφέρει τις θέσεις του Ποταμιού με γνώση και νηφαλιότητα, και όχι να διαφημίζει την προσωπική του πολιτική δραστηριότητα ή ικανότητα

  2. Να αναφέρει οποιαδήποτε επιλήψιμη ενέργεια εθελοντή στην περιφέρεια ευθύνης του, είτε αφορά δικαστική εμπλοκή, ηθικό παράπτωμα ή αντικαταστατική συμπεριφορά

  3. Να αποτελεί παράδειγμα προσφοράς και εθελοντισμού στην τοπική κοινωνία

ΣΥΝΤΆΧΘΗΚΕ ΑΠΌ

Παναγιώτη Πασπαλιάρη

Τίτλος

Κεντρικός Συντονιστής

ΕΓΚΡΊΘΗΚΕ ΑΠΌ

Τίτλος

Επικεφαλής

ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗΣ

15 Νοεμβρίου 2014

ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

17 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Φόρμα περιγραφής ευθυνών

Οργάνωση

Περιφερειακή Οργάνωση Εθελοντών

Θέση

Συντονιστής εθελοντών και συντονιστών πόλης περιφερειακής οργάνωσης

Τίτλος θέσης

Συντονιστής Περιφερειακής Οργάνωσης

Αναφέρεται σε

Κεντρικό Συντονιστή Περιφερειακών Οργανώσεων Εθελοντών

e-mail

[email protected]

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

  1. Εγγραφή 20 νέων εθελοντών ανά μήνα (80 για Αττική και 40 για Κεντρική Μακεδονία), με την αναλογία εθελοντών κάτω των 30 ετών, να είναι 50% (το σύνολο των προσωπικών εγγραφών και των εγγραφών που κάνει η περιφερειακή οργάνωση)

  2. Συντονισμός οικονομικής εξόρμησης περιφέρειας (πλάνο 20, 40, 200-500), δηλαδή προσωπικές καταγραφές και παρακολούθηση των εγγραφών στην πλατφόρμα εθελοντών  από τους συντονιστές (βλ. Οδηγία τήρησης οικονομικού πλάνου)

  3. Ευθύνη για τη διενέργεια εκδηλώσεων σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις της περιφέρειας ανά 4 μήνες (βλ. οδηγία εκδηλώσεων)

  4. Συναντήσεις εθελοντών σε τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο την ενεργοποίηση περισσότερων εθελοντών, διενέργεια εκλογών όταν προβλέπονται κ.ο.κ.

  5. Φύλαξη και διανομή του εκλογικού υλικού

  6. Πρωτογενής αξιολόγηση εθελοντών όσον αφορά τις ικανότητες και την επιθυμία τους να εργαστούν ομαδικά

  7. Γενική επίβλεψη εκλογικών αντιπροσώπων σε περίπτωση εκλογών

  8. Επίβλεψη των επίσημων λογαριασμών social media της περιφέρειας (administrator)

  9. Παρακολούθηση του μητρώου εθελοντών μέσα από την πλατφόρμα εθελοντών του Ποταμιού

  10. Να συνεργάζεται ισότιμα με όλους τους συντονιστές πόλεως και να στηρίζει όλα τα παραπάνω και στη δική τους δράση

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

  1. Τήρηση του οικονομικού πλάνου. 40 Ευρώ ανά μήνα από πωλήσεις κουπονιών σε τρίτους.

  2. Δημιουργία πυρήνα 8-10 ατόμων, τους οποίους ενημερώνει προσωπικά για τις δράσεις και τις θέσεις του Ποταμιού ανά εβδομάδα μέσω συνάντησης. Τα άτομα αυτά θα είναι ενεργά μέλη και θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικοί αντιπρόσωποι σε ενδεχόμενες εκλογές

ΗΘΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

  1. Σε κάθε παρουσία στα media ή τα social media οφείλει να συμπεριφέρεται με ευγένεια και να μην επιτίθεται προσωπικά σε αντιπάλους. Επίσης οφείλει να μεταφέρει τις θέσεις του Ποταμιού με γνώση και νηφαλιότητα, και όχι να διαφημίζει την προσωπική του πολιτική δραστηριότητα ή ικανότητα

  2. Να αναφέρει οποιαδήποτε επιλήψιμη ενέργεια εθελοντή στην περιφέρεια ευθύνης του, είτε αφορά δικαστική εμπλοκή, ηθικό παράπτωμα ή αντικαταστατική συμπεριφορά

  3. Να αποτελεί παράδειγμα προσφοράς και εθελοντισμού στην τοπική κοινωνία

ΑΝΑΘΕΩΡΉΘΗΚΕ ΑΠΌ

Παναγιώτη Πασπαλιάρη

Τίτλος

Κεντρικός Συντονιστής

ΕΓΚΡΊΘΗΚΕ ΑΠΌ

Τίτλος

Επικεφαλής

ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗΣ

15 Νοεμβρίου 2014

ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

17 Νοεμβρίου 2014

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)