to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:22 | 14.09.2015

Πολιτική

To ποσό των γερμανικών αποζημιώσεων θα αμφισβητήσει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με το Spiegel

Στις γερμανικές αποζημιώσεις και την πρόθεση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της Νέας Δημοκρατίας να μην επιμείνουν στο αίτημα αποζημίωσης, αίτημα για το οποίο πάλεψε τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Spiegel


ΕΙδικότερα, όπως αναφέρει το Spiegel, «σχεδόν 280 δις ευρώ ως πολεμικές αποζημιώσεις ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και τον Απρίλιο από τη Γερμανία. Ο επικεφαλής υποψήφιος των συντηρητικών και πιθανός επόμενος Πρωθυπουργός επέκρινε τον υπολογισμό, καθώς «υπάρχουν μεθοδολογικά προβλήματα». Σε περίπτωση εκλογικής νίκης του συντηρητικού κόμματος, δεν θέλουν να επιμείνουν στα αιτήματα αποζημιώσεων που αξίωνε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Γερμανία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτίμησε το χρέος στα 278 δις ευρώ στηρίζοντας αυτές τις εκτιμήσεις στις εργασίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επικεφαλής υποψήφιος της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε στο Spiegel Online: « Το συνολικό θέμα χρειάζεται έναν νέο τρόπο προσέγγισης. Στην παρούσα έκθεση και εκτιμήσεις υπάρχουν μεθοδολογικά προβλήματα», όπως υποστήριξε. Ο Μεϊμαράκης εκφράστηκε στο περιθώριο μιας συνέντευξης τύπου που έγινε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Πριν από τις εκλογές της Κυριακής προμηνύεται ένας αγώνας δρόμου βραχείας κεφαλής με τον μέχρι τώρα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις η απόσταση μεταξύ των δύο αντίπαλων κομμάτων καταγράφεται σε ποσοστό μικρότερο του 0,5%. […] Όσον αφορά την κοινοβουλευτική επιτροπή, εκείνη δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τις εργασίες της λόγω των επικείμενων πρόωρων εκλογών. […] Παρόλα αυτά και η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να βλέπει ανοιχτό το ζήτημα των αποζημιώσεων. Τα αιτήματα που τέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται από τους συντηρητικούς με λίγες καλές προοπτικές. Ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των συντηρητικών δήλωσε όσον αφορά την καθιέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι θα πρέπει κανείς να διακρίνει τα «αμετάκλητα» αιτήματα λόγω του αναγκαστικού δανείου από το νομικά δυσκολότερο ζήτημα των αποζημιώσεων. Ένα μέλος της Επιτροπής που βρίσκεται κοντά στην πρώην Πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε στο SpiegelOnline ότι μεταξύ των εκπροσώπων της Αντιπολίτευσης επικρατεί γενικώς η τάση «να υποβιβαστεί το θέμα και να μην επιβαρυνθεί η σχέση με τη Γερμανία». Η αριστερή Πρόεδρος της Βουλής λίγες μέρες πριν τη διάλυση της Βουλής προήδρευσε σε μια ακόμα συζήτηση για το θέμα των αποζημιώσεων. Σ’ αυτήν παρόλα αυτά εμφανίστηκαν μόνο 16 βουλευτές.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)