to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:13 | 08.05.2017

Διεθνή

Πώς είδε τη νίκη του Μακρόν ο γαλλικός και ο ξένος Τύπος

Η εκλογή του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας χθες, η επικράτησή του επί της υποψήφιας της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, χαρακτηρίστηκε μια ήττα του λαϊκισμού κι ανακούφισε την Ευρώπη, όμως ο γαλλικός και ο ξένος Τύπος τηρεί επιφυλακτική στάση έναντι του νεότερου αρχηγού του γαλλικού κράτους.


Η εφημερίδα Le Monde είδε πολλούς «λόγους να σχετικοποιηθεί η επιτυχία» του Μακρόν: το ότι «μεγάλο μέρος των Γάλλων δεν ψήφισε "υπέρ" ενός υποψηφίου, αλλά "εναντίον" της ακροδεξιάς», αλλά και το επίπεδο-ρεκόρ της αποχής, των λευκών και των άκυρων. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι «ο πρόεδρος του οποίου η νομιμοποίηση από τις κάλπες θα αμφισβητηθεί ταχύτερα» από εκείνη οποιουδήποτε προκατόχου του.

Για την εφημερίδα Libération, δεν πρόκειται παρά για μια «νίκη υπό πίεση» αφού «η μεγάλη αποχή, παρά την απειλή (σ.σ. επικράτησης) του FN, δίνει ήδη μια ένδειξη δυσαρέσκειας έναντι του νέου προέδρου».

Η δεξιά εφημερίδα Le Figaro είδε μια εκλογική νίκη κάθε άλλο παρά πειστική, λαμβανομένης υπόψη της υψηλότερης αποχής από το 1969 και της διαίρεσης του εκλογικού σώματος σε τέσσερα μπλοκ. Η εφημερίδα προβλέπει ότι οι βουλευτικές εκλογές θα είναι δύσκολες για τον Μακρόν, ο οποίος, όπως προεξοφλεί, δεν θα έχει «περίοδο χάριτος».

Η φιλελεύθερη οικονομική εφημερίδα Les Echos χαιρέτισε την «επιλογή της ελπίδας» και το «νέο πρόσωπο της Γαλλίας, νεανικό, τολμηρό, κατακτητικό».

Για την αριστερή εφημερίδα L'Humanité «ξεκινάει μια νέα μάχη» για να «αμφισβητηθούν οι φιλελεύθερες πολιτικές που εξήγγειλε ο νέος αρχηγός του κράτους.

Για την ισπανική εφημερίδα El País, «Η Γαλλία επέλεξε τον Μακρόν και αναχαίτισε τον λαϊκισμό»: «Η Γαλλία είπε όχι. Η νίκη στις προεδρικές εκλογές του Εμανουέλ Μακρόν», ενός υποψηφίου «υπέρ της Ευρώπης, φιλελεύθερου πρώην τραπεζίτη, αναχαίτισε το κύμα λαϊκιστικής δυσαρέσκειας το οποίο θριάμβευσε τον Νοέμβριο στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και προηγουμένως στο βρετανικό δημοψήφισμα». «Μετά το Brexit και τον Τραμπ, δεν υπήρξε (νίκη της) Λεπέν».

Η ελβετική εφημερίδα Le temps στάθηκε στο ότι ξεπερνώντας «την αποχή, τη ριζοσπαστικοποίηση των άκρων της δεξιάς και της αριστεράς και την αποσάθρωση των παραδοσιακών κομμάτων (...) η Γαλλία επέλεξε έναν νέο άνδρα για να αρχίσει τη μεταμόρφωσή της».

Για τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti οι Γάλλοι επέλεξαν «τον υποψήφιο που εκπροσωπεί βασικές αρχές της πέμπτης δημοκρατίας: την διακυβέρνηση από μια ελίτ με προσόντα» και «τη δέσμευση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Ενώ η ονλάιν εφημερίδα Gazeta.ru σημειώνει πως ο Μακρόν καλείται να δώσει απάντηση «στο αίτημα της αλλαγής».

