to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:54 | 29.11.2019

Κοινωνία

«Πόσο βαρετή μπορεί να είναι μία συζήτηση για τον προϋπολογισμό;»: Η Ανοιχτή Πόλη ξεκινά τον διάλογο για την Αθήνα

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις ανοιχτού διαλόγου της «Ανοιχτής Πόλης» - Στο επίκεντρο της σημερινής εκδήλωσης τα θέματα προϋπολογισμού του δήμου - Σήμερα στις 18:00 στον Πολυχώρο Σπούτνικ Κεραμεικού 46


Η Ανοιχτή Πόλη ξεκινά έναν διαρκή ανοιχτό διάλογο για την Αθήνα με ειδικούς, εμπειρογνώμονες, πολίτες και κατοίκους της πόλης και με σκοπό να αναπτύξει μια εναλλακτική ατζέντα για την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Πόσο βαρετή μπορεί να είναι μία συζήτηση για τον προϋπολογισμό; Από αρκετά έως πολύ. Επειδή λοιπόν μας αρέσουν τα δύσκολα, είπαμε να κάνουμε το ακατόρθωτο», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος στο προσωπικό του κάλεσμα.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: «Λεφτά υπάρχουν;»: Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις ανοιχτού διαλόγου της «Ανοιχτής Πόλης»

«Σε παγκόσμια πρώτη: μια συζήτηση για τον προϋπολογισμό που θα μπορούν όλοι να καταλάβουν τι γίνεται, χωρίς να είναι βαρετή και με συγκεκριμένα παραδείγματα για το τι θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Γιατί η γνώση είναι απαραίτητο εργαλείο για να αλλάξουμε την πόλη μας. Ξεκινάμε λοιπόν μια σειρά από ανοιχτά σεμινάρια / συζητήσεις με γενικό τίτλο: "Εργαλεία για την αλλαγή - Ανοιχτοί διάλογοι για την Αθήνα"».

Σήμερα στις 18:00 στον Πολυχώρο Σπούτνικ Κεραμεικού 46

Όπως αναφέρει στο κάλεσμά της η Ανοιχτή Πόλη:

Επιθυμούμε οι διάλογοι αυτοί να λειτουργήσουν ως εργαστήρια εκπαίδευσης και παραγωγής γνώσης όπου θα συνδιαμορφωθούν θέσεις, απόψεις, ιδέες για τις ανάγκες και τις δυνατότητες που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα βασικά ερωτήματα γύρω από τα οποία θα κινηθούν οι διάλογοι είναι «τι μπορεί να κάνει ο Δήμος, που είναι τα όρια των αρμοδιοτήτων του, τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες, πως μπορούν να παρέμβουν ενεργά στους χώρους της καθημερινότητας, στις γειτονιές, και στην λειτουργία του Δήμου»;

Οι διάλογοι-εργαστήρια θα οργανώνονται τακτικά, με διαφορετικό θέμα κάθε φορά ανάλογα με τα ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο, την ανάγκη για εμβάθυνση και εξειδίκευση σε επιμέρους πτυχές των αναγκών και των αρμοδιοτήτων του Δήμου και ευρύτερα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και την ζωή στην πόλη.

Στις τέσσερις πρώτες θεματικές συζητάμε για:

  1.         «Λεφτά υπάρχουν;», συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων.
  2.         «Το στοίχημα της Ανακύκλωσης», συζήτηση για την διαχείριση απορριμμάτων.
  3.         «Κάνε το όπως στο Βερολίνο», συζήτηση για το Δικαίωμα στην κατοικία και το παράδειγμα του Βερολίνου.
  4.         «Κλίμακα: Αθήνα», συζήτηση για τις μητροπολιτικές προκλήσεις της Αθήνας.

Σας καλούμε λοιπόν στις 29/11/2019 ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00 στον Πολυχώρο Σπούτνικ (Κεραμεικού 46), όπου θα λάβει χώρα ο πρώτος διάλογος – εργαστήρι και θα συζητήσουμε για τα θέματα προϋπολογισμού του Δήμου.

Εισήγηση: Στάθης Σταυριανίδης τ. Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Αθηναίων, Ζωή – Χριστίνα Παράσχου στέλεχος Δήμου Αθηναίων, συντονισμός Βασίλης Δελής στέλεχος Δημόσιας Διοίκησης. Παρεμβάσεις από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Ανοιχτής Πόλης Κώστα Αλεξίου και Ρήγα Αξελό.

Σκοπός της πρώτης συζήτησης είναι να καταλάβουμε τα μεγέθη και την κατανομή του προϋπολογισμού, το κόστος που αντιστοιχεί στις υπηρεσίες που λαμβάνουμε και τα έργα που υλοποιούνται, ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης, ποια είναι τα ανταποδοτικά τέλη, ποια είναι η βασική συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, πως μπορεί να γίνει ουσιαστική διαβούλευση και συμμετοχικός σχεδιασμός στα θέματα του προϋπολογισμού;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)