to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:45 | 31.01.2013

Διεθνή

Πόσο κοστίζει ένας άνεργος;

Ένας άνεργος στο Βέλγιο κοστίζει κατά μέσο όρο 33.443 ευρώ τον χρόνο, ενώ στη Βρετανία ο άνεργος κοστίζει 18.008 ευρώ τον χρόνο. Τη σύγκριση αυτή κάνει μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ατομικών Υπηρεσιών (EFSI), όπως μεταδίδεται από το euractiv.


Ειδικότερα αναφέρεται, ότι με 26.2 εκ. ανέργους στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τα κράτη-μέλη, να οργανώσουν κατά προτεραιότητα την προσφορά υπηρεσιών σε άτομα και σε νοικοκυριά. Ωστόσο, πολλά κράτη-μέλη διαπίστωσαν ότι αυτού του είδους οι κοινωνικές δαπάνες (όπως είναι η απασχόληση των παιδιών, η χρόνια φροντίδα/νοσηλεία για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, το καθάρισμα του σπιτιού και οι μικρές οικιακές επιδιορθώσεις) είναι ιδιαίτερα ακριβές.

Στη συγκεκριμένη μελέτη συνυπολογίζονται αυτά τα κόστη και εκτιμάται ότι (τούτων δοθέντων) ένας άνεργος στο Βέλγιο κοστίζει 33.443 ευρώ, στη Γαλλία 28.737 ευρώ, στη Σουηδία 26.905 ευρώ, στη Γερμανία 25.550 ευρώ, στην Ισπανία 19.991 ευρώ και στη Βρετανία 18.008 ευρώ.

Στόχος της έκθεσης είναι να καταδείξει ότι οι δημόσιες δαπάνες για τη θέσπιση τέτοιων κοινωνικών υπηρεσιών, αφενός δημιουργούν θέσεις εργασίας «βγάζοντας τους εργαζόμενους, από τη σκιά της παραοικονομίας και της αδήλωτης εργασίας στο φώς της επίσημης απασχόλησης» και αφετέρου, τελικά εξοικονομούν κόστη, αφού το κόστος του άνεργου είναι υψηλότερο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος επίτροπος Λ.'Αντορ σχολιάζοντας την έκθεση παρατήρησε ότι «ο υπολογισμός του πραγματικού κόστους της ανεργίας είναι κομβικό θέμα στις προσπάθειες της ΕΕ να διαμορφώσει μια πολιτική αντιμετώπισης της ύφεσης. Τα αποτελέσματα της έκθεσης δείχνουν, ότι το κόστος της ανεργίας παραμένει απαράδεκτα υψηλό στην ΕΕ και άρα επείγει, η άμεση προώθηση μέτρων από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και τους ενδιαφερόμενους φορείς».



Πηγή: «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)