to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 22.02.2020

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Πορτογαλία: Ψηφίστηκαν πέντε νόμοι για αποποινικοποίηση της ευθανασίας

«Να βάζεις μπροστά σε ένα δικαστή κάποιον που βοηθά έναν ασθενή που πάσχει από ανίατη ασθένεια αποτελεί μια μορφή μισαλλοδοξίας», τόνισε η σοσιαλίστρια Ισαμπέλ Μορέιρα από το βήμα της πορτογαλικής Βουλής υποστηρίζοντας την αποποινικοποίηση της ευθανασίας.


Παναγόπουλος Αργύρης

Η Βουλή της Πορτογαλίας ψήφισε πέντε νόμους για την αποποινικοποίηση της ευθανασίας σε πρώτη ανάγνωση, με το σχέδιο νόμου των σοσιαλιστών να παίρνει τις περισσότερες ψήφους, που έφθασαν τις 128, του Μπλόκου της Αριστεράς 126, του κόμματος των φιλόζωων ΡΑΝ 122 και των Πράσινων (PEV), που συνεργάζονται με το Πορτογαλικό Κ.Κ. και της Φιλελεύθερης ΠρωτοΒουλίας (IL) από 115 το καθένα. Τα δεξιά κόμματα ψήφισαν εναντίον και των πέντε σχεδίων νόμου, αλλά στις ψηφοφορίες δεν ξεπέρασαν τις 85 ψήφους και στην καλύτερη των περιπτώσεων οι αποχές έφθασαν μόλις τις 23. Η Βουλή έχει 230 έδρες.

Τον Μάιο του 2018 οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις είχαν προτείνει ένα νόμο για την ευθανασία, αλλά το κοινοβούλιο τον είχε απορρίψει με πέντε ψήφους διαφορά. Η μεγάλη νίκη των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019 οδήγησε τις δυνάμεις που υποστηρίζουν το δικαίωμα στην ευθανασία να επιστρέψουν με την κατάθεση πέντε διαφορετικών νόμων. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των προοδευτικών και αριστερών κομμάτων θα εργαστούν για τη σύνθεση των πέντε σχεδίων για να παρουσιάσουν πριν το καλοκαίρι μια κοινή πρόταση νόμου.

Η Καθολική Εκκλησία, τα δεξιά κόμματα και οι οργανώσεις και οι σύλλογοι των γιατρών και των νοσηλευτών, που τάσσονται κατά του νόμου, ελπίζουν ότι ο συντηρητικός Πρόεδρος της χώρας Ρεμπέλο Ντε Σόουσα θα αρνηθεί να υπογράψει την απόφαση της Βουλής. Η Καθολική Εκκλησία ζητάει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ στη γειτονική Ισπανία ο νόμος για την ευθανασία αναμένεται ότι θα κατατεθεί πριν το καλοκαίρι. Η ευθανασία επιτρέπεται στο Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)