to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:02 | 17.06.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Πώς κάλυψε η «Αυγή» τις εκλογές του 1958 και τη μεγάλη νίκη της ΕΔΑ

Η 11η Μαΐου 1958 αποτελεί, βέβαια, μία από τις ημερομηνίες-ορόσημο για τη μεταπολεμική ελληνική Αριστερά.


Ως γνωστόν, με ποσοστό 25%, η ΕΔΑ σημειώνει, λίγα χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου, μια πρωτοφανή εκλογική επιτυχία και αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση. Όσο και αν η κατάσταση (πολιτικά, κοινωνικά, διεθνώς) είναι πολύ διαφορετική, οι συνειρμοί και οι συσχετίσεις με την 6η Μαΐου 2012 είναι αναπόφευκτοι - το διαπιστώνουμε στις καθημερινές μας κουβέντες όλο το τελευταίο διάστημα. Παρά τις διαφορές, κοινά στοιχεία είναι σίγουρο ότι βρίσκουμε - από τη λυσσαλέα επίθεση εναντίον της Αριστεράς μέχρι το κλίμα ευφορίας και λύτρωσης που πυροδοτεί για ευρείες μάζες η (εν πολλοίς απροσδόκητη) νίκη της Αριστεράς, τότε και τώρα. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς κάλυψε η «Αυγή» την προεκλογική εκστρατεία, τις εκλογές και τη μεγάλη νίκη της ΕΔΑ.


 Ένα απλό ξεφύλλισμα των σελίδων της αναδεικνύει έναν μεγάλο πλούτο αρθρογραφίας, σκίτσων, ειδήσεων, ομοιότητες, συγκλίσεις και διαφορές - αξίζει πραγματικά να το κάνει κανείς (το αρχείο των παλιών φύλλων της «Αυγής» απόκειται στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και είναι προσιτό σε όλους). Στο σημείωμα που ακολουθεί, προσπαθούμε να δώσουμε μερικά βασικά στοιχεία, σαν οδηγό περισσότερο, για το πώς κάλυψε η εφημερίδα τη μεγάλη αυτή στιγμή.

 

Η προεκλογική εβδομάδα: τα προμηνύματα της νίκης


Την προεκλογική εβδομάδα, ο καμβάς της εφημερίδας στήνεται πάνω σε τέσσερις άξονες, που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα. Ο πρώτος είναι η προβολή των θέσεων της ΕΔΑ. Ο δεύτερος η αρθρογραφία ευρύτερων προσωπικοτήτων υπέρ της ΕΔΑ. Ο τρίτος είναι οι καταγγελίες, από όλη την Ελλάδα, για τα κρούσματα βίας, απειλών, τρομοκράτησης εναντίον στελεχών και υποψηφίων. Και ο τέταρτος άξονας είναι, βέβαια, τα ρεπορτάζ από τις μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.



Το πρόγραμμα της ΕΔΑ. Όσον αφορά το πρόγραμμα της ΕΔΑ, κυριαρχούν ζητήματα όπως η εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία (με έμφαση στο Κυπριακό), η ειρήνη και ο αφοπλισμός (με έμφαση στη μη εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα) ο εκδημοκρατισμός και το σταμάτημα των διώξεων, η παραγωγική ανάπτυξη της χώρας, η κατάργηση της ευνοιοκρατίας, η κοινωνική πρόνοια. Επίσης, συναντάμε εκτενείς αναφορές στον αγροτικό κόσμο και στο αίτημα της αναστολής των αγροτικών χρεών, παράλληλα με προτάσεις για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, στα προβλήματα και τις διεκδικήσεις γυναικών και νέων. Τα συνθήματα τα οποία προβάλλονται στο πρωτοσέλιδο του Σαββάτου 10 Μαΐου συμπυκώνουν τους άξονες της προεκλογικής καμπάνιας:



«ΨΗΦΙΣΕ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ


-- Θέλεις να μη γίνη η Ελλάδα υδρογονική στάχτη; ΨΗΦΙΣΕ ΕΔΑ

--Θέλεις να αξιοποιηθή ο αγώνας των Κυπρίων; ΨΗΦΙΣΕ ΕΔΑ

-- Θέλεις να καταργηθή το καθεστώς των διώξεων; ΨΗΦΙΣΕ ΕΔΑ

-- Θέλεις να αυξηθούν 30% τα μεροκάματα, 50% οι συντάξεις; ΨΗΦΙΣΕ ΕΔΑ

-- Θέλεις να πωλούνται ικανοποιητικά τα προϊόντα μας; ΨΗΦΙΣΕ ΕΔΑ

-- Θέλεις να μειωθή η ασήκωτη φορολογία; ΨΗΦΙΣΕ ΕΔΑ

-- Θέλεις κοινωνικές ασφαλίσεις για όλους, την παιδεία κτήμα του λαού, το σταμάτημα της μεταναστεύσεως στα ξένα σκλαβοπάζαρα; ΨΗΦΙΣΕ ΕΔΑ».

Στο ίδιο πρωτοσέλιδο, ο τίτλος «Φτιάξε μια ευτυχισμένη και χαρούμενη πατρίδα» μας δίνει όχι βέβαια κάποια προγραμματική θέση, αλλά το κλίμα ευφορίας και ενθουσιασμού που επικρατεί στον κόσμο της Αριστεράς λίγες ώρες πριν τις εκλογές.


του Στρατή Μπουρνάζου

διαβάστε στην Αυγή ολόκληρο το άρθρο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)