to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 03.01.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Πώς θα γίνει η εκτίμηση των νέων αντικειμενικών

Η απουσία αγοραπωλησιών ακινήτων σε πολλές περιοχές τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην επιλογή των εκτιμητών μόνο για φέτος, είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


«Προσπαθήσαμε ψηφιακά να βάλουμε σε μία βάση πολλά στοιχεία και να τα επεξεργαστούμε, ώστε να είναι ασφαλή και να παραμείνουν τα αρχεία σε βάθος χρόνου, αλλά δυστυχώς σε πολλές περιοχές τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία αγοραπωλησία ακινήτου. Αυτό μας ανάγκασε να βρούμε άλλους τρόπους για να κάνουμε την εκτίμηση των νέων αντικειμενικών αξιών», είπε η κ. Παπανάτσιου.

«Σε αυτή την περίπτωση προχωρήσαμε με τον παράγοντα άνθρωπος», συνέχισε η κ. Παπανάτσιου, «επειδή ο χρόνος είναι πολύ λίγος και πρέπει να τελειώσουμε σχετικά γρήγορα ώστε να υπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς, για φέτος ο υπολογισμός θα γίνει από πιστοποιημένους εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών, που θα καταθέσουν σε μία βάση τις εκτιμήσεις τους».

«Θα γίνει σύγκριση με τα στοιχεία των τραπεζών και εκεί όπου έχουμε μεγάλες αποκλίσεις, θα πάμε σε δευτεροβάθμια επιτροπή, που θα βλέπει αυτές τις διαφορές και με την εισήγηση εμπειρογνωμώνων θα προχωρά στον προσδιορισμό της τελικής αντικειμενικής αξίας. Μέχρι το Μάρτιο θα πρέπει να έχουμε τελειώσει», όπως εκτίμησε.

Σημείωσε πάντως ότι «αυτό είναι μόνο για φέτος, στη συνέχεια θα προχωρήσουμε με τις επιτροπές που έχουμε νομοθετήσει και με τα στοιχεία που θα μπαίνουν στο ψηφιακό σύστημα, είναι μία διαδικασία που θα έχει διάρκεια, όχι κάτι που τελειώνει».

Εξάλλου, για τον φετινό ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις και μετά θα ακολουθήσει ο ΕΝΦΙΑ. «Ακόμη και αν γίνει νωρίτερα, θα υπάρχουν πιο πολλές δόσεις», όπως είπε.

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)