to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πόσα κρούσματα και πόσους θανάτους να κρύψουν στο σπίτι του Τσίπρα;

Δεν περιμέναμε, βέβαια, το πανεπιστήμιο Johns Hopkins να μας δείξει, με τα διαγράμματα που δημοσιεύει για την εξέλιξη της πανδημίας ανά τον κόσμο, αυτό που η κυβέρνηση Μητσοτάκη απεύχεται και φοβάται να ακουστεί στα ελληνικά ΜΜΕ σαν τον διάβολο το λιβάνι.


Δεν περιμέναμε δηλαδή από τα διεθνή στατιστικά στοιχεία να καταλάβουμε ότι η χώρα μας πρωταγωνιστεί εδώ και λίγο καιρό, ευρισκόμενη στην χειρότερη και συγχρόνως και στην πιο τραγική κατάσταση σε σχέση με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, εμφανίζοντας τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.


Κι αυτό γιατί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κυβέρνησης και ελληνικών ΜΜΕ να κρύψουν αυτή τη μεγάλη αλήθεια, ήδη γνωρίζουμε ότι:

Εδώ και αρκετό καιρό, από τον Νοέμβριο και μετά, οι θάνατοι από COVID 19, σε καθημερινή βάση, κυμαίνονται γύρω στους 100, με τον συνολικό αριθμό θανάτων από την αρχή της πανδημίας να πλησιάζει τους 3.100.

Τα νοσοκομεία, ανέτοιμα και απροετοίμαστα να ανταποκριθούν στην πίεση που ασκεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενο και πρωθυπουργός και κυβέρνηση υπόσχονταν ότι θα θωρακίσουν το σύστημα υγείας στους 9 μήνες που είχαν στη διάθεσή τους, εντούτοις σήμερα καταρρέουν υπό το τεράστιο βάρος των νοσηλευομένων, με ελάχιστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ελάχιστα πλέον διαθέσιμα κρεβάτια και με σχεδόν μηδενικές διαθέσιμες θέσεις στις ΜΕΘ, η χωρητικότητα των οποίων έχει φτάσει στη Β. Ελλάδα τουλάχιστον στο 100%. Με αποτέλεσμα η θνητότητα να αυξάνει και επειδή πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία, αλλά και γιατί οι ΜΕΘ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για διασωλήνωση όσων το έχουν ανάγκη.
Το ιικό φορτίο, όπως μετράται στα λύματα Θεσσαλονίκης και Αθήνας, παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να δείχνει τάσεις υποχώρησης, περισσότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη του γενικευμένου lockdown.
Αν κάποιος θέλει να διαπιστώσει γιατί το φορτίο επιμένει να μην υποχωρεί, μπορεί να δει τι συμβαίνει στα νοσοκομεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα οποία εξακολουθούν, παρά το καθολικό lockdown, να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης της νόσου. Με το μισό, σχεδόν, υγειονομικό προσωπικό να νοσεί, ενώ πρόσφατα με 40 εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ Θεσσαλονίκης να έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό και με το σύνολο των εργαζομένων να έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Κι ακόμη, άλλη μια αιτία για την επιμονή του ιικού φορτίου, είναι τα βόρεια σύνορα της χώρας, τα οποία δεν έκλεισαν παρά μόλις πριν λίγο καιρό και πάντως αρκετά μετά αφότου επιβλήθηκε το lockdown. Δηλαδή ενώ ο πληθυσμός βρισκόταν υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα προκειμένου να εμποδιστεί η μεγάλη μετάδοση του ιού, τα σύνορα με τους βόρειους γείτονες λειτουργούσαν σαν ανοικτή είσοδος νέων κρουσμάτων στη χώρα μέχρι πρότινος.
Με δεδομένη αυτή τη ζοφερή κατάσταση, πως περίμενε κανείς να αντιδράσει μια υπεύθυνη κυβέρνηση;

Ξεπερνώντας τις μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες τόσο για τη δημιουργία του δεύτερου κύματος της πανδημίας, λόγω ανοίγματος των συνόρων το καλοκαίρι, όσο και για τη μη έγκαιρη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου από τον Αύγουστο μέχρι το Νοέμβριο, όπου η κυβερνητική αντίδραση έμεινε στην θεωρία της ατομικής ευθύνης και δεν πέρασε ποτέ στη λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης σε δημόσιους χώρους, οι στοιχειώδεις ευθύνες σήμερα μιας υπεύθυνης κυβέρνησης έπρεπε να συνοψίζονται σε:

Άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό και εξοπλισμό που λείπουν αυτή τη στιγμή, ώστε να μπορέσουν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση νοσηλείας και φροντίδας.
Επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών. Οι δύο κλινικές που μάλλον ενοικιάστηκαν και δεν επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη, δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ από το σύστημα υγείας. Αν όχι τώρα πότε περιμένουν να ενισχύσουν τα νοσοκομεία;
Μαζική επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι από μόνοι τους ελάχιστα ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα στο κάλεσμα της πολιτείας
Αύξηση των μοριακών τεστ στον πληθυσμό, προκειμένου έστω και τώρα να αποκτηθεί καλή απεικόνιση της εξάπλωσης της νόσου και να ληφθούν τα κατάλληλα στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό της.