Η εφημερίδα New York Times χαρακτήρισε και αυτή τη νίκη του Μακρόν «μεγάλη ανακούφιση για την Ευρώπη», όπως και η αυστραλέζικη Sydney Morning Herald, για την οποία εξάλλου «η Γαλλία ψήφισε την αισιοδοξία»

«Καλή τύχη κ. Μακρόν, θα τη χρειαστείτε», έγραψε σε κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για το νέο ιστορικό υψηλό της ακροδεξιάς. «Κάθε άλλο αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη και για μια φορά, ευτυχώς, οι δημοσκοπήσεις είχαν δίκιο».Η νίκη Μακρόν στις γαλλικές εκλογές κυριαρχεί και στον γερμανικό Τύπο

Έσωσε τη Γαλλία από την καταστροφή, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Εξελέγη μεν πρόεδρος, αλλά δεν έχει κερδίσει ακόμη, γράφει το Spiegel.

Με ένα λακωνικό επιφώνημα σε ένδειξη ανακούφισης, ένα απλό «Oυφ!» κι ένα ψηφοδέλτιο με τον Εμανουέλ Μακρόν κυκλοφορεί στο πρωτοσέλιδό της η Tagesspiegel του Βερολίνου, σχολιάζοντας γλαφυρά το τελικό αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και το 65% που απέσπασε ο ανεξάρτητος υποψήφιος του «Εn marche». Η ίδια εφημερίδα σε σχόλιο, που επίσης φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα αναφέρει: «Η νίκη Μακρόν είναι σίγουρα μια τεράστια ανακούφιση για τη Γαλλία. Κατάφερε να διώξει μακριά τον επαπειλούμενο κίνδυνο της κατάκτησης της εξουσίας από μια επιθετική, ακροδεξιά δημαγωγό. Η εμπιστοσύνη και η αισιοδοξία θριάμβευσαν έναντι της απαισιοδοξίας και της συστηματικής ηττοπάθειας. Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τη δημοκρατία που πλήττεται από την κρίση που επικρατεί στο εκλογικό σώμα». Ωστόσο σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα το έργο που καλείται στο εξής να φέρει εις πέρας ο Μακρόν ως πρόεδρος δεν θα είναι εύκολο. Αντίθετα το παρομοιάζει με τους «άθλους του Ηρακλή».

«Ανάσα για την Ευρώπη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, από τη γαλλική πρωτεύουσα και το «στρατόπεδο» Μακρόν, που έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει. «Η νίκη του Μακρόν έδιωξε μακριά την καταστροφή» είναι ο τίτλος σχολίου στην ίδια επίσης εφημερίδα, συμπληρώνοντας στη συνέχεια όμως τα εξής:«Η νίκη του Μακρόν κάθε άλλο παρά λαμπρή είναι. Και το Εθνικό Μέτωπο δεν έχει ηττηθεί οριστικά. Εντούτοις, ο θρίαμβος του σοσιαλφιλελεύθερου υποψηφίου εναντίον της Λεπέν αποτελεί δείγμα πολιτικής ωριμότητας». Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε ακόμη μια ανάλυση της στρατηγικής που οδήγησε τον Εμανουέλ Μακρόν σε αυτήν τη νίκη. «Ήταν ένα δίδυμο των άκρων» σημειώνει η εφημερίδα αποδίδοντας την επικράτηση του ανεξάρτητου Μακρόν έναντι της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου σε τρεις βασικούς παράγοντες. Πρώτον ο Μακρόν «υποστήριξε την αλλαγή», δεύτερον «οι αντίπαλοί του αποσύρθηκαν μόνοι τους από το παιχνίδι» και τρίτον η Μαριν Λεπέν εμφανίστηκε προεκλογικά «υπερβολικά ακραία», επιθετική και χρησιμοποιώντας μια ρητορική μίσους.

