to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πόσα αιολικά πάρκα αντέχουν τα Άγραφα;

Τη δημιουργία ενός τεράστιου αιολικού πάρκου στα Άγραφα Θεσσαλίας σχεδιάζει η εταιρία Ανανεώσιμες Θεσσαλίας.


Αντιδρούν οι κάτοικοι και οι φορείς που κάνουν λόγο για μια γιγάντια κατασκευή που θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον και το χαρακτήρα του βουνού. Κατηγορηματικό όχι στη κατασκευή του έργου απο το δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας, ενώ οι κάτοικοι περιμένουν τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας όπου θα κριθεί το μέλλον του έργου. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου 

Σε περίπτωση που η 'Ανανεώσιμες Θεσσαλίας- Ανώνυμη Ενεργειακή Εταιρία πάρει την άδεια ο  σχεδιασμός προβλέπει  τα τρία Αιολικά Πάρκα να  εκτείνονται στην περιοχή των Νοτιοδυτικών Θεσσαλικών Αγράφων ανάμεσα στα χωριά Απιδιά, Μολόχα, Νεράιδα, Αμάραντο και Ραχούλα, καταλαμβάνοντας όλο το μήκος των κορυφογραμμών, να  είναι μέγιστης ισχύος 111 MW και να αποτελούνται από 48 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 MW η καθεμία, με διάμετρο ρότορα 90 μέτρα και ύψος  πυλώνα περίπου 100 μέτρα.

Ερωτήματα 

Με δεδομένο ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλων διαστάσεων εγκατάσταση σε μια παρθένα περιοχή με σημαντική περιβαλλοντική  και ιστορική αξία, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, με ήπια τουριστική δραστηριότητα  τίθεται το  ζήτημα της διασφάλισης και της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα προκύψουν τόσο από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων (αλλοίωση και επιβάρυνση του τοπίου, ηχορύπανση) όσο και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου  (π.χ. πώς θα μεταφερθούν στο σημείο της κατασκευής οι τεράστιες ανεμογεννήτριες χωρίς να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες καταστροφές). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία δεν έχει καταθέσει ακόμη την τελική περιβαλλοντική μελέτη για το συγκεκριμένο έργο, γεγονός που προκαλεί εύλογες απορίες.

Συντονιστικό Όργανο για την Προστασία των Αγράφων. Αντιρρήσεις-Προτάσεις 

To Συντονιστικό Όργανο για την Προστασία των Αγράφων στο οποίο συμμετέχουν ο Ορειβατικός Σύλλογος , ο Σύλλογος Κυνηγών, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος, ο Φυσιολοτρικός Όμιλος  Καρδίτσας και άλλοι φορείς και σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την προηγούμενη βδομάδα υπογράμμισε ότι η θέση του είναι υπέρ των ήπιων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας(ΑΠΕ), με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα, αρκεί όμως να υπάρχουν σοβαρές περιβαλλοντικές μελέτες και κυρίως οι παρεμβάσεις να μην αλλοιώνουν και να μην καταστρέφουν το περιβάλλον. Προτείνει λοιπόν, μικρά αιολικά πάρκα με μικρά μεγέθη ανεμογεννητριών, κυρίως σε περιοχές που δεν θίγεται το παρθένο τοπίο, όχι σε προστατευόμενες και δασωμένες περιοχές και πάντα με την συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών. Με απώτερο στόχο  αυτές οι δραστηριότητες να περάσουν στην αυτοδιοίκηση και σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις έτσι ώστε οι ξένες πολυεθνικές να μη λυμαίνονται το φυσικό τοπίο της υπαίθρου. Ειδικά για την περιοχή της Καρδίτσας το Συντονιστικό Όργανο πιστεύει πως μπορούν να κατασκευαστούν μικρά αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικά έργα  φιλικά προς το περιβάλλον σε περιοχές που δεν βλάπτουν τον τουρισμό και τις δραστηριότητες των κατοίκων των ορεινών περιοχών (κτηνοτροφία, μελισσοκομία) αρκεί ο σχεδιασμός  από τις τοπικές αρχές και τους  φορείς  να γίνει  με όρους εξοικονόμησης ενέργειας και  όχι μεγιστοποίησης του κέρδους.      

Όχι του ΔΣ Καρδίτσας 

Αρνητική για την κατασκευή  του έργου ήταν η εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καρδίτσας στη συνεδρίαση του την προηγούμενη βδομάδα και υπό το βάρος της άμεσης κινητοποίησης  των συλλόγων  και των φορέων της περιοχής. Σύμφωνος  με την εισήγηση τελικά και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Παπαλός, ενώ τέσσερα μέλη του ΔΣ που πρόσκεινται στην ΝΔ ψήφισαν λευκό. Τώρα σειρά έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή οποία θα αποφασίσει για την τύχη του έργου, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία συνεδρίασης του Συμβουλίου.      

Ικανοποίηση φορέων για το όχι του Δ.Σ. Καρδίτσας στο αιολικό πάρκο Αγράφων. 

Το «Συντονιστικό φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων» χαιρετίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας με την οποία εισηγείται αρνητικά προς την Περιφέρεια όσο αφορά την πρόταση τοποθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων (ανεμογεννήτριες) σε κορυφογραμμές βουνών των Αγράφων. Σε ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: "Η συντονισμένη δράση των φορέων ήταν καθοριστική στην αποτροπή ενός περιβαλλοντικού εκτρώματος που θα αλλοίωνε δια παντός την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του ορεινού όγκου που διακρίνεται για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τα παρθένα της οικοσυστήματα. Η Αγραφιώτικη παρακαταθήκη αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο που υπόσχεται σε μας και τις μελλοντικές γενιές την πραγματική πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι ιδιαίτερη χαρά μας που μετά την παρέμβαση συνεργαζόμενων συλλογικοτήτων με τον κοινό σκοπό της προστασίας των Αγράφων, πάρθηκε η χθεσινή απόφαση με συντριπτική συναίνεση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή ανοίγει έναν μεγάλο δρόμο για την προοπτική του τόπου. Η τοπική κοινωνία και οι ενδιαφερόμενοι φορείς καλούνται, μέσα από γόνιμο και ειλικρινή διάλογο, να αποφασίσουν που και με ποιον τρόπο θα υλοποιούνται τα έργα ανάπτυξης, όπως αυτά της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των οποίων οι φορείς και οι πολίτες της Καρδίτσας είναι βαθιά υποστηρικτές. Το «Συντονιστικό φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων» θα είναι άγρυπνος αρωγός σ΄ αυτή τη προσπάθεια".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)