to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:49 | 01.11.2016

Έλενα Μαράκα

πηγή: ecoleft

Διεθνή

Πόσο θα αντέξει την πίεση ο Ραχόι;

Προς την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, στο οποίο είχε περιέλθει η Ισπανία τους τελευταίους μήνες, οδήγησε η χθεσινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.


 Ο Μαριάνο Ραχόι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης εχθές το βράδυ με 170 βουλευτές να υπερψηφίζουν, (Λαϊκό Κόμμα, Θιουδαδάνος και Κανάρια νησιά), 111 να καταψηφίζουν (15 βουλευτές του PSOE, οι οποίοι παραβίασαν την κομματική πειθαρχία, Ουνίδος Ποδέμος, Ρεπουμπλικανική Καταλανική Αριστερά, Καταλανοί εθνικιστές, Βάσκοι εθνικιστές, Βασκική αριστερά EH Bildu), ενώ της διαδικασίας απείχαν 68 βουλευτές του.

Είναι η πρώτη φορά που στην Ισπανία αναλαμβάνει μία τέτοιου τύπου κυβέρνηση καθώς ως τώρα οι κυβερνήσεις ήταν απόλυτης πλειοψηφίας ή στηρίζονταν στους Βάσκους και τους Καταλανούς Εθνικιστές που όμως δεν συμμετείχαν στις κυβερνήσεις.

Νωρίτερα, εχθές το πρωί ο πρώην γενικός γραμματέας των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ παραιτήθηκε της βουλευτικής του έδρας και ανακοίνωσε ότι ξεκινά εκστρατεία σε όλη τη χώρα, ως απλό μέλος, για το επόμενο συνέδριο, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2017 και από το οποίο θα αναδειχθεί ο νέος γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας. Μία πολιτική δύναμη, η οποία μετρά 137 χρόνια δράσης στην χώρα έχοντας διαδραματίσει καίριο ρόλο στη Μεταδικτατορική Ισπανία και όχι μόνο. Πάρα το βάρος της ιστορίας του, ο ρόλος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος τους τελευταίους μήνες τέθηκε υπό αμφισβήτηση, τόσο από την εσωκομματική αντιπολίτευση, όσο και από τους χειρισμούς του πρώην γενικού γραμματέα Πέδρο Σάντσεθ. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος για τους 15 «επαναστάτες» της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας προβλέπεται χρηματική ποινή και διαγραφή. Κανένα όμως από τα δύο δεν έχουν ακόμα επισήμως ανακοινωθεί.

Ο Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να ορκιστεί την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου θα ανακοινωθεί το αργότερο την Πέμπτη το απόγευμα και όπως αναμένεται θα είναι ενδεικτική των ισορροπιών που προτίθεται να τηρήσει ο Ισπανός Πρωθυπουργός.

Η μακροημέρευση του κυβερνητικού σχήματος θα εξαρτηθεί άμεσα από τις παραχωρήσεις που ο Μαριάνο Ραχόι θα πρέπει να κάνει προς στην αντιπολίτευση. Οι επόμενες συνεδριάσεις του Ισπανικού Κοινοβουλίου για την ψήφιση νόμων που αφορούν κυρίως περικοπές δαπανών, αναμένονται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες όσον αφορά το ποιες δυνάμεις θα υπερψηφίσουν τα εν λόγω μέτρα. Η αντιπολίτευση έδειξε την πρόθεσή της να σταθεί απέναντι σε κάθε πρόταση του Ραχόι. Έως τώρα ο Ισπανός Πρωθυπουργός έχει υπογράψει συμφωνία με τους Θιουδαδάνος και τα Κανάρια Νησιά αλλά μαζί με αυτούς φθάνει τις 170 έδρες, έχοντας απέναντι του την πλειοψηφία των 180 υπολοίπων εδρών.

Το πρώτο και επείγον θέμα που πρέπει να λυθεί είναι η ψήφιση των προϋπολογισμών. Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές περίπου 5,5 δις ευρώ που αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ της χώρας και τις οποίες απαιτούν οι Βρυξέλλες, καθώς ο στόχος του ελλείμματος δεν επετεύχθη το 2015 αλλά δεν προβλέπεται να επιτευχθεί και το 2016. Επιπλέον 5,5 δις περικοπές ζητούν οι Βρυξέλλες και για το 2018. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το ποιός θα δεχτεί να στηρίξει τον Ραχόι στις περικοπές αυτές;

Το τρίτο καυτό θέμα είναι η Καταλονία. Η κυβέρνηση της οποίας επιμένει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της απόσχιση τον Σεπτέμβριο του 2017. Αν ο Ραχόι κρατήσει την ίδια αδιάλλακτη στάση με αυτή που κρατά εδώ και πέντε χρόνια τότε θα χρεωθεί και τον «πόλεμο» όχι μόνο με την Καταλονία αλλά και με πολλές ακόμα Αυτόνομες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας, πάνω από εκατό χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης Πουέρτα ντελ Σολ με συνθήματα και πλακάτ κατά της εκλογής Ραχόι. Αρχικά είχε αποφασιστεί να περικυκλώσουν το κοινοβούλιο αλλά μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας και ΜΑΤ τους απώθησαν και γι αυτό κατέληξαν στην Πουέρτα ντελ Σολ.

Όπως αποδεικνύεται τίποτα δεν προοιωνίζεται εύκολο για τη χώρα. Ο Ισπανός Πρωθυπουργός θα έχει για πρώτη φορά στην αντιπολίτευση τους Unidos Podemos, αλλά και εκτός βουλής την πίεση πολλών νέων πολιτικών σχηματισμών που απαιτούν άμεση αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας με περισσότερα ανθρωπιστικά κριτήρια, φέρνοντας σε σύγκρουση τις αποφάσεις της κυβέρνησης με τα κέντρα οικονομικού ελέγχου των Βρυξελλών. Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο θα αντέξει την πίεση ο Ραχόι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)