to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:28 | 18.03.2022

Οικονομία

Πόσες φορές θα εξαγγείλει τα ίδια ανεπαρκή μέτρα για τους αγρότες η ΝΔ;

Η κυβέρνηση θεσμοθετεί καθυστερημένα και άκαιρα ότι ανεπαρκές μέτρο έχει εξαγγείλει και αναμασάει εδώ και καιρό, σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση ο Τομεάρχης και η αναπλ.. Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στ. Αραχωβίτης και Ολ. Τελιγιορίδου


Όπως τονίζουν:

Η κυβέρνηση θεσμοθετεί καθυστερημένα και άκαιρα ότι ανεπαρκές μέτρο έχει εξαγγείλει και αναμασάει εδώ και καιρό.. Σαν να μην έχει καταλάβει την κρισιμότητα των στιγμών για την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, την διακοπή της παραγωγής και τους κινδύνους για την επιβίωση των αγροτών, των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών, φέρνει προς ψήφιση μέτρα που έχουν κριθεί ως ανεπαρκή από όλη την κοινωνία.

ΕΦΚ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΌ ΠΕΤΡΈΛΑΙΟ (ΑΡΘΡΟ 50)

Πρόκειται απλά για επανάληψη, για τρίτη φορά, της εξαγγελίας που από τον Δεκέμβριο 2021 είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2022! Όπως παρουσιάζεται στην διάταξη, δεν διευκρινίζεται ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, πότε και πως θα γίνεται η διαδικασία του ΕΦΚ. Όλα αυτά τα «πετάει» στην Υπουργική Απόφαση. Το περίεργο είναι ότι στην έκθεση του ΓΛΚ δεν προσδιορίζεται ποσό που αφορά η διάταξη. Από την εγγραφή στον προϋπολογισμό των 50 εκ.€ προκύπτει ότι αφορά μόνο όσους περιλαμβάνονταν στην αρχική εξαγγελία δηλαδή για τους συνεταιρισμένους και τους νέους αγρότες και σε καμία περίπτωση όλους τους παραγωγούς.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ (ΑΡΘΡΟ 51)

Την εξαγγελία της 4ης Φεβρουαρίου για την μείωση του ΦΠΑ των λιπασμάτων υπό τη πίεση των μπλόκων επαναλαμβάνουν πάλι σήμερα ως μόνο μέτρο. Όμως τους υπενθυμίζουμε ότι ο πόλεμος ξέσπασε στην Ουκρανία μετά την 4η Φεβρουαρίου και έχει ήδη τεράστιες επιπλέον επιπτώσεις αφού τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι από τις κύριες παραγωγές χώρες λιπασμάτων. Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν προσφέρει τίποτα στην τσέπη των παραγωγών καθώς ο ΦΠΑ στην πώληση αγροτικών προϊόντων είναι υψηλότερος και δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός.

ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

Η σύνδεση με τις πωλήσεις (τζίρο) για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα γίνεται, προφανώς, για να εξαιρεθεί η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων από οποιαδήποτε ενίσχυση. Άλλωστε το ποσό των 30 εκ. για ολόκληρη την κτηνοτροφία της χώρας είναι δραματικά μικρό ποσό μπροστά στην μεγάλη ακρίβεια των ζωοτροφών, του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων της σημερινής πραγματικότητας.

ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ

Η επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ουδέποτε ανήλθε στο 80% που ψευδώς διατυμπάνιζε η κυβέρνηση, για τους μήνες Σεπτέμβρη ως Δεκέμβρη του 2021. Για δε το 2022 δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη δέσμευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παλεύει στο πλευρό των αγροτών για την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την επιβίωση των ανθρώπων που παράγουν τροφή για την κοινωνία και προτείνει διαρκώς μέτρα. Όμως η κυβέρνηση προφανώς έχει άλλη ατζέντα και άλλα συμφέροντα να εξυπηρετήσει, για αυτό και οι «δεσμεύσεις» του ίδιου του Πρωθυπουργού και των υπουργών του για τους αγρότες αποδεικνύονται καθαρή κοροϊδία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)