to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 30.06.2020

Κοινωνία

ΠΟΣΠΕΡΤ: Βόλεμα “ημετέρων” και εξυπηρέτηση μύχιων σκοπών με το οργανόγραμμα της ΕΡΤ3

Η ΠΟΣΠΕΡΤ έστειλε επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Γιώργο Γαμπρίτσο σχετικά με το οργανόγραμμα της ΕΡΤ3


Επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Γιώργο Γαμπρίτσο έστειλε η ΠΟΣΠΕΡΤ, καταγγέλλοντας το οργανόγραμμα της ΕΡΤ.

«Ομόθυμα οι εργαζόμενοι δεν συμφωνούν σε ένα οργανόγραμμα, που δεν έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό του την λειτουργία και την ανάπτυξη της ΕΡΤ3, αλλά όπως καθαρά απεικονίζεταο και περιγράφεται, το βόλεμα «ημετέρων» και την εξυπηρέτηση των μύχιων σκοπών σας, οι οποίοι όπως έχει αποδειχθεί, θέλουν έναν εργαζόμενο «ορχήστρα» που να εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα και όχι αυτά της ΕΡΤ3 (κάτι που ισχύει και για όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ) .Έναν εργαζόμενο –λάστιχο που θα υπάρχει (;) σε μια ΕΡΤ3 αποδυναμωμένη και παραδομένη στην απαξία και στην υποβάθμιση» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΣΠΕΡΤ.

«Το οργανόγραμμα της ΕΡΤ 3 που κατασκευάσατε μαζί με την συνδιοικούσα «ετερόκλητη» αυλή σας ερήμην των εργαζομένων, εκτός του ότι μετατρέπει την ΕΡΤ3 σε ένα θνησιγενές παρακολούθημα της Αθήνας, είναι στην ουσία ένα ακόμα εργαλείο, που θα χρησιμοποιηθεί στον επιχειρησιακά καταστροφικό και στρατηγικά ηττημένο σχεδιασμό της κυβερνητικής «ύπατης αρμοστείας» μαζί με το οργανόγραμμα της υπόλοιπης ΕΡΤ και τον ΓΚΠ» τονίζει επίσης η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Αναλυτικά η επιστολή που έστειλε:

Προς:
Διευθύνοντα Σύμβουλο
κ. Γ. Γαμπρίτσο

Στις 19 Ιουνίου 2020 με αριθμό πρωτοκόλλου 570 ζητήσατε τη διατύπωση γνώμης από τα σωματεία μέλη μας επί του σχεδίου νέου οργανογράμματος και κειμένου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας για τη Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ3.

Όπως γνωρίζετε πριν από κάθε κρίσιμη απόφαση που αφορά στις εργασιακές σχέσεις, τη λειτουργία της εταιρείας, το παρόν και το μέλλον μας σε αυτήν, συγκαλείται το μικτό συμβούλιο της ΠΟΣΠΕΡΤ, που απαρτίζεται από τα μέλη του Δ.Σ. της και τους προέδρους και γενικούς γραμματείς των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΕΡΤ.

Έτσι πράξαμε στις 25 Ιουνίου 2020 και συγκαλέσαμε το μικτό μας συμβούλιο, έχοντας υπόψη και την απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, απορρίψαμε με ομόφωνη απόφασή μας το προτεινόμενο σχέδιο οργανογράμματος και εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας για την ΕΡΤ3.

Ομόθυμα οι εργαζόμενοι δεν συμφωνούν σε ένα οργανόγραμμα, που δεν έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό του την λειτουργία και την ανάπτυξη της ΕΡΤ3, αλλά όπως καθαρά απεικονίζεται και περιγράφεται, το βόλεμα «ημετέρων» και την εξυπηρέτηση των μύχιων σκοπών σας, οι οποίοι όπως έχει αποδειχθεί, θέλουν έναν εργαζόμενο «ορχήστρα» που να εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα και όχι αυτά της ΕΡΤ3 (κάτι που ισχύει και για όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ).Έναν εργαζόμενο –λάστιχο που θα υπάρχει (;) σε μια ΕΡΤ3 αποδυναμωμένη και παραδομένη στην απαξία και στην υποβάθμιση.

Η διαπίστωσή μας είναι ότι πρόκειται για μια κακομαγειρεμένη σούπα, μια μίξη των αμίκτων, με τη μορφή ενός δήθεν οργανογράμματος, μέσω του οποίου θα συνεχίσετε να εξυπηρετείτε τα ρουσφέτια την αδιαφάνεια και τον ρεβανσισμό. Ένα οργανόγραμμα κατασκευασμένο για την εξυπηρέτηση των προσώπων που έχουν προεπιλεγεί και όχι των πραγματικών αναγκών της εταιρείας στην κατεύθυνση της προόδου και της ανάπτυξης της ΕΡΤ3.

