to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 07.05.2020

πηγή: euro2day.gr

Οικονομία

Πώς θα είναι τα ταξίδια και οι διακοπές μέχρι να βρεθεί εμβόλιο

Πώς η πανδημία περιπλέκει τη διαδικασία του ίδιου του ταξιδιού αλλά και τη διαμονή. Τι θα πρέπει να περιμένετε σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, πισίνες, μπαρ και παραλίες.


Ηλιοθεραπεία με τις απλώστρες χωρισμένες με πλεξιγκλάς. Αιματολογικές εξετάσεις και ψεκασμός με αντισηπτικό σπρέι πριν από την πτήση. Μπορεί να ακούγονται υπερβολικά, αλλά είναι κάποια από τα μέτρα που εξετάζονται από την ταξιδιωτική βιομηχανία για να διατηρήσουν το αίσθημα ασφάλειας των τουριστών εν μέσω πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πότε θα επανεκκινήσουν τα ταξίδια στο εξωτερικό -η Αργεντινή για παράδειγμα έχει παρατείνει την αναστολή πτήσεων ως τον Σεπτέμβριο ενώ ένας Βρετανός υπουργός δήλωσε ότι δεν θα κλείσει πακέτο διακοπών σύντομα.

Όμως πώς θα είναι τα ταξίδια στο εξωτερικό όταν ξεκινήσουν και πάλι; Το ΒΒC καταγράφει μια πραγματικότητα που απέχει μακράν από ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Το αεροδρόμιο

Πολλά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και του Λονδίνου, έχουν ήδη υιοθετήσει μέτρα για τους ταξιδιώτες, με βάση και τις κυβερνητικές συστάσεις.

Αυτά περιλαμβάνουν απόσταση μεταξύ 1 και 2 μέτρων καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των ταξιδιωτών, διανομή αντισηπτικού και προσπάθειες πιο μοιρασμένης κατανομής των ανθρώπων στα τέρμιναλ.

Στις ΗΠΑ, η Αρχή Ασφάλειας Μεταφορών (TSA) ζητά από τους ταξιδιώτες να πλένουν τα χέρια τους για 20 δευτερόλεπτα, τόσο πριν όσο και μετά τη διαδικασία του ελέγχου ασφαλείας.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται υπό δοκιμή μια συσκευή ολόσωμης απολύμανσης. Το αεροδρόμιο υποστηρίζει ότι θα μπορεί να απολυμάνει τους χρήστες εντός 40 δευτερολέπτων, χρησιμοποιώντας σπρέι που σκοτώνουν βακτήρια και ιούς στο δέρμα και στα ρούχα.

Το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ κάνει επίσης δοκιμές με ρομπότ καθαρισμού που κινούνται στους χώρους σκοτώνοντας μικρόβια με υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα αεροδρόμια που έχουν σημεία ηλεκτρονικού τσεκ ιν ενθαρρύνουν τη χρήση τους για να αποφεύγονται οι άσκοπες επαφές ενώ προχωρούν και σε ενημερωτικές καμπάνιες για τη χρήση τους.

Ο James Thornton, του ταξιδιωτικού ομίλου Intrepid, εκτιμά ότι η διαδικασία της χρήσης του αεροδρομίου αναμένεται να διαρκεί πλέον περισσότερο, λόγω των αυστηρών ελέγχων.

«Όπως μάθαμε να βγάζουμε τα υγρά και τις συσκευές μας πριν περάσουμε από το μηχάνημα του ελέγχου, έτσι και οι νέες οδηγίες που επιβάλλουν το social distancing αναμένεται να αποτελέσουν τη νέα νόρμα», τονίζει, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν σε κάποια φάση να καθιερωθεί «διαβατήριο ανοσίας».

Ηδη πολλά αεροδρόμια έχουν ανακοινώσει τον θερμομετρικό έλεγχο, προσπαθώντας να εμποδίσουν τη διάδοση του ιού σε νέες περιοχές. Ωστόσο, οι ειδικοί είναι διχασμένοι για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, καθώς υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού και ως εκ τούτου, κάποια αεροδρόμια αναμένεται να μην υιοθετήσουν το μέτρο.

Κάποιοι έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, με την Εmirates να προσφέρει ταχεία αιματολογικά τεστ για κορωνοϊό στους επιβάτες της που επιβιβάζονται στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι. Η Εmirates αναφέρει ότι τα τεστ της δίνουν αποτελέσματα εντός 10 λεπτών.

Στο αεροπλάνο

Καθώς θα κάθεστε στη θέση σας στο αεροπλάνο, θα πρέπει να φανταστείτε το χαμόγελο της αεροσυνοδού, καθώς λογικά θα φοράει μάσκα. Ισως θελήσετε να ανταποδώσετε το χαμόγελο, αλλά λογικά θα φοράτε και εσείς, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες συστήνουν τη χρήση της.

Η θέση σας θα είναι λογικά ασφαλής, δεδομένου ότι οι περισσότερες αερογραμμές θα έχουν ενισχύσει τις διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης, διατηρώντας καθαρό το τραπεζάκι, την καρέκλα και τη ζώνη ασφαλείας.

Εάν έχετε κλείσει πτήση με την Korean Air, μη θορυβηθείτε αν το προσωπικό εμφανιστεί με ολόσωμο προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς η αερογραμμή σχεδιάζει ολόσωμες φόρμες, γάντια και μάσκες προσώπου για το προσωπικό.

