to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:11 | 23.11.2015

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Πορτογαλία: Στον Πρόεδρο ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, που σχεδιάζει να σχηματίσει κυβέρνηση

Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος ελπίζει ότι θα λάβει εντολή σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης της χώρας, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ανακοίνωσε η πορτογαλική Προεδρία.


Μετά την πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης μειοψηφίας, οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πιθανή την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Αντόνιο Κόστα, ο οποιος υποστηρίζεται από μία συμμαχία αριστερών ριζοσπαστικών κομμάτων.

Ο κ. Σίλβα, συντηρητικός που (ακόμα και με πραξικοπηματικού τύπου μεθοδεύσεις) δεν έκρυψε ποτέ τους δισταγμούς του στην ανάθεση της εντολής στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που υποστηρίζεται στο κοινοβούλιο από τα κόμματα της Αριστεράς (Μπλοκ της Αριστεράς, ΚΚ Πορτογαλίας), είναι πιθανόν ότι θα ζητήσει επιπλέον εγγυήσεις σταθερότητας από τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Με συμμάχους το Μπλοκ της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους Πράσινους, ο κ. Κόστα προκάλεσε στις 10 Νοεμβρίου την πτώση της κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις 11 ημέρες πριν, αφού το κόμμα του αναδείχθηκε πρώτη δύναμη του κοινοβουλίου στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, δεν εξασφάλισε όμως την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση, δηλώνει ότι είναι σε θέση να σχηματίσει «σταθερή κυβέρνηση με αξιόπιστο και συνεκτικό πρόγραμμα, που θα σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και θα επιτρέψει την υιοθέτηση το συντομότερο δυνατόν ενός προϋπολογισμού για το 2016», δήλωσε ο κ. Κόστα.

«Οι Πορτογάλοι ζητούν μία ταχεία πολιτική λύση», είπε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της αντιπροσωπείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά τις διαβουλεύσεις, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς εν αναμονή διεξαγωγής νέων εκλογών το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά με αυτή τη λύση δεν φαίνεται να συμφωνεί ο Πέντρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος, σε αυτήν την περίπτωση, θα βρισκόταν συνεχώς αντιμέτωπος με μία πλειοψηφία κεντροαριστερών και αριστερών κομμάτων στη Βουλή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)