Πέρα από τις αντιφάσεις σας μεταξύ των οργανογραμμάτων της ΕΡΤ και τη διαφορετική «φιλοσοφία», στο θέμα που αφορά τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ3, όπως και στα κεντρικά, είστε …σταθεροί στις «στοχεύσεις» που σας έχουν δώσει. Θέλετε να τα εξαφανίσετε, με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος.

Το οργανόγραμμα της ΕΡΤ 3 που κατασκευάσατε μαζί με την συνδιοικούσα «ετερόκλητη» αυλή σας ερήμην των εργαζομένων, εκτός του ότι μετατρέπει την ΕΡΤ3 σε ένα θνησιγενές παρακολούθημα της Αθήνας, είναι στην ουσία ένα ακόμα εργαλείο , που θα χρησιμοποιηθεί στον επιχειρησιακά καταστροφικό και στρατηγικά ηττημένο σχεδιασμό της κυβερνητικής «ύπατης αρμοστείας» μαζί με το οργανόγραμμα της υπόλοιπης ΕΡΤ και τον ΓΚΠ.

Ένα οργανόγραμμα ενταγμένο απόλυτα στον «επιχειρησιακό» …σχεδιασμό, που όπως έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως αλλά και με την πρόσφατη εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία μας προς τον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τη διοίκηση - θα οδηγήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ 3, σε μια άνευ προηγουμένου επιχειρησιακή καταστροφή και μια στρατηγική ήττα , αφού θα μετατρέψει ολόκληρη την ΕΡΤ σε μία «εταιρεία υποδοχής» εργολάβων, διαπλεκόμενων με την εξουσία κρατικοδίαιτων «επιχειρηματιών» και τους εργαζόμενους σε αναλώσιμα και ευάλωτα από κάθε άποψη «ευέλικτα τεμάχια». «Τεμάχια» των οποίων το παρόν και το μέλλον θα ορίζεται όχι από νόμους και ΣΣΕ αλλά από τα εκάστοτε συμφέροντα της πολιτικο- οικονομικής διαπλοκής, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο χώρο των ΜΜΕ. Τα περί ανοικοδόμησης νέου κτιρίου της ΕΡΤ 3, πάγιο αίτημα των εργαζομένων και της ΠΟΣΠΕΡΤ αφού παράνομα και καταχρηστικά δεν καλύπτονται ούτε τα στοιχειώδη που επιβάλει ο νόμος για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, μόνο ως στάχτη στα μάτια των εργαζομένων μπορούν να ιδωθούν και ως ένας φθηνός επικοινωνιακός αντιπερισπασμός εκ μέρους της διοίκησης, στα πλαίσια του γνωστού της δόγματος «να σε κάψω πρώτα και μετά θα σε αλείψω με λάδι».

Καταγγέλλουμε το τελεσίγραφο της διοίκησης, που με θράσος θεωρεί ως «διαβούλευση» τον εκβιασμό των εργαζόμενων να συναινέσουν με fast track διαδικασίες, σε ένα αθηνοκεντρικού χαρακτήρα σχέδιο εξόντωσης και αυτού του τμήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, δηλαδή της ΕΡΤ3, την οποία θέλουν να εκδικηθούν γιατί μαζί με την ΕΡΤopen και τους περιφερειακούς σταθμούς, στα δύο χρόνια του ανένδοτου αγώνα μας εναντίον του μαύρου, έγινε παγκόσμιο σύμβολο υπεύθυνης, αποτελεσματικής και δημοκρατικής αντίστασης σε όσους επιχειρούν να φέρουν το σκοτάδι στην ενημέρωση και τον πολιτισμό.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και τα μετέχοντα σε αυτήν σωματεία εργαζομένων της ΕΡΤ, στηρίζουν την απόφαση της πρόσφατης συνέλευσης των συναδέλφων της ΕΡΤ3 που μας κοινοποιήθηκε και προειδοποιούν τη διοίκηση, ότι αν θέλει να ακολουθήσει το δρόμο της νομιμότητας και της δημοκρατίας, δεν έχει παρά να πάρει πίσω το άκυρο, ασυνάρτητο και άκρως υπονομευτικό για την ΕΡΤ3 «οργανόγραμμα» και διαβουλευόμενη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων χωρίς προαπαιτούμενα και όπως ορίζουν οι νόμοι, να συνδιαμορφώσει μαζί τους ένα νέο οργανόγραμμα, που θα θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη και την πρόοδο της, την προστασία της ελευθερίας και των εργατικών δικαιωμάτων.

