to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:27 | 27.10.2014

Διεθνή

Πορτογαλία: Τα παιδιά τα κύρια θύματα της κρίσης, σύμφωνα με τη Unicef

Τα παιδιά είναι τα κύρια θύματα της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Πορτογαλία και τα πρώτα που υποφέρουν από τα μέτρα λιτότητας, όπως η μείωση των οικογενειακών επιδομάτων και η αύξηση φόρων όπως εκτιμά η Unicef.


«Από την έναρξη της κρίσης οι ανισότητες έχουν μεγεθυνθεί και το ποσοστό φτώχειας έχει αυξηθεί, κυρίως για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις πολύτεκνες», δήλωσε η Μανταλένα Μαρσάλ Γκρίλο, διευθύντρια του παραρτήματος της Unicef στην Πορτογαλία.

Σχεδόν ένα παιδί στα τέσσερα (24%) ζούσε το 2012 σε οικογένεια όπου έλειπαν βασικά υλικά αγαθά, όπως για παράδειγμα το πλυντήριο, το αυτοκίνητο, η τηλεόραση ή το τηλέφωνο εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, αποκαλύπτει η Unicef.

Συνολικά το 31% των πολύτεκνων οικογενειών και το 41% των μονογονεϊκών οικογενειών ζούσαν το 2011 κάτω από το όριο της φτώχειας, με μηνιαίο εισόδημα μικρότερο των 416 ευρώ κατά κεφαλήν.

Όταν ρωτήθηκαν από τη Unicef, τα παιδιά των οικογενειών που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες αναφέρουν ότι έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωσή τους σε κρέας, ψάρια και γιαούρτι, οι αγορές ενδυμάτων και υποδημάτων, ενώ κάποιες οικογένειες έχουν αναγκαστεί να μετακομίσουν εξαιτίας των υψηλών ενοικίων.

Περίπου το 30% των οικογενειών που δικαιούνταν να λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα, το έχασαν στο διάστημα από το 2009 ως το 2012. Εξάλλου οι δαπάνες του πορτογαλικού κράτους για τα επιδόματα αυτά μειώθηκαν κατά 33% το 2011 και επιπλέον κατά 4% το 2012, επισημαίνει η Unicef.

«Ένας ακόμη ιδιαίτερα ανησυχητικός παράγοντας είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που ήταν άνεργοι δεν δικαιούνταν να λάβουν κανένα επίδομα το 2012», κατήγγειλε η Μαρσάλ Γκρίλο.

Από το 2008 ως το 2012 έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ανέργων στην Πορτογαλία, περνώντας από τους 427.000 στους 860.000.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)