to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 21.09.2016

Κοινωνία

ΠΟΣΠΕΡΤ: Επικοινωνιακά φληναφήματα, έπεα πτερόεντα, φτηνά λόγια και αόριστες υποσχέσεις από τον Κυρ. Μητσοτάκη

«Οι αυταπάτες κύριε Μητσοτάκη μπορεί να είναι σημείο των καιρών, όμως δεν γίνονται αποδεκτές από τον λαό» επισημαίνει η ΠΟΣΠΕΡΤ σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ στην ΕΡΤ, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, και προσθέτει: «νομίζετε ότι γυρίζοντας ξανά στον τόπο του εγκλήματός σας, ρίχνοντας το βάρος στην ΕΡΤ και τους εργαζόμενούς της, θα φανατίζατε περισσότερο την «αυλή» σας και θα ισοφαρίζατε την κόντρα σας με την Κυβέρνηση για τους καναλάρχες φίλους σας»


Η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ

Για άλλη μια φορά στο στόχαστρο η δημόσια ραδιοτηλεόραση από τη Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα από τον Πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με δηλώσεις του στη ΔΕΘ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έλυσε το πρόβλημα της φτώχειας και των περικοπών. Δεν κάνουμε κριτική σε όλα όσα είπε, αν και θα μπορούσαμε με ευκολία να αναδείξουμε αντιφάσεις και επικοινωνιακά φληναφήματα.

Στο θέμα όμως της ΕΡΤ και του ανταποδοτικού τέλους έχουμε κάθε δικαίωμα και υποχρέωση όχι μόνο να κάνουμε κριτική ή ν’ αντιπαρατεθούμε με βάση πραγματικά γεγονότα, αλλά να ενημερώσουμε για την αλήθεια και να ζητήσουμε εξηγήσεις για την επιπόλαια προσέγγιση του αρχηγού της Ν.Δ. που οι δήθεν νέες μεταρρυθμιστικές ιδέες του, έχουν την ξεπατικωτούρα και την οσμή του παλιού.

Θυμίζοντας την εποχή τη δική του, του Μουρούτη, του Λαζαρίδη, του Σταμάτη, του Κεδίκογλου και άλλων και την προηγούμενη αντιμετώπισή τους προς τη δημόσια ραδιοτηλεόραση που πριν διαπράξουν το έγκλημα του μαύρου είχαν προβεί σε πολλές ενέργειες απαξίωσής της, μια από αυτές ήταν η παράνομη και καταχρηστική αφαίμαξη 75 εκατομμυρίων του ανταποδοτικού ! τέλους που από το 2012 χάριζαν στους γνωστούς μεγαλοεργολάβους των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), που μερικοί από αυτούς είχαν σχέση και με τα ΜΜΕ.

Μετά το μαύρο, η ΠΟΣΠΕΡΤ - παράλληλα με τον απαράμιλλο αγώνα που δίναμε - προσέφυγε στο ΣτΕ. Η κατακραυγή της παγκόσμιας κοινότητας και η προσωρινή απόφαση του ΣτΕ  ανάγκασε τη Ν.Δ. να αλλάξει την αρχική απόφασή της για τη μη ύπαρξη δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ίδρυσε τη Δ.Τ. και κατόπιν τη ΝΕΡΙΤ.

Η ΝΕΡΙΤ, μια μινιατούρα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Αθηνοκεντρική και χωρίς παραγωγές, πρόγραμμα, πολιτισμό με το 1/6 τουλάχιστον των παροχών - λειτουργιών της ΕΡΤ (ραδιόφωνο, τηλεόραση, πολυμέσα, έντυπα κλπ) χωρίς αναφορά στην Περιφέρεια και με γραφείο τύπου στη Θεσσαλονίκη που δεν λειτούργησε ποτέ, εκτιμήθηκε και επεβλήθη ότι πρέπει το ανταποδοτικό τέλος να είναι 3 ! ευρώ.

