to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:17 | 02.04.2017

Οικονομία

Πώς με ευθύνη Στουρνάρα χαρίστηκαν 1,2 δισ. ευρώ φόροι σε 2 πετρελαϊκές

Δώρα μεγάλου κόστους για το ελληνικό Δημόσιο...


Δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή δείχνει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) Χάρη Θεοχάρη, ως υπεύθυνους για την αποφυγή καταβολής φόρων της τάξης των 1,2 δις ευρώ. Η υπόθεση αφορά τις εταιρείες ΕΛΠΕ (όταν είχε τη διαχείριση ο όμιλος Λάτση) και Motor Oil (όμιλος Βαρδινογιάννη), την περίοδο 2010-2014.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, που έχει γνώση της δικογραφίας, σε αυτή αναφέρεται ότι η φοροαποφυγή έγινε μέσω αγορών – πωλήσεων πετρελαϊκών προϊόντων και διαμεσολάβησης εταιρειών του εξωτερικού και offshore, οι οποίες δεν ελέγχθηκαν ως τριγωνικές ως όφειλαν, λόγω της ερμηνείας που έδωσε στην υφιστάμενη νομοθεσία ο Χάρης Θεοχάρης αλλά και λόγω τροπολογίας του Γιάννη Στουρνάρα, που τις μετέτρεψε σε «μαχητές τριγωνικές συναλλαγές».

Για τον Χάρη Θεοχάρη αναφέρεται στη δικογραφία ότι λειτούργησε «σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος» και γίνεται λόγος για «ζήλο» του τότε επικεφαλής της ΓΓΔΕ προκειμένου να διαγραφούν βεβαιωμένοι φόροι στα ΕΛΠΕ με πρόφαση το να «μην μείνει η χώρα χωρίς πετρέλαιο». Επίσης σημειώνεται ότι ο Χάρης Θεοχάρης γνώριζε ότι «οι τριγωνικές συναλλαγές με εξωχώριες εταιρείας συνδέονται με παράνομες αντισυμβατικές χρεώσεις κατά το δοκούν και με την εξοικονόμηση αφορολόγητων πόρων, που λειτουργούν και ως στοιχείο νόθευσης του ανταγωνισμού».

Για τον Γιάννη Στουρνάρα στη δικογραφία γίνεται λόγος για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας, της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας. Η «αμαρτωλή» τροπολογία Στουρνάρα ψηφίστηκε στις 13 Μαρτίου του 2014 και είχε αναδρομική ισχύ. Η δικογραφία αναφέρεται στην «επίμονη» προσπάθεια Στουρνάρα για την υπερψήφιση της διάταξης που απήλασε τις εταιρείες από τους φόρους και κάνει λόγο για επέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Για την ιστορία οι φόροι που Θεοχάρης και Στουρνάρας έκαναν δώρο ήταν της τάξεως των 660 εκατ. ευρώ στα ΕΛΠΕ και 220 εκατ. ευρώ στη Motor Oil.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)