Πρόεδρος μεν τυπικά αλλά όχι ακόμη νικητής στην πράξη

To Spiegel Online σχολιάζει την επικράτηση του Μακρόν σε άρθρο με τίτλο «Εκλεγμένος πρόεδρος, αλλά όχι ακόμη νικητής».  Σύμφωνα με το Spiegel «Η νίκη Μακρόν είναι μια επιβεβαίωση της ανοιχτής κοινωνίας και της ενωμένης Ευρώπης. Αλλά τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει: Πολλοί ψηφοφόροι τον ψήφισαν λόγω απουσίας εναλλακτικών». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα πρόκειται σίγουρα για την αρχή μιας νέας εποχής αλλά και «για μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της ανοιχτής και σύγχρονης κοινωνίας». Πρόκειται για μια «δέσμευση υπέρ της ενωμένης Ευρώπης, που θέλει να ανταγωνιστεί τις άλλες μεγάλες δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια ώρα το αποτέλεσμα αποτελεί αποκήρυξη της Λεπέν και των αιτημάτων της: για προστατευτισμό, για μια ξενοφοβική Γαλλία, μια χώρα που επιλέγει τον αποκλεισμό και την έξοδο από το ευρώ». Όπως παρατηρεί το Spiegel Online το αποτέλεσμα των εκλογών και η νίκη Μακρόν αποδεικνύουν στην πραγματικότητα το τέλος των παραδοσιακών γαλλικών κομμάτων και την απογοήτευση των ψηφοφόρων από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των υποψηφίων των κομμάτων του γαλλικού κατεστημένου.

Από την πλευρά της η Handelsblatt σημειώνει ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε σίγουρα τυχερός. Όπως έλεγε και ο Ναπολέων 'όλοι μας οφείλουμε κάτι στην τύχη'. Σε αυτές τις εκλογές το σκάνδαλο Φιγιόν έβγαλε τον συντηρητικό υποψήφιο εκτός αγώνα. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα η θητεία του Μακρόν σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολη. Πρέπει να δώσει αγώνα για να διασφαλίσει την πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση, που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου, σημειώνει η Handelsblatt. Ωστόσο γνωρίζει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Γάλλων τον ψήφισε απλώς για να εμποδίσει τη Λεπέν «κι όχι επειδή υποστηρίζουν το πρόγραμμά του».

Mια προεδρία δίχως προηγούμενο στη Γαλλία

Σίγουρα η εκλογή Μακρόν αποτελεί τομή στην πολιτική ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. H Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει από την πλευρά της ότι η επικράτηση Μακρόν έχει μια ιδιομορφία: «για πρώτη φορά η Γαλλία θα κυβερνηθεί από έναν πρόεδρο που όμως δεν έχει πίσω του τη βάση ενός κόμματος». Είναι επίσης η πρώτη φορά «που η Γαλλία θα έχει πρόεδρο, ο οποίος δεν θα ανήκει σε ένα εκ των δύο βασικών κομμάτων της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Από την άποψη αυτή μπορεί να μιλήσει κανείς για μια νέα εποχή». Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι επίσης ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας. Όπως σημειώνει η FAZ δεν θα είναι ωστόσο μια εύκολη προεδρική θητεία και σε καμία περίπτωση ο Μακρόν δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί ότι κατάφερε να νικήσει την Λεπέν. Οι ανάγκες και οι φόβοι όλων εκείνων που ψήφισαν το Εθνικό Μέτωπο είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει τον νέο Γάλλο πρόεδρο, υπογραμμίζει η FAZ.


Με ανακούφιση υποδέχθηκε τη νίκη Μακρόν ο βελγικός Τύπος

Με ανακούφιση υποδέχεται την νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ο σημερινός βελγικός Τύπος, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά του να επιλύσει τα δομικά προβλήματα που ταλανίζουν μια «διχασμένη», όπως αναφέρει, χώρα. Κοινή είναι η αίσθηση ότι η νίκη Μακρόν δίνει και στην Ευρώπη μια τελευταία, ίσως, ευκαιρία να επανιδρυθεί προκειμένου να διατηρήσει την συνοχή της και να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες τάσεις.