Σίγουρα θα εκτιμήσετε ότι δεν θα χρειαστεί να μοιραστείτε το «μπράτσο» της θέσης σας, καθώς οι περισσότερες αερογραμμές έχουν ανακοινώσει ότι θα κρατήσουν κενή τη μεσαία θέση στις σειρές των καθισμάτων.

Πιλότος της TUI σχολιάζει ότι ενώ η διασπορά των επιβατών στο αεροπλάνο έχει νόημα για την τήρηση των κανόνων αποστάσεων, ίσως αποδειχθεί κοστοβόρα και απαγορευτική. «Η απώλεια του 1/3 των θέσεων σημαίνει ότι είτε οι αερογραμμές θα πετούν με ζημιά είτε θα επιστρέψουμε στον παλιό καλό καιρό, όταν ένα εισιτήριο από το Παρίσι στη Νίκαια κόστιζε πάνω από 1.000 ευρώ».

Όπως αναφέρει, οι χώρες που βασίζονται στον τουρισμό είναι ήδη σε επικοινωνία με τους τουρ οπερέιτορ. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια μικρή επανεκκίνηση πτήσεων προς επιλεγμένους προορισμούς προς το τέλος της σεζόν», συμπληρώνει.

Στον προορισμό σας

Πώς σας ακούγονται οι διακοπές σε μια ιταλική παραλία; Εάν πραγματοποιήσετε το όνειρό σας, ίσως τελικά βρεθείτε να περιφέρεστε μεταξύ μεγάλων τοίχων από πλεξιγκλάς που θα χρησιμοποιούνται για να χωρίζουν τις ξαπλώστρες, καθώς θα αναζητάτε ένα σκιερό μέρος στην άμμο.

«Εχω δει τέτοια σχέδια, το εξετάζουν σοβαρά σαν ιδέα στην Ιταλία», αναφέρει ο Ulf Sonntag, από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών Βόρειας Ευρώπης.

Ο κ. Sonntag επισημαίνει ότι πολλοί προορισμοί στην Ευρώπη εξετάζουν τρόπους να διαχειριστούν την κίνηση στα ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων το άνοιγμα μερικών μόνο ξενοδοχείων ή τον περιορισμό των διαθέσιμων δωματίων σε ένα κτίριο.

«Εάν ο κεντρικός στόχος είναι οι αποστάσεις, θα πρέπει να το διαχειριστούν. Φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν οι πισίνες στα μεσογειακά θέρετρα», συμπληρώνει.

Την ίδια στιγμή, ενώ τα περισσότερα εστιατόρια διασπείρουν τα λιγότερα τραπέζια τους, μια αλυσίδα ξενοδοχείων στην Πορτογαλία προετοιμάζεται «αποθηκεύοντας αντισηπτικά χεριών και σχεδιάζοντας μενού α λα καρτ, που θα αντικαταστήσουν τα μπουφέ».

Ο κ. Νικόλαος Σύψας, καθηγητής ιατρικής στην Αθήνα, συμφωνεί ότι τα μπουφέ είναι μεγάλο ρίσκο, όπως και οι πισίνες, τα μπαρ και οι παραλίες. «Νομίζω ότι οι ελληνικές παραλίες θα έχουν περιορισμένη προσέλευση, δηλαδή θα υπάρχουν λουόμενοι αλλά δεν θα είναι κοντά. Δεν θα παρατηρήσουμε το φαινόμενο οργανωμένων παραλιών με πετσέτες δίπλα δίπλα», σχολιάζει.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν «τουριστικούς διαδρόμους» για τη σύνδεση περιοχών και χωρών-μελών της ΕΕ που έχουν χτυπηθεί λιγότερο από τον κορωνοϊό.

Η Κροατία, για παράδειγμα, έχει ανακοινώσει ότι θα παράσχει ειδική άδεια πρόσβασης στις παραλίες της σε τουρίστες από την Τσεχία και τη Σλοβακία.

Θα αλλάξει δια παντός ο τρόπος που ταξιδεύουμε;

Η παγκόσμια πανδημία αλλάζει ριζικά τα δεδομένα όσον αφορά στα ταξίδια στο εξωτερικό, με κρουαζιέρες, διακοπές για σκι και μακρινούς προορισμούς να χάνουν την ελκυστικότητά τους έναντι των εγχώριων προορισμών.

Ο κ. Sonntag σημειώνει ότι η πανδημία ίσως αλλάξει τις ταξιδιωτικές συνήθειες. «Τα κοντινά ταξίδια ίσως κάνουν τους ανθρώπους να αντιληφθούν ότι δεν χρειάζεται να ταξιδεύει κανείς τόσο μακριά».

Πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) διαπίστωσε ότι το 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα περιμένει δυο μήνες μετά τον περιορισμό του κορωνοϊού ώστε να αποφασίσει μια πτήση με αεροπλάνο, ενώ το 40% αναφέρει ότι θα περιμένει τουλάχιστον έξι μήνες.

Σημειώνεται ότι η Βoeing απέλυσε το 10% του προσωπικού της επικαλούμενη την πανδημία.

Η IAG, μητρική της British Airways, θεωρεί ότι θα χρειαστούν «αρκετά χρόνια» μέχρι να επανέλθουν οι πτήσεις στα επίπεδα του 2019...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)