Αληθινή και ουσιαστική λοιπόν διαβούλευση για ένα πραγματικά αναπτυξιακό, ορθολογικό και δίκαιο οργανόγραμμα στην ΕΡΤ3, που θα έχει ως βάση τη σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία της, με αξιοκρατία, ισονομία, αξιοπρέπεια. Ένα οργανόγραμμα που θα αναγνωρίζει τον επαγγελματισμό των εργαζομένων, την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση του προσωπικού σε κάθε κλάδο.

Καλούμε τη διοίκηση να λάβει ως βάση το σχέδιο οργανογράμματος που είχε συνταχθεί το 2018 με δημοκρατικό τρόπο και που είχε βγεί μέσα από μια πραγματική διαβούλευση εργαζομένων, εκπροσώπων και διοίκησης. Αυτό δηλαδή το οργανόγραμμα που είχε κατατεθεί από την αρμόδια επιτροπή στην τότε διοίκηση, αλλά δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί.

Η διοίκηση και οι εντολείς της πρέπει να καταλάβουν ότι πάνω από τους ιδιοτελείς τους στόχους και τις …δεσμεύσεις τους , βρίσκεται το συμφέρον της ΕΡΤ3.

Μιας ΕΡΤ3 που δεν είναι και δεν θα αφήσουμε να γίνει ένα ασθενικό- θνησιγεννές μέλος ενός κατακερματισμένου Αθηνοκεντρικού σώματος , το οποίο θα μπορούν να το ακρωτηριάσουν κατά το δοκούν οι σημερινοί ή οι αυριανοί διοικούντες εντολοδόχοι , αλλά μια ισχυρή υγιής και παραγωγική ραδιοτηλεοπτική οντότητα με  εργαζόμενους που έχουν αποδείξει την επαγγελματική τους αξία ,την αγάπη τους στην ΕΡΤ και το αγωνιστικό τους φρόνημα ενωμένοι και αδιαίρετοι  με όλους τους εργαζόμενους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα, παρά τις μεθοδεύσεις και τα σχέδια μερικών μωροφιλόδοξων και με το αζημίωτο πεμπτοφαλαγγιτών.

Είτε σας αρέσει είτε όχι, τόσο εσείς σαν διοίκηση όσο και εμείς σαν εργαζόμενοι , υπάρχουμε στην ΕΡΤ για να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον και όχι για να εκτελούμε κυβερνητικές εντολές ή να εξυπηρετούμε τις νεοφιλελεύθερες ορέξεις της …αγοράς. Δυστυχώς όμως, αυτό που σίγουρα θα προκύψει από τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σας «οράματα», θα είναι ένας εφιάλτης για τους εργαζόμενους που μοχθούν και αγωνίζονται καθημερινά για την ανάπτυξη και την πρόοδο της ΕΡΤ και μία απογοήτευση για τους εργαζόμενους και την κοινωνία που διψούν για αντικειμενική έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, για αληθινή ψυχαγωγία και πολιτισμό, για ελεύθερη διακίνηση ιδεών, για δημοκρατία.

Σας καλούμε, όπως και με προηγούμενες επιστολές μας, να λειτουργήσετε σύμφωνα με το νόμο, την καλή πίστη και τα χρηστά συναλλακτικά ήθη για ένα πραγματικό βήμα προς τα εμπρός που εμείς προτείνουμε και όχι μετέωρο και ετοιμόρροπο που εσείς θέλετε για την ΕΡΤ3 και να πραγματοποιηθεί διάλογος εφ’ όλης της ύλης.

Η απόφαση γενικής συνέλευσης τεχνικών ΕΡΤ3

Στη γενική συνέλευση των τεχνικών της ΕΡΤ3 (23/6), με θέμα την εισήγηση της διοίκησης για το νέο οργανόγραμμα της ΕΡΤ3, έγιναν κάποιες διαπιστώσεις και πάρθηκαν ορισμένες αποφάσεις.

Απορρίπτεται σχεδόν ομόφωνα το προτεινόμενο οργανόγραμμα. Η εισήγηση της διοίκησης της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα οργανόγραμμα, που είναι συγκεντρωτικό, χαώδες και δυσλειτουργικό, για τους παρακάτω λόγους:

• Είναι συγκεντρωτικό επειδή κυρίως ενοποιεί εξουσίες και αρμοδιότητες στη θέση του διευθυντή παραγωγής και τεχνικής λειτουργίας. Αν προσθέσουμε και την έλλειψη ελέγχου, ο κίνδυνος αυθαιρεσιών και λαθών που θα εκθέτουν την ΕΡΤ3, είναι ορατός. Ποιός εγγυάται ότι οι προμήθειες σε τεχνικό εξοπλισμό, οι αναθέσεις παραγωγών σε ιδιώτες και οι ενοικιάσεις εξωτερικών συνεργείων θα γίνονται με αδιάβλητο τρόπο και χωρίς σπατάλη δημόσιου χρήματος;