Από ποιους ; Από εσάς βέβαια, τη Νέα Δημοκρατία. Τώρα αλλάξατε γνώμη ; Ή γίνατε γαλαντόμοι ;

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, έχει προσφύγει στο ΣτΕ για όλες τις περιπτώσεις αφαίμαξης του ανταποδοτικού τέλους από το 2012 και μετά και αναμένουμε τη δίκη, στην οποία βάσιμα ευελπιστούμε για δικαίωση (όλοι κάνουν κρίσεις για τη δικαιοσύνη, γιατί όχι κι εμείς).

Κύριε Μητσοτάκη, οι δηλώσεις σας ότι η λύση για όλα αυτά τα δεινά, τις τεράστιες περικοπές και τις απολύσεις, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που έχετε φορτώσει στον ελληνικό λαό είναι το

1,5 ευρώ το μήνα, μπράβο που το αντιληφθήκατε πρώτος !

Γνωρίζετε ότι το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ, με όλο το μέγεθός της και σήμερα έχει παραμείνει στα 3 ευρώ της ΝΕΡΙΤ ;

Γνωρίζετε ότι είναι μεγάλες οι  δουλείες που φορτώνετε οι πολιτικοί στη δημόσια ραδιοτηλεόραση προς εξυπηρέτηση του πολιτειακού κράτους, με τις πελατειακές κακές συνήθειες και προς όφελος ακόμα και των ιδιωτικών ΜΜΕ και της Digea, με την προτροπή όλων σας ;

Γνωρίζετε ότι η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί το ανταποδοτικό τέλος, που είναι το μικρότερο της Ευρώπης, για τις ανάγκες της κοινωνίας, προσφέροντας όλα εκείνα που πρέπει για την πλουραλιστική ενημέρωση, πολιτισμό, ψυχαγωγία, στήριξη της εγχώριας παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων και κινηματογραφικών ταινιών κλπ;

Γνωρίζετε ή δεν θυμάστε ότι στο μνημόνιο που ψηφίσατε επί της συγκυβερνήσεώς σας, εντάξατε την ΕΡΤ μέχρι το 2020 να έχει μνημονιακή υποχρέωση, ώστε να συνεισφέρει άμεσα στον κρατικό προϋπολογισμό από το ανταποδοτικό τέλος πολύ πάνω του 50% και συνολικά πάνω από το 65% του ανταποδοτικού τέλους; Δηλαδή πολύ πάνω από αυτά τα 90 εκατομμύρια που λέτε ότι θα μειωθεί το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ για να επιστρέψει στα νοικοκυριά που εσείς φτωχοποιήσατε και τους κάνατε να τα έχουν ανάγκη. Δεν μας λέτε όμως από πού θα βρείτε το αντίστοιχο ποσό, για να ισοσκελίσετε αυτή την υποχρεωτική συνεισφορά της ΕΡΤ.

Πώς μπορεί να μιλάτε για ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια δημόσιας ραδιοτηλεόρασης όταν όλοι στην Ευρώπη ακόμα και οι πιο νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί συνδαιτυμόνες σας, έχουν θωρακίσει αυτή τη λειτουργία και με μεγάλα ανταποδοτικά τέλη, αλλά και με θεσμικό πλαίσιο εντελώς διαφορετικό από το δικό μας που υπήρχε και υπάρχει και που κάνει την ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση κρατική, γεγονός που κάνει τις κυβερνήσεις να τη θεωρούν φέουδο και να τη θέλουν λάφυρο και υποχείριό τους.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, σταθεροί πάντα στις απόψεις τους, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και στον επαγγελματισμό τους, δεν φοβούνται καμία είδους σύγκριση, ούτε καν τη λειτουργία της ΕΡΤ με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια. Όμως πραγματικά ιδιωτικό – οικονομικά κριτήρια.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό όμως

-       όταν υπάρχει μια μετοχή και αυτή στο όνομα του κράτους ;