Έτοιμο να αγωνιστεί για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εμφανίζει τον νεοεκλεγέντα Γάλλο Πρόεδρο η ολλανδοφωνη εφημεριδα De Morgen σε ρεπορτάζ με τίτλο «O Μακρόν θέλει να παλέψει για την αναδιάρθρωση των ελληνικών χρεών», σημειώνοντας ότι ο σοσιαλφιλελεύθερος πολιτικός επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. 

Η De Morgen επισημαίνει ακόμη στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο ότι ο Mακρόν κατήγαγε «ευρεία» νίκη, αλλά τώρα αναλαμβάνει το βαρύ έργο να βοηθήσει τους Γάλλους να βρουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Mακρόν τίθεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων και θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη μείωση της ανεργίας, ενώ θεωρεί ζωτικής σημασίας γι΄ αυτόν να καταφέρει να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές που ακολουθούν προκειμένου να μην μετατραπεί σε ένα «χωλό» πρόεδρο, γεγονός που θα επιτείνει τα πολιτικά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η Γαλλία. Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα χαιρετίζει την νίκη Mακρόν, την οποία θεωρεί ως ήττα της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η εφημερίδα, μπορεί ο Mακρόν να μην ενσαρκώνει το μέλλον της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ωστόσο εάν καταφέρει να συμβάλλει αποφασιστικά στην μεταρρύθμιση της ΕΕ προς μια προοδευτική κατεύθυνση, θα έχει προσφέρει ανεκτίμητο έργο. Ούτε όμως πρόσωπα σαν τον Μελανσόν, που δεν κατάφερε να αντιληφθεί το ευρύτερο διακύβευμα των εκλογών ώστε να πλαισιώσει κι αυτός το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς, μπορούν να θεωρηθούν ότι ενσαρκώνουν το μέλλον της ευρωπαϊκής Αριστεράς, παρατηρεί η εφημερίδα. 

Για «πειστική» νίκη Mακρόν κάνει από την πλευρά της λόγο η επίσης ολλανδοφωνη De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, προσθέτοντας ωστόσο και αυτή ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τον νέο Γάλλο Πρόεδρο προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει απερίσπαστος το πρόγραμμά του, καθώς τυχόν αποτυχία του να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα μπορούσε «να του δέσει τα χέρια». Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει ότι η νίκη του Mακρόν υπήρξε «καθαρή», ωστόσο θεωρεί ότι οι αμφιβολίες παραμένουν σε ό,τι αφορά την δυνατότητά του να επιλύσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί. 

Η εκλογική νίκη του Mακρόν μονοπωλεί φυσικά το ενδιαφέρον και του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου, ο οποίος σε πολυσέλιδα αφιερώματα, ολοσέλιδα πρωτοσέλιδα και στα κύρια άρθρα του σχολιάζει τη μεγάλη επιτυχία του 39χρονου πολιτικού. Μια επιτυχία που πριν από μερικούς μήνες φάνταζε αδιανόητη, όπως σημειώνεται, καθώς και το γεγονός ότι η Γαλλία, παρά τα όσα προβλήματα την ταλανίζουν, παρά την άνοδο του λαϊκισμού και τις παρατηρούμενες διαιρέσεις του πληθυσμού της, έστειλε στην Ευρώπη και τον κόσμο ένα σήμα πολύ θετικό και πολύ αισιόδοξο.

