to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πώς επηρεάζονται από τη συμφωνία προσωπική διαφορά, συμμετοχή στα φάρμακα, επιδόματα και άλλες παροχές

Σειρά από θετικά και αρνητικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2019, δηλαδή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, περιλαμβάνεται στο πακέτο της πολιτικής συμφωνίας του τελευταίου Eurogroup, το οποίο θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.


Αναφορικά με τα αρνητικά μέτρα, 1% του ΑΕΠ θα εξοικονομηθεί από τη συνταξιοδοτική δαπάνη και θα αφορά την προσωπική διαφορά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας. Ουσιαστικά, θα γίνει απομείωση της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα αφορά αποκλειστικά τις κύριες συντάξεις, αλλά θα υπάρξει ένα πλαίσιο προστασίας, το οποίο αναμένεται να καθοριστεί μετά από τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Βέβαια, αυτό θα εξαρτάται και από το ασφαλιστικό ταμείο (π.χ. για το ΙΚΑ που η μέση κύρια σύνταξη είναι στα 720 ευρώ, αυτή δεν θα θιγεί, καθώς δεν υπάρχει προσωπική διαφορά). Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν θα επηρεαστούν.

Αναφορικά με τα θετικά μέτρα, θα φτάνουν επίσης το 1% του ΑΕΠ. Στόχοι του υπουργείου Εργασίας είναι να μειωθεί η συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης (για παράδειγμα, αν ένας συνταξιούχος λαμβάνει μέχρι 700 ευρώ, θα έχει μηδενική συμμετοχή, αν λαμβάνει από  700-1200 ευρώ θα έχει μείωση κατά 50%, ενώ αν λαμβάνει πάνω από 1200 ευρώ, θα έχει μείωση κατά 25%).

Επιπλέον, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, θα αυξηθεί το οικογενειακό επίδομα μέχρι 60 ευρώ για το πρώτο παιδί και μέχρι 90 ευρώ για το δεύτερο, ενώ θα υπάρξει και επιδότηση ενοικίου μέχρι 80 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο, που θα κυμαίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, θα υπάρξουν 1.800 νέες δομές βρεφονηπιακών σταθμών και δυνατότητα κάλυψης του 1/3 των παιδιών μέχρι 4 ετών, ενώ θα γίνει επέκταση σχολικών γευμάτων, προκειμένου να καλυφθεί το 50% των παιδιών.

Ενίσχυση της απασχόλησης με θωράκιση στα εργασιακά

Ένα μέρος των κεφαλαίων αυτών, δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ, θα δαπανηθεί στις δημόσιες επενδύσεις, ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν για τη δημιουργία πάνω από 30.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. 

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οι θέσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι 12μηνης διάρκειας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με στόχο την ανάσχεση του brain drain, ενώ όσον αφορά το δημόσιο τομέα, θα είναι θέσεις σε κοινωνικές δομές του κράτους.

Όσον αφορά τα εργασιακά, υπενθυμίζεται ότι για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η αρχή της επεκτασιμότητας είναι σε αναστολή, καθώς είναι συνδεδεμένη με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής που είναι υποχρέωση της ΕΕ προς τους εκάστοτε Υπ. Οικονομικών. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το Σεπτέμβριο του 2018 θα γίνει άρση της αναστολής. Για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ το ΔΝΤ επέμενε στην αύξηση του ορίου στο 10%, τελικά προκύπτει ότι τα όρια απολύσεων θα παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή στο 5%. 

Τέλος, αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, θα υπάρξουν αλλαγές στις άδειες συνδικαλιστών, ενώ θα αναθεωρηθεί και η λίστα που αφορά τους λόγους απόλυσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)