-       όταν αποφασίζει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός για όλα στην ΕΡΤ ;

-       όταν και εσείς την είχατε εντάξει (παραμένει ως σήμερα δυστυχώς) στο καθεστώς των ΔΕΚΟ – αν και Α.Ε., γεγονός απαράδεκτο, αφού η ΕΡΤ είναι η μόνη ΔΕΚΟ σε πλήρη και σκληρό ανταγωνισμό και με υποχρέωση να τον στηρίζει κιόλας;

-       όταν διορίζονται οι διοικήσεις και τα «δικά μας» παιδιά σε όλη την ιεραρχία της ;

-       όταν δεν της επιτρέπεται να διαχειρίζεται το προσωπικό της ;

-       όταν δεν μπορεί να πάρει εξοπλισμό και να εκσυγχρονιστεί ;

-       όταν δεν μπορεί να αποφασίζει για τα εκτός έδρας συνολικά;

-       όταν δεν μπορεί να ορίζει την περιουσία της, αν και πληρώνει όλους τους φόρους γι’ αυτήν;

-       όταν δεν μπορεί να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις ;

-       όταν δεν μπορεί να έχει πολιτική δική της ούτε στο πρόγραμμα, ούτε στη διαχείριση του προσωπικού, ούτε καν να έχει λόγο στην ισονομία και στην αντιμετώπιση του προσωπικού, είτε στα εργασιακά, είτε σε άλλα ζητήματα που αφορούν το προσωπικό ;

-       όταν δεν θα μπορεί να αποφασίζει η ίδια για τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια που θα διέπουν την ΕΡΤ αλλά η Κυβέρνηση ;

Θα τ’ αλλάξετε όλα ; Μάλλον όχι. Γιατί και δεν μπορείτε και δεν θέλετε και δεν σας αφήνουν.

Απλά νομίζετε ότι γυρίζοντας ξανά στον τόπο του εγκλήματός σας, ρίχνοντας το βάρος στην ΕΡΤ και τους εργαζόμενούς της, θα φανατίζατε περισσότερο την «αυλή» σας και θα ισοφαρίζατε την κόντρα σας με την Κυβέρνηση για τους καναλάρχες φίλους σας.

Είμαστε μαζί οι εργαζόμενοι όλων των ΜΜΕ και αγωνιζόμαστε για τις δουλειές μας, για την αξιοπρέπειά μας και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ για το παραγόμενο έργο της, ως έχουμε υποχρέωση. Δεν θα επιτρέψουμε να επανέλθουν οι λογικές και πρακτικές του μαύρου παρελθόντος, εκτός των άλλων, μιας μικρής κι ευέλικτης ΕΡΤ που θα καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, με εργαζόμενους «ορχήστρα» και μιας ΕΡΤ δεσμευμένης από τις αποφάσεις της κρατικής εξουσίας και τα παράκεντρά της, που θα επιφέρουν και τον οικονομικό της στραγγαλισμό.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σε αυτή την κρίσιμη φάση της αναδιοργάνωσής της, δεν μπορεί να είναι το μέσο για να φτιάξει το προφίλ του κανένας πολιτικός. Πόσο μάλλον όταν αυτός προσπαθεί να το φτιάξει παραπλανώντας τους πολίτες, μηδενίζοντας τα λάθη του παρελθόντος, συνεχίζοντας τις καταστροφικές εμμονές και ποντάροντας στη γνωστή ρήση …Κων. Μητσοτάκη.

Έπεα πτερόεντα, φτηνά λόγια και αόριστες υποσχέσεις, δεν θα πρέπει να λέγονται από αυτούς που θεωρούν ότι τους περιμένει το άσπρο άλογο για να καλπάσουν στην εξουσία.

Οι αυταπάτες κύριε Μητσοτάκη μπορεί να είναι σημείο των καιρών, όμως δεν γίνονται αποδεκτές από τον λαό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)