Αντ αυτών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακόμη και τώρα, επιδίδεται σε μια ανεύθυνη επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας, προσπαθώντας:

Να εμφανίσει μειωμένη την ευθύνη της για τη μη οργάνωση και τη μη προετοιμασία του δημόσιου συστήματος υγείας, απαξιώνοντας το ρόλο ενός καλά στελεχωμένου και εξοπλισμένου συστήματος. Επιστρατεύουν γι’ αυτό το σκοπό ανεκδιήγητες δηλώσεις υπουργών περί ΜΕΘ, που αν ήταν περισσότερες θα αύξαναν, δήθεν, τους θανάτους και άλλα γελοία, τα οποία προσβάλλουν τους γιατρούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, προσβάλλουν τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται λόγω περιορισμένης δυνατότητας του συστήματος υγείας να τους περιθάλψει, αλλά προσβάλλουν και τις εκατόμβες των καθημερινών νεκρών, καθώς όπως οι ίδιοι οι γιατροί των νοσοκομείων δηλώνουν απερίφραστα πια, πολλοί θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε καλύτερη προετοιμασία του συστήματος υγείας.
Να μειώσει τα μοριακά τεστ, προκειμένου να φανεί ότι υπάρχει μείωση των κρουσμάτων. Χαρακτηριστική η χτεσινή ημέρα με τα μειωμένα κρούσματα, αποτέλεσμα της μείωσης των μοριακών τεστ από 30.000 ημερησίως το Νοέμβριο, σε μόλις 6.100 περίπου. Με αποτέλεσμα βέβαια να μειώνονται, πράγματι, οι αριθμοί των κρουσμάτων, αλλά να αυξάνει ο δείκτης θετικότητας σε 20%, καθώς 1 στους 5 ελεγχόμενους προκύπτει θετικός. Ακόμη και αν προστεθούν τα περίπου 4.500 γρήγορα τεστ και πάλι η θετικότητα είναι αδικαιολόγητα αυξημένη, καθώς και έτσι ακόμη, προκύπτει 3 φορές μεγαλύτερη από τα διεθνή όρια συναγερμού.
Να μειώσει τις ευθύνες του πρωθυπουργού, ο οποίος συνελήφθη στην Πάρνηθα να παραβιάζει τους κανόνες του lockdown, τη στιγμή που είναι αυτός που ανέλαβε το ρόλο εκείνου που μέσω διαγγελμάτων και συνεντεύξεων κουνά κάθε τόσο το δάχτυλο αυστηρά στους δήθεν ανεύθυνους πολίτες. Οι φτηνές δικαιολογίες τύπου ο πρωθυπουργός είναι ανθρώπινος και γι αυτό παραβιάζει τους κανόνες ή ότι ο πρωθυπουργός είναι ανέμελος και νομιμοποιείται, ως εκ τούτου να εξαιρείται από τους περιορισμούς, ενώ οι έλληνες πολίτες όταν κάνουν το ίδιο είναι ανεύθυνοι, όχι απλώς δεν πείθουν πια κανέναν, αλλά και δείχνουν τον βαθμό απόγνωσης της κυβέρνησης.
Με διάφορες επικοινωνιακές τακτικές να αποσπάσει την προσοχή των δοκιμαζόμενων ελλήνων από τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης. Άλλοτε επιστρατεύοντας την αστυνομία και το δόγμα του αυταρχισμού και τώρα τελευταία, με φιλότιμη προσπάθεια και των φιλοκυβερνητικών παπαγάλων, στρέφοντας την προσοχή από τους θανάτους, στο σπίτι που νοικιάζει το καλοκαίρι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Θα ήταν γελοίο, αν δεν ήταν επικίνδυνο αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση, η οποία έχει τεράστιες ευθύνες για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα.

Κι ύστερα, πόσα καθημερινά κρούσματα και πόσους καθημερινούς θανάτους νομίζουν ότι μπορούν να κρύψουν στο σπίτι που νοικιάζει ο Τσίπρας τα καλοκαίρια στο Σούνιο; Κι αυτό για να βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και να μην αναγκάζεται να φεύγει μακριά κάθε Σαββατοκύριακο, όπως εκ συστήματος κάνει ο… ανέμελος, εν μέσω εκατόμβης καθημερινών θανάτων και συγχρόνως και ιδιοκτήτης δεκάδων σπιτιών και επαύλεων, σημερινός πρωθυπουργός;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)