• Αγνοεί παντελώς τμήματα και ειδικότητες, πολύ κρίσιμες στη λειτουργία ενός ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, ενώ δημιουργεί επικαλύψεις σε διαφορετικά τμήματα. Τσουβαλιάζονται εργαζόμενοι και ειδικότητες σε τμήματα με στόχους, την εντατικοποίηση της εργασίας στην κατεύθυνση «όλοι τα κάνουν όλα» και τον περιορισμό των προϊσταμένων. Δε λαμβάνεται υπόψη η τεράστια εξειδίκευση που απαιτείται για την παραγωγή ενός τεχνικά άρτιου τηλεοπτικού προϊόντος. Το εργαστήριο με το μοντάζ και τους τεχνικούς των studios αποτελούν ένα τμήμα, το master και οι μεταδόσεις άλλο, οι ηλεκτρολόγοι μαζί με τους εργαζόμενους στο πρώην τμήμα πληροφορικής, τους ψυκτικούς και τους υδραυλικούς βρίσκονται στο τμήμα υποδομών και δικτύων, ενώ εν έτη 2020 και σε μια εταιρία του μεγέθους της ΕΡΤ απουσιάζει η πληροφορική. Το κυριότερο και πιο εξόφθαλμο είναι η παντελής απουσία του τμήματος των τεχνικών της ΡΟΗΣ προγράμματος. Να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ για τεχνικό εξοπλισμό που αφορά στη ροή προγράμματος, ενώ το οργανόγραμμα δεν την προβλέπει, ούτε καν την αναφέρει. Είναι γνωστό ότι αν ο οποιοσδήποτε θέλει να μετατρέψει ένα πανελλαδικό κανάλι σε ανταποκριτικό γραφείο, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να εξαφανίσει τη ροή προγράμματος.

• Δεν λειτουργεί πληθωριστικά και με στόχο την ανάπτυξη της ΕΡΤ3, ενώ αντίθετα, μάλλον φαίνεται να τη συρρικνώνει. Η έλλειψη βασικών στόχων και συγκεκριμένων στρατηγικών σε συνάρτηση με την κατάργηση της εσωτερικής παραγωγής προγράμματος (πέραν της ενημερωτικής), αλλά και τη συρρίκνωση όλου του παραγωγικού δυναμικού όπως περιγράφεται στο προτεινόμενο οργανόγραμμα οδηγεί στη συρρίκνωση της ίδιας της ΕΡΤ3. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να ζητήσουμε την απόσυρσή του.

Βάση των παραπάνω προτείνουμε, να ξαναγραφεί, λαμβάνοντας υπόψη τους εργαζόμενους, αλλά και το οργανόγραμμα που υπάρχει στην υπόλοιπη ΕΡΤ, ενώ ζητάμε να ληφθούν υπόψη οι παρακάτω άξονες:

• Δημιουργία δύο διακριτών υποδιευθύνσεων: Μια υποδιεύθυνση προγράμματος και μια τεχνικής λειτουργίας, οι οποίες θα πρέπει να συνεργάζονται και να αλληλοελέγχονται για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

• Η διάθεση των τεχνικών μέσων πρέπει να γίνεται από την υποδιεύθυνση τεχνικής λειτουργίας μέχρι το σημείο εξάντλησης των εσωτερικών δυνατοτήτων.

• Όχι σύμπτυξη άσχετων ειδικοτήτων μεταξύ τους.

• Πρέπει να δημιουργηθούν τμήματα που θα περιλαμβάνουν τις διαφορετικές ειδικότητες ακόμη και αν δεν ορίζονται για αυτά προϊστάμενοι. Εναλλακτικά, τα τμήματα που ενοποιούν διαφορετικές ειδικότητες θα πρέπει να ορίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να τις περιλαμβάνουν. Για παράδειγμα, το τμήμα θαλάμων πρέπει να ονομάζεται τμήμα «θαλάμων μοντάζ και εργαστηρίου τηλεόρασης». Πρέπει να δημιουργηθούν σε αυτό τρεις ομάδες έργου ή τομείς ευθύνης, για τους οποίους θα περιγράφονται ακριβώς και ανεξάρτητα τα καθήκοντά τους.

• Τμήμα ραδιοφωνίας που θα υπάγεται στις τεχνικές υπηρεσίες.

• Πρόβλεψη για εσωτερικές παραγωγές πέραν της ενημέρωσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)