«Για τον Mακρόν όλα ξεκινούν τώρα» σημειώνει η Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, υποστηρίζοντας ότι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο θα είναι οι βουλευτικές εκλογές, ενώ στο κύριο άρθρο της υπογραμμίζει ότι αυτό που μένει πλέον είναι να κυβερνήσει και ότι δεν υπάρχει χρόνος για πανηγυρισμούς, αφού τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να κατευνάσει, να πείσει, να κατακτήσει και να συνενώσει. Αναφερόμενη στην ΕΕ η εφημεριδα σημειώνει ότι ο Mακρόν δεν πρόκειται να μακροημερεύσει αν οι ανισότητες στην Ευρώπη συνεχίσουν να διευρύνονται. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η La Libre Belgique αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στον νέο Γάλλο Πρόεδρο, με ολοσέλιδη φωτογραφία του, ενώ στο κύριο άρθρο της υπογραμμίζει ότι τα πιο δύσκολα είναι αυτά που ακολουθούν και που θα πρέπει να κάνει. Επισημαίνει τις τεράστιες προκλήσεις που τον περιμένουν, μεταξύ των οποίων η συμφιλίωση των Γάλλων πολιτών, οι οποίοι εμφανίζονται διχασμένοι, και σημειώνει ότι σε περίπτωση αποτυχίας του η απογοήτευση κινδυνεύει να είναι το ίδιο λαμπρή με τη νίκη του.


 

«Νίκησε η Ευρώπη»,« Η Γαλλία επέλεξε τον νεότερο πρόεδρό της», σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος

«Νίκησε η Ευρώπη», « Η ακροδεξιά δεν τα κατάφερε», «Οι Γάλλοι προτίμησαν Μακρόν», «Ανακούφιση στην Ευρώπη».

Με τους τίτλους αυτούς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος την εκλογή χθες βράδι του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

«Νίκη Μακρόν- ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας» γράφουν τόσο η Hurriyet, όσο και η Sabah, ενώ η Hurriyet σχολιάζει το μεγάλο ποσοστό, 66,1%, το οποίο απέσπασε ο Μακρόν.

Η Hurriyet κάνει εκτενή αναφορά στις δηλώσεις Μακρόν μετά τα τελικά αποτελέσματα: «Νίκησε η Ευρώπη»- «Θα σας προστατέψω από οποιονδήποτε κίνδυνο», ενώ στέκεται και στο γεγονός οτι η νίκη Μακρόν ανακούφισε την Ευρώπη η οποία έτρεμε στο ενδεχόμενο μίας νίκης Λεπέν.

«Η Γαλλία έκανε ιστορική επιλογή εκλέγοντας τον νεότερο πρόεδρό της», γράφει η Sabah και προσθέτει:« Η νίκη Μακρόν είναι η νίκη της Ευρώπης». Η Sabah υποστηρίζει ότι τώρα η Λεπέν στοχεύει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου καθώς με το 34,5% πλέον των ψήφων που απέσπασε, κατέστησε το κόμμα της μία υπολογίσιμη αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα παραθέτει και δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών στις οποίες εκφράζεται η ανακούφισή τους για την νίκη Μακρόν και τον αποκλεισμό της Λεπέν. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε την νίκη Μακρόν νίκη μιας δυνατής και ενωμένης Ευρώπης, καθώς και νίκη της γαλλο-γερμανικής φιλίας.

Στις προτεραιότητες του νέου προέδρου όσον αφορά την οικονομία, την άμυνα, την παιδεία, την μετανάστευση και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρεται από την πλευρά της η εφημερίδα Vatan. Αναφέρεται επίσης και στην τακτική που θα ακολουθήσει τώρα ο Μακρόν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, απέναντί σε μία «ενισχυμένη» Λεπέν.

« Η Ευρώπη γιορτάζει» γράφει η αντιπολιτευόμενη Cumhurriyet. Η τουρκική εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στο ιστορικό του Μακρόν, στο νέον της ηλικίας του, στο σκάνδαλο με την σύζυγό του Φιγιόν εξαιτίας του οποίου το άλλοτε φαβορί βγήκε εκτός πορείας. Κάνει δε αναφορά και στις δηλώσεις του Μακρόν το 2015 για τις βάναυσες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Τέλος στην ηλεκτρονική της σελίδα η Habertürk γράφει οτι «Νίκησε η Ευρώπη κι έχασε το Frexit». Σε άρθρο της υποστηρίζει οτι μεγάλο ρόλο στην ψήφο των Γάλλων υπέρ του Μακρόν έπαιξε και η πρόσφατη δημοσκόπηση στην Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία, το μεγαλύτερο ποσοστό των Βρετανών μετάνιωσε για το Brexit.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)