to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:47 | 16.10.2012

left.gr

Διεθνή

Πορτογαλία όπως Ελλάδα: δραστική αύξηση φόρων, μείωση κοινωνικών παροχών

Η πορτογαλική κεντροδεξιά κυβέρνηση έφερε χθες στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2013, που προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση του φόρου εισοδήματος, την εισαγωγή πρόσθετου τέλους ύψους 4%, αύξηση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή από 11,5 % σε 14,5%. Ναι, κάτι σας θυμίζουν όλα αυτά, όπως κι ετούτα: μείωση τν συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας και ασθενείας, αύξηση του φόρου ακινήτων και των τελών κυκλοφορίας. Α, να μην ξεχάσουμε τις «απαραίτητες» απολύσεις του 2% των 600.000 απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα. Μεγάλη διαδήλωση ήταν σε εξέλιξη την ίδια ώρα μπροστά στο πορτογαλικό κοινοβούλιο.


Ο υπουργός Οικονομικών, Βίκτορ Γκάσπαρ, χαρακτήρισε «αναγκαία» τα σκληρά μέτρα λιτότητας που συνοδεύουν τον προϋπολογισμό, λέγοντας πως οι φόβοι των πολιτών είναι δικαιολογημένοι, ωστόσο «δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών».

Αναλυτικά, τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αύξηση του φόρου εισοδήματος αλλά και την εισαγωγή ενός πρόσθετου τέλους ύψους 4 %. Ο κατώτερος φορολογικός συντελεστής αυξάνεται από το 11,5 % στο 14,5 % ενώ ο ανώτερος, που θα ισχύει πλέον για εισοδήματα άνω των 80.000 € (από 153.000 € σήμερα), αυξάνεται από το 46,4% στο 48 %. Τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα από τα μέτρα αυτά εκτιμώνται στα 2,8 δις ευρώ.

Από το 2013 προβλέπεται επίσης μείωση των συντάξεων, των επιδομάτων ανεργίας και ασθενείας κατά 6 % και 5 % αντίστοιχα, αύξηση του φόρου ακινήτων και των τελών κυκλοφορίας και μείωση των λειτουργικών εξόδων των δημοσίων επιχειρήσεων με παράλληλες απολύσεις του 2 % των 600.000 απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα.



Για τις «χειρότερες φορολογικές αυξήσεις στην ιστορία της πορτογαλικής δημοκρατίας» κάνει λόγο η οικονομική εφημερίδα Jornal de Negocios ενώ η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα «δημοσιονομική ατομική βόμβα» και τροχοπέδη για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει, ύφεση 1% το 2013 και ανεργία στο 16,4%, με αρκετούς αναλυτές να σχολιάζουν πως πρόκειται για «υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις».

Συνδικάτα, αντιπολίτευση και εκπρόσωποι της εκκλησίας εκτιμούν ότι οι περικοπές θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Για τις 14 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί γενική απεργία.

Αρχική πηγή: Deutsche Welle



Δείτε ακόμα:


Βίντεο από τις χθεσινές, θερμές διαδηλώσεις μπροστά στο πορτογαλικό Κοινόβουλιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)