to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:31 | 12.02.2015

Διεθνή

Πορτογαλία: Προσωπικότητες καλούν τον πρωθυπουργό να μαλακώσει τη στάση του έναντι της Ελλάδας

Τριάντα δύο προσωπικότητες από την Πορτογαλία, από όλους τους πολιτικούς χώρους, κάλεσαν με ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Πούμπλικο, τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Π. Π. Κοέλιο, να μην εμμένει στη λιτότητα σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.


Η ιδέα ότι "η πολιτική της λιτότητας πρέπει να συνεχιστεί αμετάβλητη" είναι "αντιπαραγωγική", εκτιμούν οι συγγραφείς της επιστολής, καλώντας τον επικεφαλής της κυβέρνησης να υιοθετήσει μια ρητορική που "δεν ταπεινώνει τα Κράτη - μέλη".


Η Πορτογαλία "δεν πρέπει να απομονωθεί" από ένα κίνημα "ευρωπαϊκής συνεργασίας" και πρέπει να συμμετάσχει στη "συζήτηση πάνω στην ανόρθωση της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής  στις χώρες που θυσίασαν τα περισσότερα κατά τη έξι τελευταία χρόνια", εκτιμούν οι γράφοντες. 


Μεταξύ των προσωπικοτήτων που υπογράφουν την επιστολή, μέλη της αντιπολίτευσης της αριστεράς αλλά επίσης ένας πρώην υπουργός Οικονομικών της κεντροδεξιάς, καθώς και ένας πρώην υποστηρικτής  του κόμματος του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο. Πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, ακόμα και επιχειρηματίες, βρίσκονται μεταξύ των γραφόντων. 


Ο Π. Π. Κοέλιο είχε ήδη μετριάσει από το βράδυ της Κυριακής, την αδιάλλακτη στάση του έναντι των Αθηνών, εκτιμώντας ότι η Ευρώπη "έχει το καθήκον"  να βοηθήσει την Ελλάδα αλλά όχι "με οποιοδήποτε τρόπο" και ότι οι λύσεις που θα βρεθούν πρέπει "να έχουν αξία για όλους", συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας. 


Στο τέλος Ιανουαρίου, ο Κοέλιο είχε καλέσει την Αθήνα να "σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες", απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της και χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που μόλις είχε νικήσει στις εκλογές, ως "παραμύθια". Χθες το βράδυ, περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λισαβόνα, σε μια κίνηση υποστήριξης των Αθηνών. 


Το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει και την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής σήμερα, μετά την έκτακτη σύνοδο του Γιούρογκρουπ που ολοκληρώθηκε αργά μέσα στη νύχτα, με τη διαπίστωση της απόλυτης διαφωνίας μεταξύ Αθηνών και ευρωζώνης. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)