to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:40 | 19.03.2020

Οικονομία

Πώς θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ οι εργαζόμενοι. Βήμα-βήμα η διαδικασία

Σε 500.000 και πλέον υπολογίζονται οι εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης που θα λάβουν τις πρώτες ημέρες του Απριλίου την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το διάστημα από 15 Μαρτίου ως 30 Απρ 2020.


Πρόκειται για εργαζόμενους οι οποίοι έχουν μείνει γι αυτό το διάστημα χωρίς δουλειά εξαιτίας της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης που δούλευαν.

Προυποθέσεις

Τα 800 ευρώ για ενάμιση μήνα θα τα πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους και μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης που έκλεισαν οι επιχειρήσεις λόγω υποχρεωτικής αναστολής
Σε περίπτωση που σε ένα ζευγάρι και τα δύο μέλη δούλευαν σε επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους τότε το παίρνουν και οι δύο
Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος έχει για παράδειγμα δύο δουλειές, θα πάρει μία φορά τα 800 ευρώ.
Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων μέχρι την ημέρα που έκλεισε η επιχείρηση.
Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα δοθεί μέσω αιτήσεων που θα κάνουν οι εργοδότες και υπευθύνων δηλώσεων που πρέπει να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Από την διαδικασία καταβολής των 800 ευρώ εξαιρούνται:

όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
όσοι αποτελούν προσωπικό ασφαλείας ,
και εν γένει όσων η σύμβαση δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Η διαδικασία

Ο εργοδότης

Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες που έβαλαν υποχρεωτικό λουκέτο βάσει του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας λόγω κορωνοϊού θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά έντυπα» και από εκεί τις «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

-Εκεί πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

-Στη συνέχεια πρέπει να αναφέρουν το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούν, όσους εργάζονται ακόμα και όσους δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου

Ο εργαζόμενος

Ο καθένας ατομικά υποβάλλει υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και στην οποία θα πρέπει να αναφέρει:

-τα προσωπικά του στοιχεία
-τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ),
-τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, που έχουν προβλεφθεί για τη στήριξη των εργαζομένων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)