to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πώς η αλαζονεία της Μέρκελ έσπρωξε την Ουκρανία στη Ρωσία

Στο μείζον στρατηγικό θέμα της απώλειας της Ουκρανίας από το ευρωπαϊκό άρμα, δεν διέφυγαν της προσοχής των δυτικών ΜΜΕ ούτε οι συμφεροντολογικοί χειρισμοί του Γιανουκόβιτς, ούτε οι απειλές Πούτιν προς το Κίεβο.


Διέφυγε όμως περιέργως η απόλυτη ήττα του Βερολίνου σε σοβαρότατο θέμα εξωτερικής πολιτικής που αφορά ολόκληρη την ΕΕ.

Εμφανώς ντοπαρισμένη με την αλαζονεία εκείνου που ορίζει τις τύχες των αδυνάτων, η Γερμανία θεώρησε εύκολο θύμα την σημαντικότατη αλλά σε μεγάλη οικονομική ανάγκη Ουκρανία, παραβλέποντας την πραγματικότητα.

Η Μέρκελ προσέφερε στην Ουκρανία εμπορική σύνδεση με την ΕΕ, δηλαδή πρόσβαση άνευ δασμών στην ευρωπαϊκή αγορά, πιστεύοντας ότι άνοιγε τις πύλες του παραδείσου στους Ουκρανούς που θα προσέτρεχαν χωρίς δεύτερη σκέψη στην αυλή του γερμανικού παλατιού αντί της ρωσικής τελωνειακής ένωσης.

Η προσφορά Μέρκελ ήταν πραγματικά ασυναγώνιστη. Δάνεια συνολικού ύψους 610 εκ. ευρώ που δεν φτάνουν ούτε για προκαταβολή για να ανασχέσουν τις κυρώσεις της Μόσχας εάν το Κίεβο προσανατολίζονταν προς Βρυξέλλες, (20 δις ευρώ ζήτησε από την Μέρκελ ο Γιανουκόβιτς), δάνειο από ΔΝΤ- δηλαδή πάνω στην ουκρανική φτώχεια… μνημόνιο- δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην εσωτερική αγορά (το πρώτο άγνωστη λέξη το δεύτερο ενέχει κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα) και φυσικά απελευθέρωση της φυλακισμένης Γούλια Τιμοσένκο. Δηλαδή πάνω σε όλα και… πολιτική αυτοκτονία Γιανουκόβιτς εφόσον η εξουσιομανής Τιμοσένκο θα ήταν η προφανής αντίπαλος του Γιανουκόβιτς το 2015.

Η «προσφορά» Πούτιν στον Γιανουκόβιτς από την άλλη, ήταν πιο απλή: Αν δεν έρθεις με μένα, θα κάνεις Χριστούγεννα με τα καλοριφέρ κλειστά, θα σου δώσω εγώ δάνεια αντί της Μέρκελ, άσε την Τιμοσένκο φυλακή αν θες και στο θέμα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων… έλα όπως είσαι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος παίζει μέχρι και την ύστατη στιγμή, στο Βίλνιους, το παιχνίδι της ουδέτερης Ουκρανίας που τα έχει καλά και με Βερολίνο και με Μόσχα, κάτι για το οποίο ουδόλως ενδιαφέρεται η Μέρκελ.

Η όποια συνεννόηση επιτευχθεί για την Ουκρανία- ενδεχομένως μια που θα αφήνει παραθυράκι για μελλοντική προσέλκυση του Κιέβου στην Ευρώπη- δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Γερμανία της Μέρκελ, με την προσωπική της ήττα έναντι του Πούτιν, τραυμάτισε σοβαρά την εξωτερική πολιτική της ΕΕ στερώντας από την Ευρώπη ένα στρατηγικό ανατολικοευρωπαίο σύνορο.

Δεν ήταν αδέξιος χειρισμός ή κακή διπλωματία. Η Μέρκελ δεν προσέφερε κάτι διαφορετικό στην Ουκρανία από ό,τι συνταγογραφεί για τις αδύναμες χώρες της ΕΕ: δάνεια-ψίχουλα έναντι αιματηρών μεταρρυθμίσεων και θυσία της πολιτικής ηγεσίας. Ο Γιανουκόβιτς το αντιλήφθηκε εγκαίρως και προτίμησε… τον διάβολο που ξέρει…

Πηγές WSJ, Bloomberg, Reuters, Spiegel, FT, rbth.gr 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)