to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:33 | 29.02.2024

Οικονομία

POS: Χωρίς διασύνδεση οι μισές εταιρείες, έρχεται παράταση ή ανοχή

Σε παράταση είτε καθαρή είτε με τη μορφή μη επιβολής προστίμου για διάστημα 2 μηνών προσανατολίζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς σήμερα (29/2) εκπνέει η προθεσμία που έχει τεθεί για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS


Ούτε μια στις δύο επιχειρήσεις δεν έχει συνδέσει ακόμα και σήμερα (Πέμπτη 29/2/24) τελευταία ημέρα της προθεσμίας (μετά από παράταση) την ταμειακή μηχανή με το POS, ενώ ακόμα και στις αναβαθμίσεις λογισμικού το 100% απαιτεί κι άλλο χρόνο.

Τις τελευταίες ημέρες, αρμόδιες πηγές μεταφέρουν πως «έχουμε πιάσει έναν καλό ρυθμό διασυνδέσεων, ο οποίος πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία για να ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο». Στην ερώτηση «μέχρι πότε;», η απάντηση αναμένεται να δοθεί σήμερα, αφού νωρίτερα γίνει το ταμείο.

Σε παράταση είτε καθαρή είτε με τη μορφή μη επιβολής προστίμου για διάστημα 2 μηνών προσανατολίζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από ώρα σε ώρα από το οικονομικό επιτελείο. Αν τελικά επιλεγεί το δεύτερο (η μη επιβολή προστίμου), βασική προϋπόθεση θα είναι η επιχείρηση να μπορεί να αποδείξει, είτε με κάποιο έγγραφο είτε με μια επιστολή που θα έχει στη διάθεση της, ότι δεν κατέστη εφικτή η διασύνδεση. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να μην χαθεί ούτε δευτερόλεπτο από τον χρόνο που θα δοθεί.

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία αναβαθμίσεων λογισμικού και διασυνδέσεων POS- ταμειακών μηχανών, ώστε στη συνέχεια ο Κωστής Χατζηδάκης να λάβει τις τελικές αποφάσεις για μια ακόμα παράταση ή έστω περίοδο ανοχής εντός της οποίας δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα, υπό την προϋπόθεση πως όλη η αγορά θα τρέξει…

Τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης κατέστησαν σαφές με δηλώσεις τους πως πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δεν είναι να επιβάλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, αλλά να ολοκληρωθεί το έργο της διασύνδεσης, τόσο για να κλείσει ένα κλασικό παράθυρο φοροδιαφυγής όσο και για να μην τεθούν σε κίνδυνο κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μετά την αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το σχετικό ορόσημο πρέπει να εκπληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2024 και περιγράφει το έργο το οποίο περιλαμβάνει:

  • την κατάρτιση προδιαγραφών για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS, ώστε να πιστοποιείται ότι κάθε συναλλαγή POS θα καταγράφεται στην ταμειακή μηχανή και τα παραγόμενα δεδομένα θα διαβιβάζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ και

  • την ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών για την παρακολούθηση των συναλλαγών των ταμειακών μηχανών και την υποστήριξη του μηχανισμού ελέγχου.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, αιτήματα νέας εξάμηνης παράτασης -ούτε καν προσέγγισης της καταληκτικής ημερομηνίας της 30ής Ιουνίου- δεν έχουν την παραμικρή τύχη, όπως καμία πιθανότητα επιβολής δεν φαίνεται στον άμεσο χρονικό ορίζοντα και για τα προβλεπόμενα πρόστιμα (μη διασύνδεσης απλογραφικά - διπλογραφικά, 10.000-20.000 ευρώ και μη έγκαιρης αναβάθμισης για τους παρόχους, 200.000-300.000 ευρώ).

Αρμόδιες πηγές καθησυχάζουν πως δεν πρόκειται να γίνουν έλεγχοι τις πρώτες μέρες -άγνωστο πόσες ημέρες-, συνιστώντας, όμως, σε όσους έχουν ήδη προμηθευτεί τις απαιτούμενες συσκευές αλλά «κολλάνε» στις ελλείψεις και στον φόρτο εργασίας των τεχνικών (600 τεχνικοί πανελλαδικά για 400.000 διασυνδέσεις) να κρατούν ένα αποδεικτικό των αιτημάτων διασύνδεσης που έχουν κάνει.

Πληροφορίες: euro2day.gr, naftemporiki.gr

tags: POS

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)