to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:14 | 17.03.2014

Διεθνή

Πορτογαλία: Τετραήμερη απεργία για τα απορρίμματα

Οι εργαζόμενοι της πορτογαλικής εταιρίας διαχείρισης απορριμμάτων Valorsul άρχισαν τη Δευτέρα, τετραήμερη απεργία κατά του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της μητρικής της εταιρίας EGF


Φωτογραφία αρχείου

Η συμμετοχή στην απεργία αγγίζει το 80%, σύμφωνα με τα συνδικάτα του τομέα. Οι δήμοι οι οποίοι οργανώνουν την αποκομιδή των σκουπιδιών κάλεσαν τους δημότες να μην βγάζουν στο δρόμο τα απορρίμματά τους.

"Μπορούμε να αδειάσουμε τους κάδους μόνο αν ξέρουμε πού θα βάλουμε τα σκουπίδια", δήλωσε ο δήμαρχος της Λούρες στη βόρεια Λισαβόνα, όπου βρίσκεται η έδρα της Valorsul. 

Οι δήμαρχοι των πόλεων αυτών, μεταξύ τους ο Αντόνιο Κόστα της Λισαβόνας, είναι αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της Valorsul, της οποίας οι δήμοι είναι μειοψηφούντες μέτοχοι μαζί με την EGF που κατέχει πάνω από το 55%.

Εκφράζουν την ανησυχία τους για την τύχη των 380 εργαζομένων στην εταιρία και φοβούνται αύξηση του τιμολογίου.

Η πορτογαλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιανουαρίου την ιδιωτικοποίηση του 100% της EGF (Empresa geral do Fomento), μιας δημόσιας εταιρίας χαρτοφυλακίου ειδικευμένης στην αποκομιδή και επεξεργασία των οικιακών απορριμμάτων.

Η ιδιωτικοποίηση, που θα γίνει μέσω μιας πρόσκλησης υποβολής προσφορών, αναμένεται να αποφέρει πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του πορτογαλικού κράτους.

Αρκετές εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της, όπως οι βραζιλιάνικες Solvi και Odebrecht και η κινεζική Sound Global.

Η EGF που ανήκει στη δημόσια επιχείρηση Υδάτων (Aguas de Portugal), δραστηριοποιείται σε 174 δήμους και παρέχει υπηρεσίες σε 6,4 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή στο 60% του πληθυσμού της Πορτογαλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)